Τσέλσι: Γιατί πιστεύει ότι οι μεταγραφές ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών δεν παραβιάζουν το FFP

Για τρίτη συνεχόμενη μεταγραφική περίοδο, οι δαπάνες της Τσέλσι είναι το κύριο θέμα συζήτησης του ποδοσφαιρικού κόσμου. Πώς το δικαιολογούν οι «μπλε» χωρίς βασικό χορηγό στην φανέλα και χωρίς Champions League;

Τσέλσι: Γιατί πιστεύει ότι οι μεταγραφές ύψους 900 εκατομμυρίων λιρών δεν παραβιάζουν το FFP

Πιο συγκεκριμένα, είναι η φαινομενικά ακόρεστη όρεξη των ιδιοκτητών της Τσέλσι, του Τοντ Μπόελι και της Clearlake Capital για τεράστια ποσά μεταγραφών που κυριαρχεί στη συζήτηση.

Μια συμφωνία ύψους 115 εκατομμυρίων λιρών για τον μέσο της Μπράιτον, Μοΐζες Καϊσέδο, εξασφάλισε ότι ο Έντσο Φερνάντεζ κατείχε το βρετανικό ρεκόρ μεταγραφών για μόλις έξι μήνες μετά την μετακίνησή του στη Στάμφορντ Μπριτζ, ύψους 106 εκατομμυρίων λιρών. Η Λίβερπουλ παραγκωνίστηκε σε αυτή την επιδίωξη, τώρα φαίνεται ότι στερήθηκε τον δεύτερο στόχο της στη μεσαία γραμμή, αφού ο Ρομέο Λάβια της Σαουθάμπτον έκανε σαφή την προτίμησή του στην Τσέλσι σε μια κίνηση που θα αξίζει 50 εκατομμύρια λίρες συν τα μπόνους.

Αυτό σημαίνει ότι οι Μπόελι και Clearlake έχουν δεσμεύσει πάνω από 300 εκατομμύρια λίρες σε μεταγραφικά έξοδα μόνο για κεντρικούς μέσους το 2023, όταν συνυπολογιστούν οι συμφωνίες για τους Λέσλι Ουγκοτσούκουου και Άντρει Σάντος. Συνολικά οι αριθμοί είναι ακόμη πιο εντυπωσιακοί: Mε την μεταγραφή Λάβια θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια λίρες από τότε που οι νέοι Αμερικανοί ιδιοκτήτες της Τσέλσι ανέλαβαν τον έλεγχο τον Ιούνιο του 2022 - και δεν έχουν τελειώσει ακόμα.

Ένας νέος τερματοφύλακας θα πρέπει να αντικαταστήσει την αποχώρηση του Κέπα Αριζαμπαλάγκα για την Ρεάλ Μαδρίτης, και ο σύλλογος θα ήθελε να προσθέσει δύο ακόμη επιθετικούς - και όλα αυτά χωρίς έσοδα από έναν βασικό χορηγό φανέλας (ακόμη) ή την συμμετοχή στο Champions League το 2023-24.

Κανένας άλλος σύλλογος στον κόσμο δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, και είναι δίκαιο να πούμε ότι η προσέγγιση της Τσέλσι προκαλεί αναστάτωση. Πληθαίνουν οι ψίθυροι ότι αντίπαλοι σύλλογοι διαμαρτύρονται στην Premier League για τις δαπάνες τους, εκδήλωση μιας ευρύτερης δυσπιστίας εντός και εκτός του παιχνιδιού ότι τέτοιες δαπάνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να είναι συμβατές με τους κανονισμούς της UEFA για το Financial Fair Play (FFP), οι οποίοι επιτρέπουν στους συλλόγους να χάσουν περίπου 90 εκατ. ευρώ σε μια τριετία. Επιπλέον, τον περασμένο Σεπτέμβριο τέθηκαν σε λίστα παρακολούθησης του FFP από την UEFA λόγω του μεγέθους των απωλειών τους.

Ωστόσο, η Τσέλσι πιστεύει ότι έχει μια στρατηγική που θα την κρατήσει στη σωστή πλευρά των οικονομικών ελέγχων του ποδοσφαίρου των συλλόγων.

Το fosonline.gr θα προσπαθήσει να δώσει εξηγήσεις. Εσείς - και τελικά τα διοικητικά όργανα του ποδοσφαίρου - μπορείτε στη συνέχεια να αποφασίσετε μόνοι σας.

Τα ποσά των μεταγραφών είναι υπερεκτιμημένα

Ένα μεγάλο εμπόδιο στην κατανόηση του τι κάνει η Τσέλσι είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται συνήθως για τις ποδοσφαιρικές συναλλαγές - δηλαδή, εστιάζοντας σχεδόν αποκλειστικά στο ποσό της μεταγραφής - συχνά δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται οι περισσότεροι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Και σίγουρα όχι η Τσέλσι.

Ακολουθεί ένα παράδειγμα: Ο σύλλογος Α υπογράφει έναν παίκτη για 50 εκατομμύρια λίρες και του δίνει πενταετές συμβόλαιο αξίας 100.000 λιρών την εβδομάδα. Ο σύλλογος Β υπογράφει έναν παίκτη με ελεύθερη μεταγραφή και συμφωνεί να τον πληρώνει περίπου 400.000 λίρες την εβδομάδα. Ποιος παίκτης πιστεύετε ότι είναι πιο ακριβός σε ετήσια βάση;

Αν η απάντησή σας ήταν η υπογραφή του συλλόγου Β, είστε στο σωστό δρόμο. Ένας εβδομαδιαίος μισθός 400.000 λιρών ισοδυναμεί με ετήσιο μισθό λίγο περισσότερο από 20 εκατομμύρια λίρες, ενώ το συνολικό κόστος μιας αποσβεσμένης μεταγραφής ύψους 50 εκατομμυρίων λιρών για ένα πενταετές συμβόλαιο με μισθό 100.000 λιρών την εβδομάδα στους λογαριασμούς είναι περίπου 15 εκατομμύρια λίρες.

Εξεταζόμενο σε αυτό το πλαίσιο, είναι πολύ πιθανό ότι η πιο ακριβή απόκτηση παίκτη στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου θα μπορούσε στην πραγματικότητα να ήταν η μετακίνηση του Έρλινγκ Χάαλαντ στη Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2022, όταν ο τεράστιος μισθός του Νορβηγού, το μπόνους υπογραφής και οι αμοιβές των ατζέντηδων προστεθούν στο φαινομενικά φτηνό ποσό των 51 εκατομμυρίων λιρών για την αποδέσμευσή του από την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Έχει τεκμηριωθεί ευρέως ότι η Τσέλσι έχει εκμεταλλευτεί τα νομικά όρια της απόσβεσης (η διαδικασία κατανομής ενός ποσού μεταγραφής στη διάρκεια του συμβολαίου ενός παίκτη για λογιστικούς σκοπούς) προκειμένου να κάνει τα χρήματα που ξοδεύει να δουλεύουν καλύτερα. Σε όλες τις μεταγραφές του Ιανουαρίου δόθηκαν συμβόλαια διάρκειας επτά ή οκτώ ετών, μειώνοντας το ετήσιο κόστος τους στα λογιστικά βιβλία.

Η UEFA αποφάσισε ότι από αυτό το καλοκαίρι τα έξοδα μεταγραφών μπορούν να αποσβένονται μόνο σε πέντε χρόνια το πολύ, ανεξάρτητα από την διάρκεια του συμβολαίου, και η Premier League είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμά της συν τω χρόνω. Αλλά ακόμη και με το κλείσιμο αυτών των «παραθύρων του FFP», η απόσβεση παραμένει ένα ισχυρό εργαλείο που βοηθά στην ενίσχυση των δαπανών της Τσέλσι. Και είχε ήδη χρησιμοποιήσει τον κανόνα με καλό αποτέλεσμα πριν από την αλλαγή του.

Επιπλέον, η Τσέλσι δεν θα παίξει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις αυτή τη σεζόν, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί για το αν θα είναι εντός των κανόνων της UEFA προς το παρόν. Φυσικά θα ελπίζει ότι θα επιστρέψει την επόμενη σεζόν για πολλούς λόγους, αλλά η Premier League δίνει περισσότερα περιθώρια και άρα η Τσέλσι κερδίζει περισσότερο χρόνο για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Έτσι πιστεύουν ότι είναι εντάξει. Άλλοι είναι λιγότερο σίγουροι...

Η Τσέλσι δεν αγοράζει μόνο, πουλάει παράλληλα. Αλλά είναι αρκετό;

Ο Μπόελι και η Clearlake έχουν κερδίσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια λίρες από πωλήσεις παικτών στις τρεις τελευταίες μεταγραφικές περιόδους. Περισσότερα από 200 εκατομμύρια λίρες από αυτά έχουν πραγματοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι, κυρίως μέσω των αποχωρήσεων του Κάι Χάβερτζ για την Άρσεναλ, του Μέισον Μάουντ για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, του Ματέο Κόβασιτς στη Μάντσεστερ Σίτι και των Καλιντού Κουλιμπαλί και Εντουάρ Μεντί σε συλλόγους της Saudi Pro League.

Το ποσό αυτό δεν φτάνει σε καμία περίπτωση να εξισορροπήσει τις δαπάνες της Τσέλσι για μεταγραφές, αλλά για λογιστικούς σκοπούς δεν χρειάζεται να το κάνει. Οι αμοιβές μεταγραφών για πωλήσεις παικτών καταχωρούνται αμέσως στο σύνολό τους στα βιβλία, μείον το υπόλοιπο αποσβεσμένο κόστος του παίκτη.

Τα καλά νέα για τον Μπόελι και την Clearlake είναι ότι η πλειονότητα των παικτών που πούλησαν σε αυτή την περίοδο είτε ήταν αρκετά καιρό στον σύλλογο ώστε να έχουν σχετικά μικρή εναπομένουσα λογιστική αξία είτε είναι απόφοιτοι των ακαδημιών της Cobham, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν καθαρό κέρδος όταν πωλούνται.

Μόνο οι Χάβερτζ, Μάουντ και Κόβασιτς απέφεραν στην Τσέλσι σχεδόν 100 εκατομμύρια λίρες σε λογιστικό κέρδος από πωλήσεις παικτών. Αυτό θεωρητικά θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μέχρι και 500 εκατομμύρια λίρες σε μεταγραφές που αποσβένονται σε πενταετή συμβόλαια, χωρίς να γέρνει ο σύλλογος στο κόκκινο από την εμπορία παικτών στα βιβλία. Αυτό βέβαια θα σήμαινε ότι τα έσοδα πρέπει να έρχονται σταθερά κατά την διάρκεια της πενταετίας, προκειμένου να συνεχίσουν να «αποπληρώνονται» οι αμοιβές για τις εισερχόμενες μεταγραφές.

Η εκτιμώμενη αποσβεσμένη δαπάνη της Τσέλσι στις τρεις τελευταίες περιόδους υπό τους Μπόελι και Clearlake, χρησιμοποιώντας τα αρχικά στοιχεία των μεταγραφών, ανέρχεται σε 157,2 εκατομμύρια λίρες- αυτός ο σημαντικά χαμηλότερος αριθμός αντισταθμίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το λογιστικό κέρδος από τις πωλήσεις παικτών ύψους 149,6 εκατομμυρίων λιρών την ίδια περίοδο.

O Mάουντ πωλήθηκε με όλα τα κέρδη να κατατίθενται αμέσως στην τράπεζα

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι μεγάλοι σύλλογοι έχουν μεγαλύτερο περιθώριο από ό,τι φαίνεται αρχικά να ελίσσονται στην αγορά μεταγραφών χωρίς να παραβιάζουν το FFP - και οι ίδιοι οι περιορισμοί χαλαρώνουν: από τη σεζόν 2023-24, οι σύλλογοι που κρίνονται ως οικονομικά υγιείς θα μπορούν να χάσουν έως και 90 εκατομμύρια ευρώ σε μια τριετή περίοδο παρακολούθησης, τριπλάσιο από το παλιό όριο των 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Επειδή οι λογαριασμοί ενός συλλόγου δημοσιεύονται σχεδόν ένα χρόνο μετά την πραγματοποίηση των σχετικών συμφωνιών, είναι προς το παρόν πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε αν οι τρέχουσες δαπάνες της Τσέλσι θα την οδηγήσουν σε ζημίες ή κέρδη. Όσον αφορά όμως την επίτευξη αυτού του αριθμού για τρία χρόνια, που είναι περίπου 90 εκατ. ευρώ ζημιά, αξίζει να λάβουμε υπόψη ότι στους περσινούς λογαριασμούς η Τσέλσι εμφάνισε ζημιά 121 εκατ. στερλινών (140 εκατ. ευρώ). Την προπέρσινη σεζόν είχε ζημίες 156 εκατ. στερλινών (181 εκατ. ευρώ), οι οποίες ήταν οι δεύτερες μεγαλύτερες στην ιστορία της Premier League, οπότε ο σύλλογος θα πρέπει να αρχίσει να βγάζει κέρδη σύντομα, είτε αυτό γίνεται μέσω αυξημένων πωλήσεων παικτών, είτε μέσω βελτιωμένων εμπορικών συμφωνιών, είτε μέσω της επιστροφής στο Champions League (όπου αναμένεται να βγάλει περίπου 3-4 εκατ. λίρες ανά εντός έδρας παιχνίδι).

Ο χρόνος θα δείξει, αλλά ο χρόνος είναι ακριβώς αυτό που η απόσβεση αυτών των μεταγραφών αγοράζει για την ιδιοκτησία.

Ο Μπόελι και η Clearlake αναγνώρισαν κατά την άφιξή τους ότι η Τσέλσι ήταν ώριμη για μια μαζική αναδόμηση, με έναν συνδυασμό ακριβών παικτών που έχουν σχεδόν πλήρως αποσβεστεί στα βιβλία και μια ακαδημία που παράγει μια σταθερή... σειρά παραγωγής από πωλητέους νεαρούς ποδοσφαιριστές, καθώς και μια χούφτα από ελίτ προοπτικές αρκετά καλές για να γίνουν πυλώνες της πρώτης ομάδας.

Υπάρχει όμως και μια άλλη βασική πτυχή σε αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τσέλσι...

Το μισθολογικό κόστος μειώνεται

Κατά την διάρκεια του οικονομικού ελέγχου που προηγήθηκε της εξαγοράς τους πέρυσι, οι Μπόελι και Clearlake διαπίστωσαν γρήγορα ότι ο Ρομάν Αμπράμοβιτς πλήρωνε με ευχαρίστηση αυτό που θεωρούσαν «προνόμιο να παίζεις στην Τσέλσι» όσον αφορά τους μισθούς των παικτών.

Οι βασικοί μισθοί ήταν πολύ υψηλότεροι από την τιμή της αγοράς σε όλους τους τομείς, χωρίς σχεδόν τίποτα να συνδέεται με κίνητρα που βασίζονται στην απόδοση, όπως η συμμετοχή στο Champions League.

Η μαζική ανοικοδόμηση της ομάδας του Στάμφορντ Μπριτζ τον τελευταίο χρόνο αφορούσε τόσο την αποδέσμευση συμβολαίων όσο και παικτών. Ο Μπόελι και η Clearlake ήταν αποφασισμένοι να μειώσουν τις μισθολογικές υποχρεώσεις του συλλόγου σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο της αγοράς και γνωρίζουν καλά ότι οι προσδοκίες των ποδοσφαιριστών για τα κέρδη τους τείνουν να αυξάνονται όσο μεγαλώνουν.

Μετά την αναδιάρθρωση της ποδοσφαιρικής λειτουργίας της γύρω από τους συν-αθλητικούς διευθυντές Λόρενς Στιούαρτ και Πολ Γουίνσταντλεϊ στις αρχές του 2023, η Τσέλσι έχει δώσει εκ νέου έμφαση στη στόχευση παικτών ηλικίας 23 ετών ή νεότερων, με μοναδικές εξαιρέσεις τους Κρίστοφερ Ενκουνκού (η μεταγραφή του οποίου συμφωνήθηκε πριν από σχεδόν ένα χρόνο), Αξέλ Ντισασί και τον τερματοφύλακα Ρόμπερτ Σάντσες.

Οι νεότεροι παίκτες τείνουν να είναι πιο δεκτικοί σε χαμηλότερους βασικούς μισθούς με κίνητρα απόδοσης, γεγονός που δίνει στην Τσέλσι την ευκαιρία να τους ξεκινήσει από ένα πιο προσιτό επίπεδο και στη συνέχεια να ανταμείψει τους καλύτερους παίκτες με αυξήσεις αποδοχών όσο περνάει ο καιρός. Ο Λάβια είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχει χαμηλότερο μισθό καθώς θα ξεκινά την καριέρα του στο Στάμφορντ Μπριτζ απ' ό,τι έχει ο πρώην συμπαίκτης του στη Σαουθάμπτον, Τζέιμς Γουόρντ-Πρόουζ, στη Γουέστ Χαμ.

Ο Μπεχνταντ Εγκμπαλι (αριστερά) και ο Μπόελι αφήνουν τους αντιπάλους σε σύγχυση και ανησυχία

Η Τσέλσι παραμένει επίσης προσηλωμένη σε συμβόλαια μεγαλύτερης διάρκειας, ακόμη και όταν μειώνονται τα οφέλη από την απόσβεση- οι Μπόελι και Clearlake πιστεύουν ότι δίνουν στους παίκτες μεγαλύτερη ασφάλεια και στον σύλλογο μεγαλύτερη προστασία στην αξία των περιουσιακών στοιχείων τους. Ελπίζεται ότι οι χαμηλότερες αποδοχές σε όλους τους τομείς θα σημαίνουν ότι οι παίκτες που απογοητεύουν στο Στάμφορντ Μπριτζ δεν θα είναι τόσο δύσκολο να αποχωρήσουν όπως ο Ρομέλου Λουκάκου και ο Χακίμ Ζιγιέχ, δύο από τους τελευταίους πλουσιοπάροχα αμειβόμενους επιζώντες της εποχής Αμπράμοβιτς.

Υπάρχουν ακόμα μερικοί υψηλόμισθοι στα βιβλία της Τσέλσι, με κυριότερους τους Ραχίμ Στέρλινγκ και Ενκουνκού. Αλλά συνολικά ο Μπόελι και η Clearlake πιστεύουν ότι έχουν εξοικονομήσει δεκάδες εκατομμύρια λίρες από τις ετήσιες μισθολογικές υποχρεώσεις για την πρώτη ομάδα - χρήματα που επανατοποθετούν για να ξοδέψουν σε μεταγραφές.

Η στρατηγική της Τσέλσι ενέχει ρίσκο

Ο Μπόελι και η Clearlake έχουν ουσιαστικά επανασχεδιάσει την ομάδα της Τσέλσι ως επενδυτικό χαρτοφυλάκιο: μια συλλογή από ταλαντούχους νέους ποδοσφαιριστές που δεσμεύονται στο Στάμφορντ Μπριτζ για τα καλύτερα χρόνια της καριέρας τους, αλλά των οποίων η μεταγραφική αξία μπορεί να πέσει ή να αυξηθεί ανάλογα με διάφορες μεταβλητές που μπορούν να επηρεάσουν την ατομική εξέλιξη.

Δεν αναμένεται να ευδοκιμήσουν όλες οι μεταγραφές, αλλά οι ικανότητες εντοπισμού ταλέντων και ανάπτυξης του επιτελείου με επικεφαλής τους Στιούαρτ και Γουίνσταντλεϊ υποστηρίζονται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι επιτυχίες θα υπερτερούν των αποτυχιών. Αν δεν τα καταφέρουν, η Τσέλσι πιθανότατα θα υπολειτουργήσει στο γήπεδο και αυτές οι αποσβεσμένες αμοιβές θα αθροιστούν, περιορίζοντας τις επιλογές της για διόρθωση της πορείας της.

Μία από τις γηραιότερες ομάδες της Premier League έχει μετατραπεί στη νεότερη από τους ιδιοκτήτες που προσπαθούν να αναβαθμίσουν κάτι παρόμοιο με τα μοντέλα προσλήψεων της Μονακό, της Λειψίας και της Μπράιτον, ώστε να τροφοδοτήσουν έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό σύλλογο. Η Τσέλσι πρέπει τώρα να ισορροπήσει την οικονομική απαίτηση να αναπτύξει τα νεαρά ταλέντα που έχει συγκεντρώσει για τον εαυτό της και για άλλους, με τις πιο άμεσες ποδοσφαιρικές απαιτήσεις να αγωνίζεται στην κορυφή του αθλήματος.

Αυτό το συγκεκριμένο τεντωμένο σχοινί δεν έχει περπατηθεί ποτέ, ή μάλλον δεν έχει καν επιχειρηθεί, από έναν σύλλογο τέτοιου μεγέθους και πρόσφατης επιτυχίας. Μπορείς να κατακτήσεις την Premier League ή το Champions League με σχεδόν αποκλειστικά νέους παίκτες; Η συγκέντρωση μιας ομάδας παικτών που ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στην ίδια ηλικιακή κατηγορία θα αποδειχθεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της δυναμικής των αποδυτηρίων που είναι δυνατή με τον καλύτερο συνδυασμό νεότητας και εμπειρίας;

Ο Μπόελι και η Clearlake στοιχηματίζουν ότι οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα τους ευνοούν και ότι η προσέγγισή τους στις μεταγραφές και τη δημιουργία ομάδας θα βάλει την Τσέλσι σε μια πορεία προς τη διαρκή αθλητική επιτυχία καθώς και την οικονομική ανάπτυξη. Όλοι οι υπόλοιποι στο ποδόσφαιρο θα παρακολουθούν στενά για να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια.