Γκράβενμπερχ: Δεν προσαρμόστηκε στην Μπάγερν, έχει την ευκαιρία να το κάνει με τον Κλοπ

Γιατί ο Ράιαν Γκράβενμπερχ δυσκολεύτηκε στην Μπάγερν και τι σημαίνει αυτό για την νέα μεταγραφή της Λίβερπουλ.

Γκράβενμπερχ: Δεν προσαρμόστηκε στην Μπάγερν, έχει την ευκαιρία να το κάνει με τον Κλοπ

Για το μεγάλο αποχαιρετιστήριο βίντεο του Ράιαν Γκράβενμπερχ το περασμένο καλοκαίρι, ο Άγιαξ έκοψε μια παλιά συνέντευξη του ως έφηβος.

«Μερικές φορές ξεχνάω ότι είμαι 16 ετών», είπε ο μέσος με πολλή περηφάνια και την ελάχιστη δόση λύπης που μερικές φορές εντοπίζεις σε παιδιά-θαύματα που έχουν αφιερώσει την ζωή τους στην αναζήτηση της τελειότητας.

Αλλά ήταν ένα εύκολο λάθος να κάνει κανείς εκείνη την στιγμή. Ο Γκράβενμπερχ είχε ήδη μεγαλώσει σχεδόν πλήρως στο σώμα του ύψους 188 εκατοστών και μόλις είχε δώσει το πρώτο του παιχνίδι με την πρώτη ομάδα του Άγιαξ, ως ο νεότερος παίκτης της ιστορίας του, αφού ξεπέρασε τον Κλάρενς Σέεντορφ τον Σεπτέμβριο του 2018. Τρεις ημέρες αργότερα, έγινε ο νεότερος σκόρερ του συλλόγου, πετυχαίνοντας γκολ στο Κύπελλο Ολλανδίας.

Ο Γκράβενμπερχ «ήθελε περισσότερα», αλλά στάλθηκε πίσω στους νέους και δεν αγωνίστηκε ξανά στην πρώτη ομάδα εκείνη τη σεζόν. Ήταν ένα μεγάλο reality check για έναν παίκτη στον οποίο «όλα είχαν έρθει εύκολα» στην καριέρα του μέχρι τότε, όπως παραδέχτηκε ο ίδιος. «Κοιτάζοντας πίσω, είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο με (τη δεύτερη ομάδα του συλλόγου) τον Jong Ajax», δήλωσε.

Ίσως ο νεοφερμένος μέσος της Λίβερπουλ να νιώσει κάποτε το ίδιο για την μετακίνησή του στη Μπάγερν Μονάχου πριν από λίγο περισσότερο από έναν χρόνο.

Εκείνο το καλοκαίρι υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για εκείνον από την Λίβερπουλ, αλλά και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με κινητήριο μοχλό τον πρώην προπονητή του Άγιαξ και νέο προπονητή της, Έρικ τεν Χάαχ, αλλά ο Γκράβενμπερχ είχε συμφωνήσει να πάει στους κατά συρροή πρωταθλητές της Bundesliga λίγους μήνες νωρίτερα και κράτησε τον λόγο του. «Θα είναι σκληρή δουλειά γι' αυτόν, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος», προέβλεψε ο Τεν Χάαχ σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι Sport1. «Αλλά είναι ο τύπος που χρειάζεται μια πρόκληση. Σίγουρα μπορεί να προσαρμοστεί στην υψηλή ποιότητα της Μπάγερν».

Αυτό όμως δεν συνέβη γι' αυτόν.

Ο Γκράβενμπερχ ξεκίνησε μόλις έξι παιχνίδια σε όλη την περσινή σεζόν και έχει παίξει μόλις εννέα λεπτά στα τρία πρώτα παιχνίδια της φετινής σεζόν. Οι συμπαίκτες του εκθείαζαν την ποιότητά του στις προπονήσεις, αλλά δεν μπόρεσε -ή δεν του επιτράπηκε- να δείξει την αξία του με συνέπεια στους αγώνες υπό τον Γιούλιαν Νάγκελσμαν ούτε υπό τον διάδοχό του από τον Μάρτιο Τόμας Τούχελ. Ακόμα και σε μια συλλογικά κακή σεζόν για την Μπάγερν που είδε πολλά βασικά στελέχη να παίζουν πολύ κάτω από το δεύτερο καλύτερό τους εαυτό, ο Ολλανδός δεν μπόρεσε να διασπάσει τη συνεργασία των Τζόσουα Κίμιχ και Λέον Γκορέτζκα με στον άξονα της Μπάγερν.

Μετριαστικές περιστάσεις; Αρκετές.

Η χαοτική σεζόν της Μπάγερν, με την αλλαγή προπονητή και την εκκαθάριση του διοικητικού συμβουλίου, δεν ευνοούσε την καλή απόδοση κανενός, πόσο μάλλον των νεοαποκτηθέντων που έβρισκαν τα πατήματά τους σε ένα άγνωστο πρωτάθλημα. Ο Γκράβενμπερχ, ένα φυσικό Νο 8 που βγαίνει στο αντίπαλο μισό, δεν ταίριαζε ιδανικά ούτε στο σύστημα με δύο χαφ.

Επιπλέον, το να αφήσει εκτός τον ίδιο ή τον Αυστριακό ομόλογό του Μάρσελ Σάμπιτζερ ήταν πάντα η ευκολότερη επιλογή για κάθε προπονητή της Μπάγερν, λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της εξουσίας στα αποδυτήρια και την ιδιότητα των Κίμιχ και Γκορέτζκα ως διεθνών της Γερμανίας.

Χωρίς χρόνο συμμετοχής και υποστήριξη, ο Γκράβενμπερχ έπεσε στη συνήθη παγίδα να προσπαθεί πολύ σκληρά να κάνει εντύπωση κατά τη διάρκεια των σύντομων εμφανίσεών του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην κατασταλάξει ποτέ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να τα είχε καταφέρει καλύτερα. Μια πηγή κοντά στα αποδυτήρια της Μπάγερν, δήλωσε στην Athletic ότι ο σύλλογος θα ήθελε να δει περισσότερη αποφασιστικότητα από τον παίκτη για να ξεπεράσει τις δυσκολίες του. Υπήρχε η υποψία ότι, ως κάποιος που δεν είχε βιώσει σημαντικές αναποδιές στη μέχρι τώρα καριέρα του, ο Γκράβενμπερχ δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει τον αντίθετο άνεμο που συνάντησε στο Μόναχο.

Τα συχνά παράπονά του στα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν έπαιζε αρκετά, επίσης, δεν έτυχαν μεγάλης αποδοχής στην Μπάγερν. «Περίμενα να παίξω περισσότερα λεπτά απ' όσα έπαιξα. Πίστευα ότι θα είχα περισσότερες ευκαιρίες», δήλωσε στο ESPN τον Ιούνιο. «Το θέμα είναι ότι απλά θέλω να παίζω, αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα στην ηλικία μου. Ελπίζω να είναι στην Μπάγερν. Διαφορετικά, θα πρέπει να κοιτάξουμε πιο μακριά.

Θέλω να παίξω, αλλά ο προπονητής επιλέγει άλλους παίκτες. Πρέπει να το αποδεχτώ, αλλά είναι δύσκολο. Ήλπιζα για περισσότερα λεπτά συμμετοχής, αλλά πρέπει να παραμείνω ήρεμος. Είπα σε όλους ότι δεν θέλω άλλη μια τέτοια χρονιά. Φυσικά, δεν μπορείς να είσαι πάντα στην αρχική ενδεκάδα, αλλά μπορείς ακόμα να παίζεις τακτικά - μπορείς να πάρεις πολλά»

Αφού έδωσε στον 21χρονο λίγο περισσότερο χρόνο στον αγωνιστικό χώρο προς το τέλος της περασμένης σεζόν, ο Τούχελ τον είχε ψυχρανθεί αισθητά στα πρώτα στάδια της τρέχουσας. O Γερμανικός σύλλογος θεωρούσε ότι το αναμφισβήτητο ταλέντο του Γκράβενμπερχ δικαιολογούσε περισσότερη υπομονή, αλλά ο προπονητής δεν έκρυψε εσωτερικά την επιθυμία του να τον πουλήσει για να κάνει χώρο για την μεταγραφή ενός πιο εξειδικευμένου αμυντικού μέσου.

Μιλώντας πριν από την νίκη με 3-1 επί της Άουγκσμπουργκ την περασμένη Κυριακή, ο Τούχελ είπε ότι η Μπάγερν έχει «τρία 8άρια στην ομάδα», αναφερόμενος στους Κίμιχ, Γκορέτσκα και τον νεοαποκτηθέντα Κόνραντ Λάιμερ. Το όνομα του Γκράβενμπερχ, σημειωτέον, δεν αναφέρθηκε καθόλου.

Ο Γκράβενμπερχ καταλαβαίνει πλέον -όπως και ως 16χρονος που βρισκόταν στα πρόθυρα της πρώτης ομάδας του Άγιαξ- ότι πρέπει να παίξει περισσότερα παιχνίδια για να εξελιχθεί περαιτέρω ως παίκτης και χρειάζεται έναν προπονητή που να πιστεύει απόλυτα σε αυτόν για να το κάνει.

Το σύστημα 4-3-3 του Γιούργκεν Κλοπ στην Λίβερπουλ προσφέρει σίγουρα ένα πιο φυσικό περιβάλλον για να εξελιχθεί, ειδικά με πολλά παιχνίδια στο Europa League να έρχονται. Ο Γερμανός προπονητής δεν θα έχει κανέναν ενδοιασμό για την πολιτική στα αποδυτήρια ή τις αντιδράσεις των μέσων ενημέρωσης όταν αποφασίζει για την καταλληλότητά του.

Από την άποψη της Μπάγερν, ήταν η σωστή κίνηση τη λάθος στιγμή, μια περίπτωση του τι θα μπορούσε να είχε γίνει.

Ενώ η πρόσληψη του πρώην αθλητικού διευθυντή της Σάλτσμπουργκ, Κρίστοφ Φρέντ, υποδηλώνει ότι θα υπάρξει μια αναπροσαρμογή της στρατηγικής της στο μεταγραφικό παζάρι, με μεγαλύτερη έμφαση στην τελειοποίηση των μελλοντικών αστέρων, η αδυναμία του Γκράβενμπερχ να ξεχωρίσει καταδεικνύει τα εγγενή προβλήματα μιας τέτοιας προσέγγισης.

Η αλλοπρόσαλλη, κοφτερή Βαυαρία σπάνια είναι χώρα για νέους άνδρες.