Καιρός: Παραμένουν οι τοπικές βροχές και το κρύο

Σε αποδρομή η «Agneta»

Καιρός: Παραμένουν οι τοπικές βροχές και το κρύο

Η κακοκαιρία «Agneta» έχει αρχίσει, πλέον, να απομακρύνεται από τον ελλαδικό χώρο. Τις πρώτες πρωινές ώρες το βαρομετρικό χαμηλό θα βρίσκεται στο βορειοανατολικό Αιγαίο, όπου θα επιμείνουν πρόσκαιρες βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Σταδιακά το σύστημα θα απομακρυνθεί και οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους, ενισχυόμενοι στο βόρειο Αιγαίο στα 6 με 7 μποφόρ.

Με την επικράτηση του καιρού του βορείου ρεύματος, τοπικές βροχές θα εκδηλώνονται κυρίως στις περιοχές που επηρεάζονται άμεσα από το Αιγαίο.

Περισσότερα φαινόμενα αναμένονται στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά Ελλάδα, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη. Ωστόσο, οι βροχοπτώσεις δεν θα έχουν την ένταση των προηγούμενων ημερών.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι βοριάδες, που θα φτάνουν τα 6 με 7 μποφόρ, ενώ στα νότια τμήματα της Κρήτης, λόγω τοπικών ενισχύσεων, ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και τα 8 μποφόρ.

Οι περισσότερες βροχές θα εντοπίζονται στα ανατολικά ηπειρωτικά και σε περιοχές του Αιγαίου, με έμφαση στην Κρήτη, η οποία επηρεάζεται συχνά από το βόρειο ρεύμα. Την Παρασκευή τα φαινόμενα θα είναι ακόμη πιο περιορισμένα.

Παράλληλα, από την Πέμπτη θα ξεκινήσει αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, κυρίως στις ανατολικές περιοχές της χώρας. Οι μέγιστες τιμές αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 13 και 16 βαθμών Κελσίου στις περιοχές ανατολικά της Πίνδου, ενώ στη δυτική Ελλάδα θα είναι λίγο υψηλότερες.

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Όλγα Παπαβγούλη, η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχιστεί προς το Σαββατοκύριακο, με τον καιρό να διατηρείται ψυχρότερο από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Έως και την Κυριακή οι θερμοκρασίες θα παραμείνουν χαμηλές, καθιστώντας αναγκαία τη θέρμανση κυρίως κατά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αναλυτική πρόγνωση για σήμερα

Σήμερα, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2026, σε ολόκληρη τη χώρα αναμένονται νεφώσεις, κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες. Λίγες τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά, στις Σποράδες και σε νησιωτικά τμήματα του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Περισσότερα θα είναι τα φαινόμενα, τις πρωινές ώρες στο Ανατολικό Αιγαίο και τις βραδινές ώρες στην Εύβοια, στην Μαγνησία και στην Βορειοανατολική Στερεά. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, ιδιαίτερα στα δυτικά όπου θα σχηματιστούν και ομίχλες.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 4 έως 16-17, στη Θεσσαλία από 5 έως 16-17, στην Ήπειρο από 5 έως 16, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 6 έως 19-21 βαθμούς, στα Επτάνησα από 10 έως 19-20 και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 19 έως 20-22 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι έως βορειοδυτικού με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ αλλά προοδευτικά μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

Πηγή: reader.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110