Ινφαντίνο: «Τρελά τα όσα συνέβησαν στο Βραζιλία - Αργεντινή»

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, χαρακτήρισε «τρελά» τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον αγώνα Βραζιλία - Αργεντινή για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. 

Ινφαντίνο: «Τρελά τα όσα συνέβησαν στο Βραζιλία - Αργεντινή»

Η FIFA ερευνά την διακοπή του αγώνα των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 μεταξύ της Βραζιλίας και της Αργεντινής με τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο να χαρακτηρίζει τα γεγονότα «τρελά», ενώ παράλληλα η Τότεναμ είναι έτοιμη να λάβει πειθαρχικά μέτρα εναντίον των Αργεντινών παικτών της.

Οι υγειονομικές αρχές της Βραζιλίας παρενέβησαν την Κυριακή (5/9) αφού κατηγόρησαν τέσσερις παίκτες της Αργεντινής, που αγωνίζονται στην Premier League για παραβίαση των κανόνων καραντίνας της χώρας για τον κορονοϊό.

Ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα, Εμιλιάνο Μαρτίνεθ και το δίδυμο των Σπερς, Κριστιάν Ρομέρο και Τζιοβάνι Λο Σέλσο βρέθηκαν στο γήπεδο της Neo Quimica Arena ως μέλη της ομάδας της Αργεντινής, όταν αξιωματούχοι της ρυθμιστικής αρχής υγείας της Βραζιλίας «Anvisa» μπήκαν στο γήπεδο και σταμάτησαν το παιχνίδι περίπου πέντε λεπτά μετά την έναρξη του. Ο μέσος της Άστον Βίλα, Εμιλιάνο Μπουέντια, είχε ταξιδέψει επίσης από το Ηνωμένο Βασίλειο και βρισκόταν στις κερκίδες.

Η Anvisa υποστήριξε ότι οι κανόνες της Βραζιλίας καθιστούν σαφές ότι οι ταξιδιώτες που έχουν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική ή την Ινδία κατά τις προηγούμενες 14 ημέρες απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα, εκτός εάν είναι Βραζιλιάνοι πολίτες ή έχουν μόνιμη κατοικία στη Βραζιλία. Είπε επίσης ότι οι παίκτες της Αργεντινής είχαν κάνει ψευδείς δηλώσεις σχετικά με την προηγούμενη διαμονή τους στα έντυπα μετανάστευσης.

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα (6/9) ότι ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τις ενέργειες των Αργεντινών παικτών που, όπως δήλωσε εκπρόσωπος, απελάθηκαν.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχει ξεκινήσει μια έρευνα για το πιθανό έγκλημα της παροχής ψευδών πληροφοριών», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας και συνέχισε: «Χθες, οι παίκτες ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να φύγουν από τη χώρα, η οποία είναι η κανονική διαδικασία, και ελήφθησαν δηλώσεις από αυτούς».

Η ομάδα της Αργεντινής έφυγε από τη Βραζιλία το βράδυ της Κυριακής (5/9) και πέταξε πίσω στο Μπουένος Άιρες. Η FIFA δήλωσε ότι είχε λάβει αναφορές από τους υπεύθυνους του αγώνα.

«Οι πληροφορίες θα αναλυθούν από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και θα ληφθεί απόφαση σε εύθετο χρόνο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Παγκόσμια ομοσπονδία.

Από την πλευρά της η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής δήλωσε ότι η FIFA έδωσε στις δύο ομοσπονδίες έξι ημέρες για να περιγράψουν τις θέσεις τους.

Ο Ινφαντίνο, σε τηλεοπτική ομιλία του στη γενική συνέλευση των Ευρωπαϊκών ομάδων, είπε ότι η κατάσταση υπενθύμιζε τις δυσκολίες που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Είδαμε τι συνέβη με το παιχνίδι μεταξύ Βραζιλίας και Αργεντινής, δύο από τις πιο λαμπρές ομάδες της Νότιας Αμερικής», δήλωσε ο Ινφαντίνο και συνέχισε:

«Ορισμένοι αξιωματούχοι, αστυνομικοί, αξιωματούχοι ασφαλείας μπήκαν στο γήπεδο λίγα λεπτά μετά την έναρξη του παιχνιδιού για να πάρουν μερικούς παίκτες - είναι τρελό, αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις, αυτά τα θέματα που δημιουργούνται λόγω της κρίσης του κορονοϊού».

Ο Αλεχάντρο Μαρτίνεζ, αδελφός του Εμιλιάνο, είπε ότι οι παίκτες επρόκειτο να πετάξουν από την Αργεντινή στην Κροατία, η οποία είναι χώρα πράσινης λίστας για τους Βρετανούς, αργότερα τη Δευτέρα (6/9) προκειμένου να αποφύγουν την 10ήμερη υποχρεωτική καραντίνα ξενοδοχείων κατά την επιστροφή στο Ηνωμένο Βασίλειο χώρα που βρίσκεται σε κόκκινη λίστα.

«Θα ταξιδέψουν στην Κροατία για να κάνουν την καραντίνα τους εκεί και μετά θα πάνε στην Αγγλία», δήλωσε ο Αλεχάντρο στο ραδιοφωνικό σταθμό La Oral Deportiva. «Αυτός ήταν ο όρος που έθεσε η Άστον Βίλα».

Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αργεντινής (AFA) δήλωσε ότι ο Μαρτίνεθ και ο Μπουέντια αφέθηκαν από την εθνική ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα λάβουν μέρος στον προκριματικό της Πέμπτης εντός έδρας απέναντι στη Βολιβία.

Η AFA απελευθέρωσε αργότερα και το ζευγάρι των Σπερς, Λο Σέλσο και Ρομέρο, λέγοντας ότι «είναι εκτός παιχνιδιού με τη Βολιβία και μπορούν να επιστρέψουν στην ομάδα τους».

Ο ιστότοπος football.london είπε ότι το ζευγάρι των Σπερς θα μπορούσε να αναμένει πρόστιμα από τον σύλλογο κατά την επιστροφή του στην Αγγλία, αφού έκανε το ταξίδι χωρίς την άδεια του συλλόγου του. Η Βίλα και η Τότεναμ αρνήθηκαν να σχολιάσουν.