Big in Japan!

Ο Άγγελος Ποστέκογλου που «έφυγε νύχτα» από την Παναχαϊκή στο μοναδικό εν Ελλάδι πέρασμά του ως προπονητής, καθοδηγεί την Γιοκοχάμα Μαρίνος σε θριάμβους στην Ασία

Big in Japan!

Ποιος θυμάται τον Άγγελο Ποστέκογλου ; Ή κάποιος δεινός ποδοσφαιρόφιλος ή οπαδός της Παναχαϊκής από τα παλιά. Από το μακρινό 2008 και για την ακρίβεια τον Μάρτιο του εν λόγω έτους, όταν ο 42χρονος τότε κόουτς είχε έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει τα ηνία των Αχαιών. Ήταν η περίοδος που στα διοικητικά κοινά των ροσονέρι κυριαρχούσε η φιγούρα του Κώστα Μακρή, ο οποίος είχε κάνει πολλά λεφτά στην Αυστραλία και είχε εμφανιστεί ως σωτήρας της πατρινής ομάδας, που και τότε όπως και σήμερα περιδινιζόταν οικονομικά και αγωνιστικά ψάχνοντας από κάπου να κρατηθεί.

Ο –για πολλούς- ιδιόρρυθμος Μακρής, που έκανε αίσθηση από τη μια για το… χρώμα των μαλλιών του και από την άλλη για το… παρκαρισμένο γιότ του στον Πατραϊκό Κόλπο, έφερε τον επίσης μεγαλωμένο στην Αυστραλία Ποστέκογλου, λέγοντας πως πρόκειται για έναν προπονητή που θα άφηνε εποχή στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Η εκτίμηση αυτή δεν δικαιώθηκε, ο Μακρής παρά την καλή του πρόθεση δεν είδε τις επενδύσεις του να πιάνουν τόπο, ο ίδιος αποχώρησε όπως-όπως από την ιδιοκτησία, ενώ το «πουλέν» του ο Ποστέκογλου άντεξε λίγο ακόμα πριν φύγει τον Δεκέμβριο του 2008, καθώς τα ηνία του συλλόγου είχαν περάσει στον Αλέξη Κούγια. Η αίσθηση που υπήρχε τότε ήταν πως ο Ποστέκογλου ήταν απλά ένας γνωστός του Μακρή που του έκανε… λεζάντα δίχως να το αξίζει.

Η συνέχεια ωστόσο έδειξε πως ο 54χρονος σήμερα προπονητής είχε γνώσεις και αξία και άφησε έργο όπου εργάστηκε. Πρώτα στην Μπρισμπέιν Ρόαρ, όπου το 2011 κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της και στη συνέχεια για μια τετραετία στον πάγκο της Εθνικής Αυστραλίας από το 2013 έως το 2017, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Ασιατικού Κυπέλλου το 2015 για πρώτη φορά στην ιστορία της και στην πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 2018. Τον Δεκέμβριο του 2017, ωστόσο, ο Ποστέκογλου υπέβαλε παραίτηση για να πάει στην Ιαπωνία, όπου η Γιοκοχάμα Μαρίνος άπλωσε στα πόδια του χρυσό συμβόλαιο.

Και εκεί, ο «Άντζε» όπως είναι το χαϊδευτικό του τα κατάφερε περίφημα, αφού πέρσι οδήγησε την Γιοκοχάμα στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος έπειτα από 20 χρόνια και οι επιτελείς των «τρικολόρ» ανανέωσαν την συνεργασία μαζί του με νέο διετές συμβόλαιο και ακόμα υψηλότερη αμοιβή. Χθες, η Γιοκοχάμα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στους ομίλους του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ με εκτός έδρας νίκη 2-1 επί της πρωταθλήτριας Νότιας Κορέας, Γεονμπούκ, κάτοχο του Τσάμπιονς Λιγκ προ διετίας και δεύτερη πιο ακριβή ομάδα στη διοργάνωση.

Ο Ποστέκογλου, που στο σύντομο πέρασμά του από την «μαμά Ελλάδα« πέρασε και δεν ακούμπησε, έξω διαπρέπει και απολαμβάνει χρήμα και δόξα. «Ουδείς Προφήτης στον τόπο του» ή κατά την Αγγλική έκφραση «Big in Japan», που στη συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει γάντι στον Ελληνοαυστραλό κόουτς.