Premier League: Τα πρώτα συμπεράσματα για το «Big 6»

Η πρωτοπόρος Άρσεναλ, το εκρηκτικό μείγμα Σίτι-Χάαλαντ, η Λίβερπουλ των χίλιων προβλημάτων... Οι επτά πρώτες αγωνιστικές της Premier League έχουν δώσει ήδη μια πρώτη εικόνα για τους έξι «μεγάλους». 

Premier League: Τα πρώτα συμπεράσματα για το «Big 6»

Για πρώτη φορά επί εποχής Premier League, έχουμε διανύσει ήδη τις 7 πρώτες αγωνιστικές στα μέσα Σεπτέμβρη. Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ έχει επιφέρει νέα… «ήθη και έθιμα» και οι σύλλογοι του Νησιού το γνωρίζουν καλύτερα από όλους.

Αυτό, διότι κανένα από τα μεγάλα πρωταθλήματα δεν ξεκίνησε πριν από το Αγγλικό, διότι επίσης υπάρχουν επτά ομάδες από το Νησί στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα ενώ στην Αγγλία εκτός από το FA Cup υπάρχει φυσικά και το League Cup.

Σε αυτούς τους πρώτους δύο μήνες που εκτυλίσσεται λοιπόν το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, έχουμε πάρει μια πρώτη μικρή ή μεγάλη εικόνα για τις «μεγάλες» ομάδες και έχει αξία να αναφερθούμε στο τί έχουμε δει μέχρι στιγμής.

Η «καλπάζουσα» Άρσεναλ και ο αστερίσκος

Χρειάστηκε πολύς χρόνος, αρκετά μεταγραφικά παράθυρα, και ιδιαίτερα το θάρρος των πεποιθήσεών τους να λύσουν συμβόλαια ή να δεχτούν οικονομικό πλήγμα στις αποτιμήσεις τους για να αποχωρήσουν οι παίκτες που δεν υπολογίζονταν. Αλλά ήταν απαραίτητο να γίνει προκειμένου να μείνουν όσοι βρίσκονται στα μακροπρόθεσμα πλάνα του Μικέλ Αρτέτα αλλά και να δημιουργήσουν οι «κανονιέρηδες» ένα βάθος, πιο ορθολογικά, στο ρόστερ τους. Ήταν μια απαραίτητη κίνηση για να αυξηθεί ο ανταγωνισμός και τα επίπεδα σε όλο τον σύλλογο.

Η Άρσεναλ ήδη πριν το ξεκίνημα της σεζόν είχε κλέψει τις εντυπώσεις με τις μεταγραφικές της κινήσεις. Πάνω στο ήδη δομημένο νεαρό σύνολο του Αρτέτα προσέθεσε μικρές πινελιές ποιότητας με πρώτο και καλύτερο τον Γκαμπριέλ Ζεσούς. Έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος μάλλον υποτιμήθηκε όσο αγωνιζόταν στην Μάντσεστερ Σίτι.

Οι «Λονδρέζοι» είναι εκείνοι που με το πέρας επτά αγώνων οδηγούν την κούρσα του πρωταθλήματος μετρώντας έξι νίκες και μια ήττα σε αυτό το διάστημα. Η εικόνα τους στο χορτάρι θυμίζει την κραταιά Άρσεναλ που κυριαρχούσε και δεν άφηνε περιθώρια στον αντίπαλο.

Οι βάσεις που έχει θέσει ο άλλοτε μαθητευόμενος του Πεπ Γκουαρντιόλα είναι ευδιάκριτες ενώ οι αυτοματισμοί των παικτών φέτος εκτελούνται καλύτερα και πιο συχνά από ποτέ. Εάν σε αυτά συνυπολογίσουμε την αμυντική σταθερότητα που προσφέρουν οι Γκαμπριέλ και Σαλιμπά, τότε καταλαβαίνουμε πως κάτι έκαναν καλά τόσον καιρό στο Βόρειο Λονδίνο.

Η Άρσεναλ κερδίζει τις εντυπώσεις φιγουράροντας στην κορυφή της βαθμολογίας

Από την άλλη μεριά, στην αδιάπτωτη πορεία της Άρσεναλ θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τις ομάδες που αντιμετώπισε. Δύο από αυτές ήταν νεοφώτιστες (Μπόρνμουθ, Φούλαμ), οι Άστον Βίλα και Κρίσταλ Πάλας μετρούν μόλις μια νίκη η κάθε μια ενώ η Λέστερ παραπαίει ούσα στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις έναν βαθμό και 22 τέρματα παθητικό.

Στο μοναδικό της παιγνίδι με αντίπαλο μια ομάδα από τις έξι «μεγάλες», στο «Θέατρο των Ονείρων» με αντίπαλο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γνώρισε την ήττα με 3-1.

Εδώ έγκειται και ο αστερίσκος για την Άρσεναλ. Το πώς θα τα πάει με τις ομάδες που βρίσκονταν μέχρι πέρσι από πάνω της στην βαθμολογία. Διότι και πέρσι τα κατάφερνε σε μεγάλο βαθμό με τις μικρότερες ομάδες όμως τα αποτελέσματά της με τις Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και την Τότεναμ του Κόντε ήταν απογοητευτικά… Συνολικά στα επτά ματς με τις παραπάνω ομάδες γνώρισε έξι ήττες και μάλιστα με μεγάλα σκορ.

Ο Οκτώβριος θα είναι ένα «κρας τεστ» για τους «Λονδρέζους» καθώς θα τεθούν αντιμέτωποι με τις δύο προηγούμενες πρωταθλήτριες, Σίτι και Λίβερπουλ.

Ενώ ένα ακόμη «στοίχημα» για τον Αρτέτα είναι να αποδείξει πως μπορεί να σταθεί επάξια πλάι στους κορυφαίους προπονητές της Premier League, τον Κλοπ, τον Γκουαρντιόλα και τον Κόντε.

Η διαστημική Σίτι και ο εξωγήινος Χάαλαντ

Η Μάντσεστερ Σίτι τον περασμένο Μάϊο κατέκτησε το τέταρτο πρωτάθλημά της τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε αυτά τα πέντε χρόνια μάλιστα είχε και την καλύτερη επίθεση σε κάθε σεζόν σκοράροντας 106, 95, 102, 83 και 99 γκολ σε κάθε μια από αυτές.

Τι έκανε το καλοκαίρι; Πήρε τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Τον 22χρονο επιθετικό των 29 γκολ σε 27 ματς με την Σάλτσμπουργκ, των 20 γκολ σε 21 ματς με την Νορβηγία και των 86 γκολ σε 89 συμμετοχές με την Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Το αποτέλεσμα; Ο Χάαλαντ μετρά ήδη 14 γκολ σε 10 συμμετοχές με τους «πολίτες», τα 11 εκ των οποίων στις επτά πρώτες αγωνιστικές της Premier League. Το ρεκόρ των 32 γκολ σε 38 αγωνιστικές του Σαλάχ δεν φαίνεται αδύνατος στόχος για τον Χάαλαντ, ενώ ακόμη και τα 34 του Σίρερ σε σεζόν μάλιστα 42 αγωνιστικών δεν μοιάζουν απαγορευτικά με τον ρυθμό που «πυροβολούν» Σίτι και Χάαλαντ.

Κανένα ρεκόρ δεν είναι «ασφαλές» με τον Χάαλαντ στην Μάντσεστερ Σίτι

Πέρα όμως από το Νορβηγικό «φαινόμενο», η Μάντσεστερ Σίτι παραμένει μια μηχανή. Μια μηχανή που στα γρανάζια της έχει τον κορυφαίο δημιουργό της Premier League, Κέβιν ντε Μπρόινε και τον ποδοσφαιρικό «εγκέφαλο» που λέγεται Μπερνάρντο Σίλβα.

Ο Βέλγος στον Χάαλαντ έχει βρει τον ιδανικό άνθρωπο για να μετουσιώνει τις δημιουργίες του σε γκολ, με τους δυό τους να συνθέτουν ένα απολαυστικό δίδυμο ενώ ο Πορτογάλος ήταν και παραμένει βαρόμετρο για την ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Οι δύο ισοπαλίες των πρωταθλητών ήταν καθαρά συγκυριακές καθώς ήταν καλύτερη ομάδα στο γήπεδο και κόντρα στην Νιούκαστλ και κόντρα στην Άστον Βίλα.

Άρα λοιπόν, παρόλο που βρίσκεται πίσω από την Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Σίτι παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου, με δεδομένο και το χαμένο έδαφος της Λίβερπουλ.

Μια μικρή ανησυχία για τους φίλους των «πολιτών» ωστόσο προξενεί το γεγονός πως το ρόστερ της έχει μικρύνει αρκετά σε κάποιες θέσεις. Δεν υπάρχει αναπληρωματικός δεξιός μπακ με αποτέλεσμα να παίζει εκεί κάποιος στόπερ, ενώ «καθαρός» εξτρέμ είναι μόνο ο Μαχρέζ και ο νεαρός Κόουλ Πάλμερ. Φυσικά, εκεί περιμένει πολλά από τον Τζακ Γκρίλις ενώ συνήθως εκεί μπορούν να εναλλαχθούν και οι Φόντεν, Μπερνάρντο Σίλβα.

Σε μια σεζόν όμως με το πιο συμπιεσμένο «καλεντάρι» στην ιστορία του ποδοσφαίρου, η απόφαση της Σίτι να περιορίσει το ρόστερ της προκαλεί ερωτηματικά.

Η «μαύρη τρύπα» στα χαφ της Λίβερπουλ και η υπομονή που χρειάζεται ο Νούνιες

Αναμφίβολα, η νέα σεζόν έχει προσγειώσει απότομα τους φίλους της Λίβερπουλ. Από την ιστορική διεκδίκηση και των τεσσάρων τίτλων της χρονιάς το 2021/22 σε ένα εφιαλτικό ξεκίνημα της επόμενης.

Οι «κόκκινοι» γνώρισαν με τον πιο σκληρό τρόπο το χτύπημα της μοίρας στο φινάλε της περσινής χρονιάς, χάνοντας τον τίτλο στα τελευταία δεκαπέντε λεπτά της σεζόν και βλέποντας την εξαιρετική τους εμφάνιση στο Παρίσι και στον Τελικό του Champions League να πέφτει πάνω στον Τιμπό Κουρτουά.

Ορμώμενοι λοιπόν από την νοοτροπία νικητή που έχει εμφυσήσει στο «Άνφιλντ» ο Γιούργκεν Κλοπ, οι κυπελλούχοι Αγγλίας ξεκίνησαν την χρονιά με βλέψεις να πετύχουν όσα δεν πέτυχαν πέρσι. Τα προβλήματα όμως δεν άργησαν να «χτυπήσουν την πόρτα».

Μέσα στην προετοιμασία χτύπησαν οι Ζότα, Κονατέ και Τσάμπερλεϊν. Στην πορεία σε αυτούς προστέθηκαν οι Ράμσεϊ και Κέλεχερ. Η νίκη επί της Σίτι αναπτέρωσε το ηθικό της Λίβερπουλ όμως τα πράγματα δεν έμειναν θετικά για αυτήν. Οι απανωτές ισοπαλίες με Φούλαμ και Κρίσταλ Πάλας συνοδεύτηκαν από τους τραυματισμούς των Τιάγκο και Κεϊτά και από την ποινή τριών αγωνιστικών στον Ντάργουιν Νούνιες.

Όλο το καλοκαίρι οι δημοσιογράφοι και οι φίλοι της ομάδας συζητούσαν για το εάν η Λίβερπουλ χρειάζεται κεντρικό μέσο με τον Κλοπ να παραμένει ανένδοτος, προτού… αλλάξει γνώμη. Και πάλι όμως, πλην των Φαμπίνιο και Τιάγκο, κανείς εκ των Χέντερσον, Μίλνερ, Κεϊτά και Τσάμπερλεϊν δεν φαίνεται να είναι ικανός να κάνει την διαφορά ως δεξιός εσωτερικός μέσος.

Δεν έχουν τελειωμό τα προβλήματα για τον Γιούργκεν Κλοπ

Εκεί, έχει βρει την ευκαιρία να ξεχωρίσει ένα ανερχόμενο αστέρι του Αγγλικού ποδοσφαίρου, ο Χάρβεϊ Έλιοτ, ο οποίος σε κάθε ματς κάνει αισθητή την παρουσία του. Όμως οι «κόκκινοι» χρειάζονται και κάτι ακόμα. Κάτι που πιστοποιείται από το γεγονός πως στόχος τους το καλοκαίρι ήταν να αποκτήσουν τον Ορελιάν Τσουαμενί, ο οποίος κατέληξε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Σύμφωνα με τα Μέσα του Νησιού και όχι μόνο, η Λίβερπουλ είναι στην πολ-ποζίσιον για να αποκτήσει το καλοκαίρι του 2023 τον Τζουντ Μπέλινγκχαμ από την Ντόρτμουντ. Εάν κάτι τέτοιο επαληθευτεί, τότε θα πρόκειται για μια πραγματικά σημαντική προσθήκη που αλλάζει επίπεδο την ομάδα.

Μέχρι τότε όμως το πρόβλημα στην μεσαία γραμμή παραμένει και συνεχίζει να κοστίζει βαθμούς.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και στον Ντάργουιν Νούνιες, ο οποίος το καλοκαίρι κόστισε 64 εκατομμύρια λίρες (ήτοι 75 εκατομμύρια ευρώ). Ο Γιούργκεν Κλοπ στις πρώτες του δηλώσεις μετά την έλευση του νεαρού Ουρουγουανού ξεκαθάρισε πως «αγοράσαμε τον παίκτη που θα γίνει ο Νούνιες, όχι τον παίκτη που είναι».

Με αυτόν τον τρόπο θέλησε να κάνει σαφές πως ο Νούνιες είναι ένας παίκτης που δεν ήρθε για να κάνει άμεσα την διαφορά, όπως (κακώς) χρεώνεται. Όσο για το εάν ήταν καλή κίνηση ή όχι η απόκτησή του, τα νούμερα μιλούν από μόνα τους:

Ο Ντάργουιν Νούνιες (23 ετών) είχε πέρσι στο Πορτογαλικό Πρωτάθλημα με την Μπενφίκα 18.37 xGoals σε 1.986 λεπτά συμμετοχής.

Τι αριθμούς είχε ο Έρλινγκ Χάαλαντ (22 ετών); Ο Νορβηγός αστέρας με την Ντόρτμουντ στο Γερμανικό πρωτάθλημα είχε 18.47 xGoals σε 1.914 λεπτά...

Η «άνοιξη» του τεν Χάαχ

Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο μια απλή φαινομενικά κίνηση μπορεί να αλλάξει δραματικά την ιστορία. Κάπως έτσι, μόλις ο Έρικ τεν Χάαχ έβαλε στον πάγκο τον Χάρι Μαγκουάιρ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισε να νικά με συνέπεια.

Αυτό, διότι το δίδυμο που συνέθεσαν οι Βαράν και Μαρτίνες έδεσε αμέσως και έκανε τους «κόκκινους διαβόλους» να δέχονται λιγότερες καλές ευκαιρίες και να εμπνέουν εμπιστοσύνη στα μετόπισθεν.

Προσθέτοντας μπροστά τους και έναν εκ των κορυφαίων «εξαριών» στον κόσμο, τον Κασεμίρο, η ανασταλτική λειτουργία της Γιουνάιτεντ αυτομάτως ανέβηκε επίπεδο.

Ο δρόμος για την Γιουνάιτεντ θα είναι δύσβατος, αλλά είναι ο σωστός

Ενώ χαρακτηριστικό του σθένους του Τεν Χάαχ είναι η προθυμία του να αφήσει στον πάγκο τον Κριστιάνο Ρονάλντο χωρίς να φοβάται τις αντιδράσεις. Ο Ολλανδός τεχνικός δικαιώθηκε πλήρως καθότι η ομάδα πλέον επιθετικά «ρέει» και είναι πιο απρόβλεπτη.

Όπως είναι λογικό θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα, ωστόσο οι φίλοι της Γιουνάιτεντ μετά από καιρό έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν ατενίζοντας το μέλλον της ομάδας τους.

«Κλειδί» για την Τότεναμ το βάθος και για την Τσέλσι η πίστη στο πλάνο

Ο Αντόνιο Κόντε είναι ένας προπονητής που έχει την ικανότητα να φέρνει άμεσα αλλαγές και αποτελέσματα στην ομάδα που εργάζεται. Έτσι λοιπόν πέρσι κατάφερε να «βγάλει» τα «σπιρούνια» στο Champions League ενώ έμεινε και αήττητος σε τέσσερα ματς με την πρωταθλήτρια Σίτι και την κυπελλούχο Λίβερπουλ. Το καλοκαίρι «έσπειρε» προσθέτοντας βάθος με την απόκτηση παικτών όπως ο Ριτσάρλισον, ο Μπισουμά και ο Πέρισιτς και ήδη έχει αρχίσει να «θερίζει» με ένα πολύ σταθερό και πειστικό ξεκίνημα στην Premier League.

Αναφορικά με την Τσέλσι δεν υπάρχουν πολλά να αναλύσουμε από την στιγμή που άλλαξε προπονητή. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Γκρέιαμ Πότερ είναι ένας πολλά υποσχόμενος προπονητής, ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η «Αγγλική σχολή» μαζί με τον Χάουι της Νιούκαστλ και τον Κούπερ της Νότιγχαμ. Έτσι, η νέα ιδιοκτησία των «μπλε» θα πρέπει να παραμείνει πιστή στο πλάνο της και να εφοδιάσει τον νέο τεχνικό με υπομονή ώστε να υλοποιήσει τις – αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσες – ιδέες του.

Η Τσέλσι πρέπει να εμπιστευτεί το πλάνο του Πότερ και να του δώσει χρόνο


Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110