Μουρίνιο-Γιουνάιτεντ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Οι δηλώσεις, η κάκιστη χρονιά, η αρνητική εικόνα και η διχόνοια έστειλαν (αναμενόμενα) τον special one στην πόρτα της εξόδου.

Μουρίνιο-Γιουνάιτεντ: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου

Παρελθόν από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποτελεί ο Ζοσέ Μουρίνιο. Σε όσους έχουν παρακολουθήσει έστω και λίγο τη φετινή σεζόν τους «κόκκινους διαβόλους» κάθε άλλο παρά έκπληξη πρέπει να προκαλεί η συγκεκριμένη εξέλιξη.

Ο Πορτογάλος τεχνικός υπέπεσε σε μια σειρά από ποδοσφαιρικά ατοπήματα, τα οποία τελικά αναπόφευκτα του στοίχισαν.

Ασφαλώς, το σημαντικότερο όλων είναι η κάκιστη χρονιά που διανύει η ομάδα του Μάντσετσερ. Βέβαια, για την εικόνα του γηπέδου δεν είναι αποκλειστικά υπαίτιος ο Πορτογάλος, ωστόσο σαφέστατα φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη...

Εκτός από το διόλου ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιζε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν σε μεταγραφές, ο Μουρίνιο έκανε ένα ακόμα σοβαρό λάθος: Έβαλε τους παίκτες του απέναντι.

Για να καλύψει (και) τα δικά του λάθη, τους έβγαλε πάμπολλες φορές με δηλώσεις και πράξεις του στη σέντρα και τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να βάλει «μπουρλότο» στα αποδυτήρια και να σπείρει διχόνοια.

Ας πούμε ότι για την κόντρα του με τον Πογκμπά και ο Γάλλος έδωσε δικαιώματα. Ωστόσο, δεν μπορεί να πει κανείς το ίδιο για τους Τζόουνς και Μπεϊγί. Δύο παίκτες που είχαν την τιμητική τους από το Πορτογάλο τεχνικό, μετά τον αποκλεισμό της Μάντσεστερ από το Λιγκ Καπ: «Ξεπερνώντας το έκτο και το έβδομο πέναλτι ήξερα ότι θα έχουμε πρόβλημα με τους Τζόουνς και Μπεϊγί».

Μετά από αυτό το αδικαιολόγητο άδειασμα, ακολούθησαν και πολλά ακόμα, τα οποία τελικά έχουν αποβεί μοιραία και σε μεταγραφικό επίπεδο για τον αγγλικό σύλλογο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Άντονι Μαρσιάλ, ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία της Γιουνάιτεντ.

Τι συνέβη λοιπόν με τον Γάλλο επιθετικό; Ακόμα μια παραδοχή ήττας από τον σύλλογο. Η Μάντσεστερ ενεργοποίησε την οψιόν του παίκτη για ένα ακόμα χρόνο, αφού είχε εξαντλήσει τα περιθώρια σε συζητήσεις για μεγαλύτερη ανανέωση. Ο Μαρσιάλ, σα να λέμε, παραμένει «δεμένος» με την Μάντσεστερ για ένα ακόμα χρόνο, παρά τη θέληση του. Αν αυτό δεν είναι έργο των χειρισμών του Πορτογάλου στα αποδυτήρια, τότε δεν ξέρουμε τι είναι...

Το τελειωτικό χτύπημα στο άτσαλο οικοδόμημα των «κόκκινων διαβόλων» το έδωσε η Λίβερπουλ. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ όχι μόνο επικράτησε με 3-1, αλλά κυριολεκτικά τη νίκησε κατά κράτος και κυριάρχησε σε όλο γήπεδο. Οι 36 τελικές των "reds" έναντι το μόλις 6 (!) της ομάδας του Πορτογάλου μιλάνε αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Τελικά, μήπως οι καταστροφικοί χειρισμοί του Μουρίνιο υποθήκευσαν το παρόν και το μέλλον των «κόκκινων διαβόλων»; Ρεαλιστικά, για την ομάδα του Μάντσεστερ τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Βρισκόμενη στην 6η θέση της Premier League με 11 βαθμούς απόσταση από την 4η Τσέλσι και τη θέση που οδηγεί στο Champions League, ο συγκεκριμένος στόχος με βάση την εικόνα της μοιάζει τουλάχιστον δύσκολος για ένα κλαμπ που υπό κανονικές συνθήκες θεωρείται δεδομένος.

Αν αναλογιστεί κανείς όλα αυτά, θα αναρωτιέται πώς ο Πορτογάλος δεν έφυγε νωρίτερα από το Μάντσεστερ....