Μπαρτσελόνα: Γιατί θα συνεχίσει να πληρώνει τον Μέσι μέχρι το 2025

Ο Λιονέλ Μέσι ανακοίνωσε την απόφασή του να ενταχθεί στην Ίντερ Μαϊάμι πριν από περίπου ένα μήνα, αλλά το όνομά του εξακολουθεί να αποτελεί καυτό θέμα συζήτησης γύρω από την πρώην ομάδα του, την Μπαρτσελόνα.

Μπαρτσελόνα: Γιατί θα συνεχίσει να πληρώνει τον Μέσι μέχρι το 2025

Ως αποτέλεσμα, όταν ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοάν Λαπόρτα έδωσε συνέντευξη στην τοπική «La Vanguardia», ο Λιονέλ Μέσι αναφέρθηκε στο θέμα. Ο Λαπόρτα σκιαγράφησε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή την στιγμή οι «μπλαουγκράνα» με τον επί χρόνια αρχηγό τους. Εξήγησε επίσης γιατί δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν την επιστροφή του αυτό το καλοκαίρι μετά από δύο σεζόν με την Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Λαπόρτα είχε την άνεση να εκθέσει τη δική του εκδοχή για το γιατί ο Μέσι κατέληξε να επιλέξει το MLS αντί της Μπαρτσελόνα, ενώ κατέληξε να αποκαλύψει και μια λίγο πολύ άγνωστη κατάσταση: η καταλανική ομάδα εξακολουθεί να πληρώνει χρήματα στον 36χρονο.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το τελευταίο συμβόλαιο που είχε ο Μέσι με την Μπαρτσελόνα, το οποίο έληξε το καλοκαίρι του 2021 και του έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθεί στην Παρί με ελεύθερη μεταγραφή. Ωστόσο, οι πληρωμές της Μπάρτσα προς τον Αργεντινό επιθετικό θα διαρκέσουν μέχρι το 2025, όπως επιβεβαίωσε ο Λαπόρτα την Δευτέρα (3/7)...

Τι είπε ο Λαπόρτα για την πιθανή επιστροφή του Μέσι;

Ο Λαπόρτα επέμεινε ότι η Μπαρτσελόνα έχει τα οικονομικά μέσα για να αντέξει την επιστροφή του Μέσι και να τον εγγράψει στη La Liga χωρίς σημαντικά προβλήματα, καθώς έχει έρθει σε συμφωνία με την λίγκα. Άφησε να εννοηθεί ότι δεν ήταν τα οικονομικά που εμπόδιζαν τον Μέσι να επιστρέψει αυτό το καλοκαίρι στον σύλλογο και την πόλη που ήταν το σπίτι του για 17 χρόνια.

Ο ίδιος δήλωσε: «Καταλαβαίνω την απόφαση του Μέσι να πάει στο Μαϊάμι. Αλλά είχαμε συμφωνία με τη La Liga και ήξεραν ότι θα χρησιμοποιούσαμε ένα μέρος των πόρων μας για να καλύψουμε τον Μέσι. Αυτό προβλεπόταν στο σχέδιο βιωσιμότητάς μας, το οποίο είχε εγκριθεί από τη La Liga.

Το είπαμε στον Χόρχε Μέσι (πατέρας και ατζέντης του παίκτη) και μας απάντησε ότι ο Λέο πέρασε μια δύσκολη χρονιά στο Παρίσι και ότι ήθελε να έχει λιγότερη πίεση στους ώμους του».

Μέσι: Γιατί δεν επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα - παρότι και οι δύο το ήθελαν

Τι γίνεται με τα χρήματα που χρωστάει η Μπαρτσελόνα στον Μέσι;

Τον περασμένο Ιανουάριο, σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο Cadena SER, ο πρόεδρος ρωτήθηκε αν ο σύλλογος χρωστάει ακόμα χρήματα στον Μέσι και απάντησε: «Δεν έχουμε τίποτα σε εκκρεμότητα. Όλα είναι συμφωνημένα μαζί του».

Σήμερα (3/7), ο Λαπόρτα επιβεβαίωσε ότι η Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να πληρώνει τον Μέσι και θα πρέπει να το κάνει για τουλάχιστον δύο ακόμη χρόνια.

«(Χρωστάμε) χρήματα στον Μέσι; Το μόνο που χρωστάμε είναι οι αναβολές μισθών που είχαν συμφωνηθεί με το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου», είπε. «Πρόκειται για την παραγωγή εκκρεμών πληρωμών που θα λήξουν το 2025. Πληρώνουμε τα πάντα με θρησκευτική ευλάβεια».

Γιατί πρέπει να πληρώνουν τον Μέσι, ενώ δεν είναι παίκτης τους;

Αυτά είναι χρήματα που οφείλονται στον Μέσι ως μέρος του μισθού του τελευταίου συμβολαίου του με την Μπαρτσελόνα. Το θέμα είναι μια συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια εκείνης της περιόδου για την ανακούφιση των οικονομικών προβλημάτων του συλλόγου.

Ο Μέσι υπέγραψε το εν λόγω συμβόλαιο το 2017, ενώ πρόεδρος του συλλόγου ήταν ο Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου. Επρόκειτο για τετραετές συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021. Τελικά είδε αυτό το συμβόλαιο να λήγει και μετακόμισε στην Παρί με ελεύθερη μεταγραφή μετά την λήξη του. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El Mundo, ο Μέσι είχε τη δυνατότητα να κερδίζει 138 εκατ. ευρώ (118 εκατ. λίρες) ανά σεζόν με εκείνο το συμβόλαιο, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθερού μισθού και πιθανών προσθηκών.

Μέρος των χρημάτων αυτών παραμένει προς καταβολή, καθώς ο παίκτης συμφώνησε να τα αναβάλει για να βοηθήσει στα οικονομικά του συλλόγου. Δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από το Καμπ Νου, η Μπαρτσελόνα εξακολουθεί να εκπληρώνει την υποχρέωσή της και να καταβάλλει στον Μέσι τα χρήματα που δικαιούται.

Πόσα του οφείλουν;

Δεν είναι σαφές πόσα χρήματα συμφώνησε να αναβάλει και πόσα από αυτά εκκρεμούν ακόμα.

Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι αυτές οι πληρωμές συμφωνήθηκαν το 2020, όταν ο Μπαρτομέου ζήτησε από όλη την ομάδα να συνεργαστεί με τον σύλλογο, ενώ έπαιζε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των περιορισμών στη συγκέντρωση πλήθους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, ήταν ένα τεράστιο θέμα οικονομικά σε όλο το ποδόσφαιρο.

Για την Μπάρτσα, έναν σύλλογο που ήδη ξόδευε υπερβολικά στους μισθούς των παικτών και βασιζόταν κυρίως στην ικανότητά του να παράγει τεράστια έσοδα, η προσωρινή διακοπή κάθε ποδοσφαιρικής δραστηριότητας που παρήγαγε έσοδα σε τακτική βάση ήταν ιδιαίτερα επιζήμια.

Ορισμένοι από τους παίκτες της συμφώνησαν να υποστούν μειώσεις μισθών. Άλλοι αποδέχθηκαν αναβολές. Ορισμένοι έκαναν και τα δύο.

Στην περίπτωση του Μέσι, οι αναβολές του μισθού του από το 2020 και το 2021 χωρίστηκαν σε μικρότερα τμήματα για πληρωμή που θα διαρκέσει, όπως αποκάλυψε σήμερα ο Λαπόρτα, μέχρι το 2025.

Πόσο κοντά έφτασε η Μπάρτσα στο να ξαναγράψει τον Μέσι αυτό το καλοκαίρι;

Πηγές του συλλόγου διαβεβαιώνουν ότι ήταν πολύ κοντά. Υπήρξαν πολλαπλές αναφορές για συναντήσεις μεταξύ του Ζοάν Λαπόρτα και του Χόρχε Μέσι, στις οποίες και οι δύο πλευρές παραδέχτηκαν ότι υπήρχε πιθανότητα ο 36χρονος να επιστρέψει για να παίξει ξανά στους Καταλανούς. Μάλιστα, ένας «τελευταίος χορός» με την Μπαρτσελόνα την επόμενη σεζόν ήταν κατανοητό ότι αποτελούσε προτεραιότητα του ποδοσφαιριστή.

Ο προπονητής της Μπάρτσα και πρώην συμπαίκτης του στον σύλλογο, Τσάβι πέρασε το δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν σε προσωπικές επαφές με τον Λιονέλ Μέσι, εκθέτοντας πόσο σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει στην ανοικοδόμηση του συλλόγου. Η φιλία με τον Τσάβι είχε σημαντικό αντίκτυπο στο γιατί ο Μέσι ήθελε να κρατήσει στο τραπέζι την επιλογή της επιστροφής.

Τελικά, σύμφωνα με το περιβάλλον του παίκτη, όλα κατέρρευσαν εξαιτίας της έλλειψης σαφήνειας στο οικονομικό κομμάτι. Ήξεραν ότι η Μπαρτσελόνα έπρεπε να ξεφορτωθεί πολλούς παίκτες της πρώτης ομάδας για να έχει τα χρήματα να πληρώσει για τον Μέσι - κάτι για το οποίο ο παίκτης δεν ήθελε να είναι υπεύθυνος.

Συν τοις άλλοις, και παρά το γεγονός ότι η Μπαρτσελόνα ισχυριζόταν ότι είχε συμφωνήσει σε όλα με τη La Liga, υπήρχαν ανησυχίες από την πλευρά του Μέσι σχετικά με το αν τελικά θα εγγραφεί.

Το τι συνέβη στο τέλος εκείνο το καλοκαίρι του 2021, επίσης χρωμάτισε την κατάσταση. Τότε, ο Μέσι επέστρεψε από τις διακοπές του πιστεύοντας ότι όλα είχαν διευθετηθεί για να επεκτείνει το συμβόλαιό του. Την τελευταία στιγμή, όμως, έμαθε ότι η Μπάρτσα δεν επρόκειτο να εκτελέσει την συμφωνία που είχε συνάψει. Αυτό τον ώθησε στο να αποφύγει την ίδια κατάσταση για δεύτερη φορά αυτό το καλοκαίρι.

Αυτό τον επηρεάζει καθόλου στην Ίντερ Μαϊάμι;

Πραγματικά δεν τον επηρεάζει. Τα χρήματα που χρωστάει η Μπαρτσελόνα στον Μέσι και η επόμενη φάση της καριέρας του είναι δύο ξεχωριστές επιχειρήσεις.

Η Μπάρτσα, όπως έκανε όσο έπαιζε στη Γαλλία τις δύο τελευταίες σεζόν, θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει αυτά τα κομμάτια του αναβαλλόμενου μισθού, ανεξάρτητα από το σε ποια ομάδα θα παίζει.