Φαν Ντάικ: Ο ηγέτης της Λίβερπουλ (vids)

Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ είναι ο ηγέτης και ο βράχος πάνω στον οποίο χτίζεται από τον Γιούργκεν Κλοπ μια Λίβερπουλ με νέο πρόσωπο.

Φαν Ντάικ: Ο ηγέτης της Λίβερπουλ (vids)

Ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ κάλεσε τους συμπαίκτες του σε μια ομαδική αγκαλιά λίγο πριν από τη σέντρα όπως είθισται στη Λίβερπουλ πριν από το παιχνίδι με την Έβερτον, στο πλαίσιο της τοποθέτησης της σφραγίδας του στη θέση του αρχηγού των «κόκκινων».

Ο Ολλανδός αμυντικός το βλέπει ως έναν ισχυρό τρόπο να δείξουν την ομαδικότητα τους, καθώς περνάει κάποιες οδηγίες της τελευταίας στιγμής. Χρησιμεύει επίσης για να πυροδοτήσει τους οπαδούς, αποδεικνύοντας ότι η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι έτοιμη να κάνει το καθήκον της.

Ο Φαν Ντάικ ήταν ο φυσικός διάδοχος για το περιβραχιόνιο όταν ο Τζόρνταν Χέντερσον έφυγε για τη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο. Εμπνέει σεβασμό και οδηγεί με το παράδειγμά του. Το να φοράει το περιβραχιόνιο είναι πηγή τεράστιας υπερηφάνειας για τον πρώην κεντρικό αμυντικό της Σέλτικ και της Σαουθάμπτον και έχει αγκαλιάσει τις επιπλέον ευθύνες που συνεπάγεται.

Φυσικά έχει γίνει μια πιο έντονη παρουσία γύρω από το προπονητικό κέντρο τους τελευταίους μήνες και έχει υποστηρίξει σε μεγάλο βαθμό τους νεοεισελθείς στην ομάδα Αλέξις Μακ Άλιστερ, Ντόμινικ Σόμποσλαϊ, Ουαταρού Έντο και Ράιαν Γκράβενμπερχ, καλωσορίζοντάς τους και διασφαλίζοντας ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται για να κάνουν την προσαρμογή τους στη ζωή στο Μέρσεϊσαϊντ όσο το δυνατόν πιο απρόσκοπτη. Δεν έλειψαν επίσης οι συμβουλές προς τους ανερχόμενους νέους, όπως ο Τζάρελ Κουάνσα και ο Μπεν Ντόακ.

Μπορεί ο Τζέιμς Μίλνερ, ο αυστηρός τιμητής της πειθαρχίας, να μην είναι πλέον στο Άνφιλντ για να επιβάλλει τα πρόστιμα, αλλά η ηγετική ομάδα (η οποία εκτός από τον Φαν Ντάικ περιλαμβάνει τον υπαρχηγό Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, τον Άντι Ρόμπερτσον, τον Άλισον και τον Μοχάμεντ Σαλάχ) εξακολουθεί να διασφαλίζει την ακρίβεια στις συναντήσεις και τα ταξίδια της ομάδας, καθώς και να ενισχύει ότι η χρήση λανθασμένης ενδυμασίας σε μια δεδομένη κατάσταση πατάσσεται. Τα πρότυπα έχουν διατηρηθεί - και το ταμείο για κοινωνικές εκδηλώσεις έχει συμπληρωθεί.

Η παραδοσιακή μύηση μέσω… καραόκε για τους νέους παίκτες δεν πραγματοποιήθηκε στην προετοιμασία, αλλά δεν την έχουν γλιτώσει. Υπάρχουν σχέδια για να βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όταν το πρόγραμμα επιτρέψει χρόνο για μια βραδινή έξοδο της ομάδας αργότερα κατά την διάρκεια της σεζόν.

Φαν Ντάικ: «Η συνέπεια θα είναι το κλειδί για εμάς»

Όταν η Λίβερπουλ έχασε τόσες μεγάλες προσωπικότητες και τόση εμπειρία το καλοκαίρι, υπήρχε ο φόβος ότι θα υπήρχε ένα κενό - τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Ωστόσο, αυτό που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες μοιάζει νέο και ζωντανό.

«Προς το τέλος της περασμένης σεζόν, όλοι ήταν εξαντλημένοι», δήλωσε ο Φαν Ντάικ, μετά την πέμπτη θέση που σήμαινε ότι δεν θα έπαιζε στο Champions League φέτος. «Ήταν μια τόσο απογοητευτική σεζόν. Δεν βρήκαμε τη συνοχή. Αισθάνομαι σίγουρα μια διαφορετική ατμόσφαιρα και ενέργεια στον σύλλογο.

Είναι κάτι για το οποίο πρέπει να είσαι ενθουσιασμένος ως οπαδός της Λίβερπουλ. Παίζουμε για έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο. Είμαστε πολύ προνομιούχοι. Ας είμαστε περήφανοι και ας απολαύσουμε τον χρόνο μας μαζί».

Σίγουρα απόλαυσαν τον σκληρό θρίαμβο του Σαββάτου στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ, που τους έστειλε για λίγο στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Premier League.

Δεν ήταν ένα ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο ντέρμπι, αλλά η ομάδα του Κλοπ ήταν η κυρίαρχη δύναμη σε όλη τη διάρκειά του. Η υπομονή αποδείχθηκε αρετή, καθώς έσπασε καθυστερημένα την επίμονη αντίσταση της Έβερτον, μετά την αποβολή του Άσλεϊ Γιανγκ στο πρώτο ημίχρονο.

Ναι, υπήρχε και μια δόση τύχης στο αποτέλεσμα, με τον Ιμπραχίμα Κονατέ να είναι τυχερός που δεν πήρε δεύτερη κίτρινη για φάουλ στον Μπέτο, όταν το ματς ήταν ακόμα χωρίς γκολ. Αλλά η Λίβερπουλ, που έχει «πληγωθεί» από σειρά λανθασμένων διαιτητικών αποφάσεων αυτή τη σεζόν, πήρε αυτό που άξιζε, καθώς ο Σαλάχ σκόραρε από το σημείο του πέναλτι μετά από χέρι του Μάικλ Κιν, πριν μετουσιώσει σε γκολ την πάσα του Ντάργουιν Νούνιες στις καθυστερήσεις.

Η δόξα ανήκε στον φορμαρισμένο Αιγύπτιο, ο οποίος έχει πλέον είτε σκοράρει είτε δώσει ασίστ σε κάθε μία από τις τελευταίες 13 εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα στο Άνφιλντ (14 γκολ, τρεις ασίστ). Μόνο ο Άλαν Σίρερ (σερί 18 και 17) και ο Τιερί Ανρί (17) το έχουν καταφέρει σε περισσότερες διαδοχικές εντός έδρας εμφανίσεις στη διοργάνωση.

Το διπλό «χτύπημα» του Σαλάχ τον έφερε επίσης πίσω από τον Σερ Κένι Νταλγκλίς και τον Στίβεν Τζέραρντ στην έκτη θέση της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στο Άνφιλντ με 105 γκολ στο ιστορικό γήπεδο των «κόκκινων». Παράλληλα, μόνο ο Τζέραρντ (εννέα) έχει πετύχει περισσότερα γκολ σε ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ από τα επτά του Σαλάχ στην εποχή της Premier League (από το 1992 και έπειτα).

Ωστόσο, η απόδοση του Φαν Ντάικ ήταν η πιο συναρπαστική.

Σε στιγμές που η απογοήτευση των γηπεδούχων μεγάλωνε, ο αρχηγός απέπνεε ηρεμία και ψυχραιμία. Καλούσε τους γύρω του. Ολοκλήρωσε τις 95 από τις 106 πάσες του (90%), ενώ πραγματοποίησε και πέντε απομακρύνσεις και δύο τάκλιν.

Ο Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν απείλησε μέσα στο πρώτο λεπτό, αλλά δεν είχε άλλη ευκαιρία, επειδή ο Φαν Ντάικ τον «έδεσε» με δεξιοτεχνία. Κέρδισε τις 12 από τις 17 μονομαχίες του (71% ποσοστό επιτυχίας), συμπεριλαμβανομένων των 10 από τις 15 στον αέρα, καθώς η Έβερτον επιχείρησε επανειλημμένα μακρινές μπάλες στο γήπεδο.

Όταν ο Κονατέ έβαλε την ομάδα του σε μπελάδες, ο Φαν Ντάικ ήταν σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο. Ο Άλισον ήταν κατάλληλα προστατευμένος, καθώς η Λίβερπουλ εξασφάλισε το τέταρτο διαδοχικό παιχνίδι χωρίς να δεχθεί γκολ απέναντι στην Έβερτον στην Premier League - το μεγαλύτερο σερί χωρίς να δεχτεί εναντίον της στο πρωτάθλημα από εννέα σερί μεταξύ 1972 και 1976.

Ήταν μια εβδομάδα για τον νέο αρχηγό της Λίβερπουλ, μετά τη δραματική νίκη του στις καθυστερήσεις από το σημείο του πέναλτι για την Ολλανδία εναντίον της Ελλάδας για τα European Qualifiers στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν είχε να αντιμετωπίσει λέιζερ στο πρόσωπό του καθώς ετοιμαζόταν να το εκτελέσει.

Στην πατρίδα του δέχτηκε δριμεία κριτική από πρώην παίκτες που έγιναν σχολιαστές, όπως ο Μάρκο Φαν Μπάστεν και ο Ρουντ Γκούλιτ, οι οποίοι τον έχουν κατακεραυνώσει κατά καιρούς.

Κάθε λάθος, όπως η κόκκινη κάρτα που δέχτηκε τον Αύγουστο απέναντι στη Νιούκαστλ, φαίνεται να αντιμετωπίζεται από κάποιους ως απόδειξη ότι είναι μια δύναμη που ξεθωριάζει. Όμως, στα 32 του χρόνια, η σημασία του τόσο για τον σύλλογο όσο και για τη χώρα παραμένει τεράστια.

Τι αντίθετες αναμνήσεις από τα ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ έχει. Υπήρξε η χαρά του ονειρικού ντεμπούτου του τον Ιανουάριο του 2018, όταν με κεφαλιά πέτυχε το νικητήριο γκολ μπροστά στην κερκίδα των φανατικών οπαδών της Λίβερπουλ, αλλά και η αγωνία της ρήξης του πρόσθιου χιαστού στο γόνατό του μετά από μια απερίσκεπτη έξοδο από τον Πίκφορντ στο «Γκούντισον Παρκ» τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια.

Ήταν ένας μακρύς και επώδυνος δρόμος επιστροφής από αυτόν τον τραυματισμό. Κατά δική του ομολογία, αδίκησε τον εαυτό του κατά καιρούς την περασμένη σεζόν, αλλά όπως και η ομάδα γύρω του, δείχνει ανανεωμένος τώρα.

Ο Φαν Ντάικ είναι αήττητος στις 14 εμφανίσεις του (οκτώ νίκες, έξι ισοπαλίες) απέναντι στην Έβερτον, η αναμονή της οποίας για μια νίκη στο Στάνλεϊ Παρκ μπροστά στους οπαδούς της αυτόν τον αιώνα συνεχίζεται.

Είναι ο ηγέτης και ο βράχος πάνω στον οποίο χτίζεται από τον Κλοπ μια ομάδα με νέο πρόσωπο.