Παρελθόν ο Μουρίνιο από την Γιουνάιτεντ

Την αποχώρηση του Ζοζέ Μουρίνιο από την τεχνική ηγεσία της ομάδας ανακοίνωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Παρελθόν ο Μουρίνιο από την Γιουνάιτεντ

Οι «κόκκινοι διάβολοι» με μια λιτή ανακοίνωση ευχαρίστησαν τον Πορτογάλο τεχνικό για όσα προσέφερε κατά τη θητεία του στο Μάντσεστερ:

«Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοινώνει ότι ο Ζοζέ Μουρίνιο αποχωρεί άμεσα από την ομάδα.

Ο σύλλογος θέλει να ευχαριστήσει τον προπονητή για τα όσα προσέφερε κατά τη θητεία του στο Μάντσεστερ και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του.

Νέος μάνατζερ θα αναλάβει τη Γιουνάιτεντ μέχρι το τέλος της σεζόν, ενώ ο σύλλογος θα εργάζεται διεξοδικά προκειμένου να καταλήξει στον νέο τεχνικό», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η ήττα της Γιουνάιτεντ από την Λίβερπουλ στο Άνφιλντ και το γεγονός ότι η ομάδα έμεινε στο -19 από την κορυφή της Premier League ήταν η αιτία της απομάκρυνσης του Μουρίνιο από τον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι προβλέψεις στο νησί έλεγαν ότι ο Μουρίνιο μετράει ώρες στο «Ολντ Τράφορντ». Αν και όλοι περίμεναν ότι θα απολυθεί την επόμενη του ντέρμπι, τελικά άντεξε 24 ώρες παραπάνω».

Το βιογραφικό του Ζοζέ Μουρίνιο

Ένας από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών, ο Ζοσέ Μάριο ντος Σάντος Μουρίνιο Φίλιξ, γεννήθηκε στις 26 Ιανουαρίου 1963 στην πόλη Σετούμπαλ της Πορτογαλίας. Έπαιξε ως κεντρικός μέσος σε ομάδες της πατρίδας του χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία και από το 2000 ασχολήθηκε ενεργά με την προπονητική, αναλαμβάνοντας την Μπενφίκα.

Ακολούθησαν η Ουνιάο Λεϊρία (2001-2002) και η Πόρτο (2002-2004), ενώ στην συνέχεια συμφώνησε με την Τσέλσι, όπου εργάσθηκε μέχρι το 2007. Επόμενος «σταθμός» της καριέρας του ήταν η Ιντερ (2008-2010), ακολούθησε η Ρεάλ Μαδρίτης και από το 2013 μέχρι το καλοκαίρι του 2016 επέστρεψε στην Τσέλσι, για να κάνει την ...μεγάλη μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ, με την οποία «χώρισε» σήμερα.

Εφαρμόζοντας εξαιρετική τακτική ανεξαιρέτως αντιπάλου, ο Μουρίνιο κατάφερε να εμπνεύσει σεβασμό σε κάθε μία από τις ομάδες που δούλεψε, με αποτέλεσμα την κατάκτηση πληθώρας τίτλων. Μεταξύ άλλων, έχει στην συλλογή του δύο Champions League (με Πόρτο και Ιντερ), ένα κύπελλο UEFA με τους «δράκους», δύο πρωταθλήματα Πορτογαλίας, τρία πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο Αγγλίας, δύο πρωταθλήματα κι ένα κύπελλο Ιταλίας κι ένα νταμπλ στην Ισπανία.

Το 2010 ανακηρύχθηκε από την FIFA καλύτερος προπονητής της χρονιάς, ενώ αντίστοιχη βράβευση έλαβε από την IFFHS τέσσερις φορές (2004, 2005, 2010, 2012). Παράλληλα, ψηφίσθηκε καλύτερος προπονητής στην Αγγλία (2005, 2006, 2015) και στην Ιταλία (2009, 2010), ενώ αντίστοιχες διακρίσεις έλαβε από την UEFA (2003, 2004). Το 2010 του απονεμήθηκε το βραβείο «Σερ Αλφ Ράμσεϊ» για τον καλύτερο Ευρωπαίο προπονητή, ενώ το 2013 ανακηρύχθηκε από το World Soccer, ως ο κορυφαίος εν ενεργεία τεχνικός στον κόσμο.

Στην πλούσια και γεμάτη διακρίσεις καριέρα του, ο ιδιόρρυθμος προπονητής, πέτυχε ορισμένα εντυπωσιακά ρεκόρ, όπως αυτό με την μεγαλύτερη βαθμολογική συγκομιδή στην πρέμιερ λιγκ (95 βαθμοί), καθώς επίσης του νεαρότερου (49 ετών και 12 ημερών) προπονητή με 100 αγώνες Champions League, του μεγαλύτερου εντός έδρας αήττητου στην πρέμιερ λιγκ (77 αγώνες) και του ευρύτερου εντός έδρας αήττητου ενός προπονητή (εννέα χρόνια)!

Μέχρι στιγμής, ο Μουρίνιο έχει καθήσει 909 φορές στον πάγκο, με τον εντυπωσιακό απολογισμό, 589 νίκες, 186 ισοπαλίες και 134 ήττες, που σημαίνει ποσοστό νικών 64,8%.