Μέσι: Γιατί δεν επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα - παρότι και οι δύο το ήθελαν

Η Μπαρτσελόνα ήταν η προτιμώμενη επιλογή του Λιονέλ Μέσι από όλες τις προτάσεις που είχε στο τραπέζι και οι ιθύνοντες των «μπλαουγκράνα» ήθελαν απεγνωσμένα να τον πάρουν πίσω. Αλλά όπως κάθε ομάδα που ήθελε να υπογράψει τον Μέσι - και κάθε μεταγραφή που ήθελε να κάνει η Μπαρτσελόνα τα τελευταία δύο καλοκαίρια - δεν ήταν τόσο απλό.

Μέσι: Γιατί δεν επέστρεψε στην Μπαρτσελόνα - παρότι και οι δύο το ήθελαν

Ο Λιονέλ Μέσι είναι λοιπόν ποδοσφαιριστής της Ίντερ Μαϊάμι του MLS.

«Είχα προτάσεις από άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, αλλά δεν το σκέφτηκα καν, επειδή η ιδέα μου στην Ευρώπη ήταν μόνο να επιστρέψω στην Μπαρτσελόνα», δήλωσε ο Μέσι σε συνέντευξή του στην Sport και την Mundo Deportivo. «Μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου και αφού δεν μπόρεσα να ενταχθώ στην Μπαρτσελόνα, ήρθε η ώρα να πάω στο MLS και να ζήσω το ποδόσφαιρο από άλλη οπτική γωνία, απολαμβάνοντας περισσότερο την καθημερινότητά μου. Προφανώς θα έχω την ίδια ευθύνη για τη δουλειά μου και την επιθυμία να κερδίζω τα πάντα και να κάνω τα πράγματα σωστά. Αλλά θα είμαι πιο ήρεμος».

Την περασμένη εβδομάδα, πηγές κοντά στην Μπαρτσελόνα ανέφεραν ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τον Μέσι. Η Μπαρτσελόνα δεν θα μπορούσε, όπως ήταν η κατάσταση, να προσφέρει στον Μέσι εγγυήσεις ότι θα εγγραφεί στον σύλλογο.

Αυτό ήταν ένα διαρκές ζήτημα για την Μπαρτσελόνα. Η La Liga έχει κανόνες γύρω από τα όρια των μισθών. Εάν μια ομάδα ξεπεράσει το ποσό που της αναλογεί - το οποίο βασίζεται στην οικονομική απόδοση των τελευταίων σεζόν - δεν μπορεί να εγγράψει έναν παίκτη και, συνεπώς, δεν μπορεί να τον χρησιμοποιήσει στο πρωτάθλημα. Δεν έχει σημασία αν είναι σε θέση να τους πληρώσει ή όχι.

Μέσι: Πότε θα κάνει το ντεμπούτο του με την Ίντερ Μαϊάμι

Αυτό ήταν το θέμα όταν ο Μέσι έφυγε για πρώτη φορά από την Μπαρτσελόνα το 2021. Είχε συμφωνήσει για νέο συμβόλαιο, αλλά λόγω του κανόνα του salary cap δεν μπορούσαν να τον εγγράψουν - και ως εκ τούτου έπρεπε να φύγει. Κατέληξε να ενταχθεί στην Παρί Σεν Ζερμέν.

Το θέμα δεν τελείωσε με την αποχώρηση του Μέσι. Το περασμένο καλοκαίρι, η Μπαρτσελόνα απέκτησε τους Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι, Ραφίνια, Φρανκ Κεσί, Αντρέας Κρίστενσεν και Ζιλ Κουντέ. Οι Λεβαντόφσκι, Κεσί, Κρίστενσεν και Ραφίνια εγγράφηκαν μόλις τις ημέρες πριν από την έναρξη της σεζόν, αφού η Μπαρτσελόνα ενεργοποίησε μια σειρά από «οικονομικούς μοχλούς». Ο Κουντέ εγγράφηκε λίγο πριν κλείσει το μεταγραφικό παράθυρο.

Η La Liga ενέκρινε πρόσφατα το σχέδιο βιωσιμότητας της Μπαρτσελόνα για την επόμενη σεζόν, αλλά με κάποιους όρους. Εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω από το όριο των μισθών τους. Προκειμένου να συνεχίσει να μειώνει το όριο, η La Liga θα επιτρέψει στην Μπαρτσελόνα να δαπανήσει μόνο το 40% των χρημάτων που εξοικονομεί από τους τρέχοντες μισθούς μέσω πωλήσεων και δανεισμών σε νέες μεταγραφές. Για παράδειγμα, αν πουλήσουν έναν παίκτη που μειώνει το μισθολογικό τους κόστος κατά 100 εκατ. ευρώ, θα μπορούν να εγγράψουν έναν παίκτη με μισθό 40 εκατ. ευρώ.

Ο Μέσι ήθελε να επιστρέψει αλλά δεν ήθελε να περιμένει την Μπαρτσελόνα να τακτοποιήσει τα οικονομικά της

Η έγκριση του σχεδίου βιωσιμότητας σημαίνει ότι μπορούν πλέον να εγγράψουν νέα συμβόλαια για τους Γκάβι, Ρόναλντ Αραούχο, Σέρτζι Ρομπέρτο και Μάρκος Αλόνσο. Σημαίνει επίσης ότι μπορούν να επιβεβαιώσουν την άφιξη του αμυντικού Ινίγο Μαρτίνες από την Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Ως εκ τούτου, η Μπαρτσελόνα έπρεπε να βρει άλλες δυνατότητες για να υπογράψει τον Μέσι. Και είχε πολύ λίγο χρόνο για να το κάνει.

Ο Μέσι είχε ήδη συμφωνήσει προφορικά με τον σύλλογο ότι θα είχε μισθό περίπου 25 εκατ. ευρώ (21 εκατ. λίρες) ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να απελευθερώσουν περίπου 70 εκατ. ευρώ (60 εκατ. ευρώ) σε μισθούς για να τον εγγράψουν.

Αυτό θα ήταν ένα βουνό για την Μπαρτσελόνα έχοντας και την πίεση του χρόνου και ο Μέσι ήθελε σαφώς να πάρει μια γρήγορη απόφαση για το μέλλον του. Η Μπαρτσελόνα θα δυσκολευόταν να κλείσει τέτοιες μεγάλες πωλήσεις στο άμεσο μέλλον, καθώς ο προπονητής Τσάβι δεν έχει μιλήσει καν με τους παίκτες που θα ήθελε να φύγουν. Ο Φεράν Τόρες, ο Φρανκ Κεσί και ο Ανσού Φατί θα μπορούσαν να είναι μεταξύ αυτών των παικτών.

Μετά την επιστροφή του από το φιλικό στην Ιαπωνία, ο Τσάβι ουσιαστικά είπε στους παίκτες ότι θα τους δει στις 10 Ιουλίου, όταν θα ξεκινήσει η προετοιμασία. Αν και οι συζητήσεις αναμένεται να γίνουν σχετικά άμεσα, δεν ήταν αρκετά σύντομα για να επηρεάσουν την απόφαση του Μέσι.

Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Μπαρτσελόνα να ολοκληρώσει μια συμφωνία για τον Μέσι είναι να αποφασίσει ο ίδιος να τους περιμένει. Αυτό θα της έδινε τον χρόνο να πουλήσει τους παίκτες που χρειάζεται. Ο Τσάβι ουσιαστικά το είπε αυτό σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, όταν τόνισε ότι ο Μέσι είχε «το 99% της εξουσίας». Αυτό δεν εντυπωσίασε τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Μέσι, οι οποίοι θεώρησαν ότι πρόσθεσε πίεση σε μια κατάσταση που ο παίκτης είχε αρχίσει να κουράζεται.

Η αναμονή του Μέσι εμπεριείχε σοβαρό ρίσκο. Η τελευταία εμπειρία του από την αντιμετώπιση της Μπαρτσελόνα λειτούργησε ως σοβαρή προειδοποίηση και μείωσε τα επίπεδα εμπιστοσύνης του με τον σύλλογο. Το τραύμα από αυτό θα τον άφηνε με λίγη εμπιστοσύνη ότι θα ήταν σε θέση να το κάνει αυτό.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Μπαρτσελόνα του είπε μόλις την τελευταία στιγμή ότι θα έπρεπε να φύγει, καθώς δεν μπορούσαν να τον εγγράψουν. Σε αντικατοπτρισμό εκείνων των γεγονότων, μια κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του Λαπόρτα και του Χόρχε Μέσι πραγματοποιήθηκε λίγο πριν η Μπαρτσελόνα προσγειωθεί στην Ιαπωνία για το φιλικό της Τρίτης με την Βίσελ Κόμπε.

Πηγή από το περιβάλλον του Μέσι, δήλωσε: «Αν το 2021 οι σχέσεις (μεταξύ της Μπαρτσελόνα και) της La Liga έμοιαζαν λίγο πολύ καλές και, τελικά, μας έδιωξαν, τι μπορούμε να περιμένουμε τώρα που οι σχέσεις τους περνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, μια δύσκολη περίοδο;».

Ο Μέσι δήλωσε σχετικά: «Ήθελα να επιστρέψω, αλλά ταυτόχρονα με τον τρόπο που έφυγα από τον σύλλογο δεν ήθελα να βρεθώ στην ίδια κατάσταση, δηλαδή να περιμένω ό,τι μπορεί να συμβεί και να αφήσω το μέλλον μου στα χέρια κάποιου άλλου».

Υπήρχε και μια άλλη ανησυχία για τον Μέσι. Η Μπαρτσελόνα εκτελεί ήδη ενέργειες περικοπής κόστους εντός του συλλόγου προκειμένου να καταπολεμήσει τα οικονομικά της προβλήματα. Τακτικοί υπάλληλοι από διάφορα τμήματα της Μπαρτσελόνα ανησυχούσαν για την εξασφάλιση της εργασίας τους, ενώ ο σύλλογος έχει επίσης προγραμματίσει περικοπές 15% στα υπόλοιπα αθλήματα που παίζουν - στα οποία περιλαμβάνονται το μπάσκετ, το χάντμπολ, το χόκεϊ και το φούτσαλ.

Το στρατόπεδο του Μέσι τόνισε τις τελευταίες εβδομάδες πόσο δυσάρεστο θα ήταν να συνδεθεί το όνομά του με αυτό. Έχει μια ιδιαίτερη σχέση με το Barca TV, το εσωτερικό δίκτυο του συλλόγου, το οποίο πρόκειται να κλείσει το καλοκαίρι. Το Barca TV κατέγραψε τα πρώτα του βίντεο που έπαιζε στην Μπαρτσελόνα ως νεαρός και τις πρώτες του συνεντεύξεις. Είχε καλές σχέσεις με τους υπαλλήλους του Barca TV όλα αυτά τα χρόνια.

«Άκουσα ότι η Μπαρτσελόνα έπρεπε να πουλήσει παίκτες ή να κάνει περικοπές μισθών και η αλήθεια είναι ότι δεν ήθελα να το περάσω αυτό ή να νιώσω υπεύθυνος για κάτι τέτοιο», είπε επιβεβαιώνοντας τη μετακίνησή του στο Μαϊάμι.

Λόγω όλων των ανησυχιών του, το στρατόπεδο του Μέσι κινήθηκε τώρα γρήγορα για να διευθετήσει το μέλλον του με εγγυήσεις, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την πρώτη φορά που έγινε σαφής η αποχώρησή του από την Παρί Σεν Ζερμέν.

Αυτό μπορεί να φαίνεται περίεργο, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Ζοάν Λαπόρτα και ο πατέρας του Μέσι, Χόρχε, συναντήθηκαν την Δευτέρα. Τώρα φαίνεται ότι ήταν εν μέρει μια απελπισμένη προσπάθεια για μια λύση της τελευταίας στιγμής, αλλά και θέμα οπτικής. Είναι καλή εικόνα για την Μπαρτσελόνα αν κάνει να φαίνεται ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει μια συμφωνία, ακόμα και αν ήταν αδύνατη. Επίσης, καθιστά σαφές στον κόσμο - τουλάχιστον επιφανειακά - ότι η οικογένεια Μέσι αγαπάει την Μπαρτσελόνα και πόσο πολύ ήθελε ο παίκτης να επιστρέψει στην ποδοσφαιρική του «πατρίδα».

Αντ' αυτού, τώρα θα μετακομίσει στην Ίντερ Μαϊάμι και θα παίξει στο MLS, ακολουθώντας τα βήματα άλλων μεγάλων όπως ο Πελέ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο Στίβεν Τζέραρντ και ο Τιερί Ανρί που μετακόμισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Παρόλο που ο Μέσι δεν θα κάνει μια συναισθηματική επιστροφή στην Μπαρτσελόνα αυτό το καλοκαίρι, είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν οφείλεται σε έλλειψη επιθυμίας ή προσπάθειας από οποιαδήποτε πλευρά. Το μέλλον του εξαρτάται τελικά από τα οικονομικά της Μπαρτσελόνα και τους κανόνες της La Liga - όπως και η αποχώρησή του το 2021.