Λίβερπουλ: Γιατί πήρε τον Νούνιες και πώς ο Κλοπ μπορεί να επαναφέρει το 4-2-3-1

Το μίτινγκ των σκάουτ της Λίβερπουλ, τα δύσκολα χρόνια στις ακαδημίες της Πενιαρόλ και πώς η έλευση του Ντάργουιν Νούνιες μπορεί να φέρει τον Γιούργκεν Κλοπ στο 4-2-3-1 και την αναγέννηση του Φιρμίνο. 

Λίβερπουλ: Γιατί πήρε τον Νούνιες και πώς ο Κλοπ μπορεί να επαναφέρει το 4-2-3-1

Οι σκάουτ της Λίβερπουλ κλήθηκαν σε μια συνάντηση στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στο Κίρκμπι τον περασμένο μήνα, όπου εξέχουσες προσωπικότητες από το τμήμα στρατολόγησης του συλλόγου τους προκάλεσαν να βελτιωθούν.

Ένα αναγκαίο μήνυμα, προφανώς, όχι επειδή οι επιδόσεις τους έχουν πέσει, αλλά για να μην επαναπαύονται.

Ο τρόπος που δουλεύει η Λίβερπουλ είναι ένας από τις πιο σεβαστούς στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά αυτή είναι μια περίοδος αλλαγών, με τον Τζούλιαν Ουόρντ να παίρνει τη σκυτάλη από τον Μάικλ Έντουαρντς ως αθλητικός διευθυντής.

Η μετάβαση ήταν σταδιακή και όχι ξαφνική, αλλά ο Ουόρντ δεν έχει την πολυτέλεια να δει κανέναν από τους υπαλλήλους που τον εκπροσωπούν στον τομέα να εφησυχάζονται - ακόμα κι αν το τμήμα που ηγείται τώρα κερδίζει μεγαλύτερη αναγνώριση για την μυστικότητα και την ταχύτητα με την οποία έχει κινηθεί στις συμφωνίες για τον Λουίς Ντίας και τον Ντάργουιν Νούνιες σε διαδοχικές μεταγραφικές περιόδους.

Οι σκάουτ του Ουόρντ εντυπωσιάστηκαν επίσης από τον Ράφα Σίλβα της Μπενφίκα στη διαδικασία της έρευνάς τους για τον Νούνιες και αν ο δεξιός εξτρέμ των «αετών» ήταν μερικά χρόνια νεότερος, τότε ίσως το μέλλον του Μοχάμεντ Σαλάχ να είχε γίνει λίγο πιο ξεκάθαρο.

Αντίθετα, ο Πορτογάλος διεθνής — ο οποίος έκλεισε τα 29 τον Μάιο — παραμένει στη Λισαβόνα και ο Σαλάχ θα αποτελέσει μέρος της επιθετικής γραμμής της Λίβερπουλ την επόμενη σεζόν.

Όπως ο Ουόρντ, έτσι και ο Γιούργκεν Κλοπ δεν πιστεύει ότι η ομάδα που ηγείται είναι αλάνθαστη. Την περασμένη σεζόν, η Λίβερπουλ τα βρήκε σκούρα απέναντι σε αντιπάλους όπως η Τότεναμ, της οποίας ο βαθμός στο Άνφιλντ οδήγησε την κούρσα του τίτλου υπέρ της Μάντσεστερ Σίτι. Οι Spurs θα μπορούσαν να είχαν κερδίσει εκείνο το βράδυ, έχοντας αμυνθεί καλά, κρατώντας τη μπάλα όσο το δυνατόν περισσότερο πριν στοχεύσουν τον χώρο που άφησαν πίσω τους οι επιθετικοί μπακ της Λίβερπουλ.

Η Λίβερπουλ είχε γίνει προβλέψιμη και ο Κλοπ το ήξερε

Καθώς κορυφώθηκε η μάχη για τον τίτλο, ο Κλοπ προσάρμοσε τις τακτικές του στα δύο τελευταία παιχνίδια της Λίβερπουλ χωρίς όμως αποτέλεσμα, καθώς η ιστορία έγραψε πως η Σίτι ανέκτησε τον τίτλο της Premier League και η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το Champions League.

Απέναντι στην Γούλβς, της οποίας το στήσιμο ήταν παρόμοιο με τους Σπερς, η Λίβερπουλ είχε δυσκολευτεί αρκετά μέχρι που ο Κλοπ άλλαξε από τον σχηματισμό από 4-3-3 σε 4-2-3-1 με την είσοδο του Ρομπέρτο ​​Φιρμίνο ως Νο 10. Αν και ο Βραζιλιάνος έπαιξε μόλις για 20 λεπτά, η παρουσία του απελευθέρωσε χώρο για τους γύρω του. Το ισόπαλο 1-1 έγινε νίκη με 3-1 – όχι ότι φαινόταν να έχει μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι το απόγευμα τελείωσε με πανηγυρισμούς στο Μάντσεστερ.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Παρίσι, ο Κλοπ στράφηκε ξανά στον Μπόμπι Φιρμίνο ο οποίος είχε ξανά καλή παρουσία αλλά δεν μπόρεσε να αλλάξει την πορεία του παιχνιδιού. Ο Κάρλο Αντσελότι εκμεταλλεύτηκε πλήρως την προβλεψιμότητα της Λίβερπουλ προς όφελος της Ρεάλ Μαδρίτης.

«Βοήθησε το γεγονός ότι η Λίβερπουλ ήταν πιο εύκολο να αποκρυπτογραφηθεί από τις άλλες αντιπάλους μας γιατί έχει πολύ ξεκάθαρη ταυτότητα και μπορούσαμε να προετοιμαστούμε με τον τρόπο που κάναμε», είπε. «Ξέραμε ποια στρατηγική να ακολουθήσουμε – μην τους δίνετε χώρο πίσω από την άμυνα. Ίσως το ποδόσφαιρό μας να μην ήταν εξαιρετικά όμορφο αισθητικά, αλλά το να παίζουμε από χαμηλά για να δώσουμε πάτημα στο πρέσινγκ τους δεν ήταν καλή ιδέα».

Το μέλλον του Φιρμίνο δεν έχει συζητηθεί σχεδόν καθόλου, δεδομένης της εστίασης στον Σαλάχ και τον Σάντιο Μανέ, αλλά ο Κλοπ σαφώς εξακολουθεί να τον εκτιμά. Ίσως η άφιξη του Νούνιες να δώσει στον Βραζιλιάνο την ευκαιρία να επαναπροσδιοριστεί για δεύτερη φορά στην καριέρα του στη Λίβερπουλ και να γεννήσει νέες δυναμικές απειλής συνολικά για την ομάδα.

Το 4-2-3-1 μπορεί να πυροδοτήσει έναν νέο Μπόμπι Φιρμίνο

Ο Φιρμίνο έφτασε το 2015 ως επιθετικός μέσος και αρχικά τοποθετήθηκε στα δεξιά. Για έξι χρόνια, ήταν ο σέντερ φορ του Κλοπ, αλλά η απόδοση του Ντιόγκο Ζότα και οι επιδόσεις του Μανέ στη θέση την περασμένη σεζόν έμοιαζαν να φέρνουν αυτή την εποχή στο τέλος της.

Το 2021-22, ο Φιρμίνο έπαιξε μόλις 20 παιχνίδια πρωταθλήματος, αλλά αυτός ο αριθμός σίγουρα θα αυξηθεί εάν ο Κλοπ τον παντρέψει με τον Νούνιες και επιχειρήσει να κάνει την Λίβερπουλ λιγότερο προβλέψιμη χρησιμοποιώντας ένα σχήμα που γνώριζε στη Ντόρτμουντ.

Στο Άνφιλντ, εξακολουθεί να πλανάται η άποψη ότι το άγγιγμα του Φιρμίνο στην μπάλα είναι καλύτερο από οποιουδήποτε άλλου παίκτη. Η ικανότητά του να συνδέει τους συμπαίκτες του και να τραβάει μακριά τους αμυντικούς θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας εάν ο Κλοπ καταφύγει στο 4-2-3-1 ή αν στηριχθεί σε αυτό όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Η προσθήκη του Φάμπιο Καρβάλιο θα βοηθήσει και τον Κλοπ σε αυτόν τον τομέα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προπονητής της Λίβερπουλ, ο Κλοπ έχει παρατάξει την ομάδα του σε σχηματισμό 4-3-3 σε 300 περιπτώσεις. Τριάντα πέντε φορές έχει χρησιμοποιήσει το 4-2-3-1 και σε 13 αγώνες το 4-4-2. Αυτή η προτίμηση οδήγησε τα σημεία δημιουργίας της Λίβερπουλ να βρίσκονται στα πλάγια του γηπέδου.

Την περασμένη σεζόν, η Λίβερπουλ δημιούργησε το 29% της από κεντρικές περιοχές του γηπέδου σε σύγκριση με το 38% από τα δεξιά και 33% από τα αριστερά.

Από όλες τις ομάδες της Premier League, η Λίβερπουλ έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό από τις επιθέσεις κεντρικά και έτσι με την προσθήκη ενός δεκαριού θα μπορεί να γεμίσει το αντίπαλο τρίτο του γηπέδου με έξι παίκτες (τους τρεις της επίθεσης, το δεκάρι και τους δύο πλάγιους μπακ).

Ως ενεργητικός επιθετικός που απολαμβάνει τις μάχες ένας εναντίον ενός με αμυντικούς, πιστεύεται ότι η παρουσία του Νούνιες θα βοηθήσει τη Λίβερπουλ να καρφώσει τις άλλες ομάδες στην άμυνα και να δώσει σε όσους βρίσκονται πίσω του το περιθώριο να κάνουν ζημιά. Μια τέτοια αλλαγή τακτικής θα ταίριαζε στον Τιάγκο, επιτρέποντάς του να δημιουργεί από βαθύτερες θέσεις, ενώ παράλληλα προσφέρει στη Λίβερπουλ διπλή προστασία στη μεσαία γραμμή από οποιαδήποτε αντεπίθεση.

Υπάρχει σιγουριά ότι ο Νούνιες θα μπορέσει να προσαρμοστεί γρήγορα στην Λίβερπουλ και την Premier League.

Ένα από τα διαδικτυακά αστεία που είναι στην μόδα σχετίζεται με το μακροχρόνιο ενδιαφέρον της Λίβερπουλ για τους παίκτες που αποκτά. Τον ​​Φιρμίνο; Το ταλέντο του αναγνωρίστηκε σε πολύ μικρή ηλικία - αλλά, φυσικά, περίμεναν μέχρι να ωριμάσει αρκετά για να τον πάρουν στο Άνφιλντ.

Υπάρχει, ωστόσο, κάτι που συνδέει τον Φιρμίνο με τον Νούνιες, καθώς και οι δύο παίκτες αναδύθηκαν πολύ μακριά από τα πολιτιστικά κέντρα της χώρας τους - και, επομένως, πολύ μακριά από κάθε ευκολία.

Ο Φιρμίνο γεννήθηκε στο Maceio, περισσότερα από χίλια μίλια βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, και ο Νούνιες μεγάλωσε στο Αρτίγκας, μια πόλη στην απέναντι πλευρά της Ουρουγουάης από το Μοντεβιδέο. Το ίδιο ισχύει και για τους Σαλάχ και Μανέ — επιθετικοί των οποίων η ζωή των οποίων ξεκίνησε από χωριά της Αιγύπτου και της Σενεγάλης πριν γίνουν εθνικοί ήρωες.

Σε αυτή τη διαδικασία, υπήρξε απόρριψη και θυσία. Ο Φιρμίνο απομακρύνθηκε από μερικούς από τους μεγαλύτερους συλλόγους στη Βραζιλία, ο Σαλάχ αγνοήθηκε στην πατρίδα του και η διαδρομή του Μανέ προς την κορυφή ήταν έμμεση και χωρίς βεβαιότητα.

Ο Κλοπ τείνει να συνεργάζεται καλά με χαρακτήρες σαν αυτούς, επειδή γνωρίζει - όπως και με τον εαυτό του - η επιθυμία του να αποδείξει κανείς κάτι έχει τη δυνατότητα να προωθήσει μια καριέρα περισσότερο από οποιαδήποτε φυσική ικανότητα.

Τα χρόνια στην Πενιαρόλ που έχτισαν τον χαρακτήρα του Νούνιες

Η Λίβερπουλ δεν ήξερε για τον Νούνες όταν βρισκόταν στο Αρτίγκας, αλλά το γνωρίζουν τώρα και αυτό αύξησε την πεποίθηση ότι είχε το σωστό προφίλ για αυτούς. Ήξεραν, για παράδειγμα, ότι την πρώτη φορά που πήγε στην Πενιαρόλ, το πιο διάσημο κλαμπ στην Ουρουγουάη είπε όχι. Ήξεραν επίσης ότι όταν επέστρεψε, δυσκολευόταν να προσαρμοστεί και ότι χρόνια αργότερα, υπέστη σοβαρό τραυματισμό και παραλίγο να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο.

Το 2013, ο Juan Ahuntchain είχε αναλάβει ως συντονιστής προπονητών στην Πενιαρόλ όταν έλαβε κλήση από τον Νίκο Γκόμεζ για έναν «ενδιαφέροντα» ποδοσφαιριστή στο Αρτίγκας, όπου λειτουργούσε ως σκάουτ. Ο Γκόμεζ επρόκειτο να του στείλει τρία αγόρια, μεταξύ των οποίων και ο Νούνες, που είχε ήδη απομακρυνθεί από τον Πενιαρόλ.

Ο Χοσέ Περντόμο, ένας πρώην αρχηγός του συλλόγου που οδήγησε την Πενιαρόλ στον τίτλο του Copa Libertadores το 1987, στάλθηκε στα βόρεια της χώρας. Στον Νούνιες, είδε ένα ζευγάρι αδύνατα πόδια, αλλά μετά από λίγα μόνο αγγίγματα της μπάλας, μπορούσε να δει ότι είχε την ταχύτητα, τη δύναμη και το θάρρος να περάσει αμυντικούς που ήταν μεγαλύτεροι από αυτόν: «ευρωπαϊκού τύπου».

Το αγόρι μέσα του δεν αγαπούσε το Μοντεβιδέο. Του έλειπε το Αρτίγκας, όπου επέστρεψε μόνο για να πειστεί ξανά από τον εκπρόσωπό του Edgardo Laslavia, ο οποίος έκανε ρυθμίσεις για να μείνει σε ένα σπίτι που θα μπορούσε να φιλοξενήσει τους γονείς του όποτε ήθελαν να τον επισκεφτούν.

Στον Νούνιες άρεσε να προπονείται και άκουγε προσεκτικά τις συμβουλές των προπονητών. Άρχισε να μεγαλώνει. Τα βήματα του στο τρέξιμο έγιναν μεγαλύτερα, έγινε πιο επιθετικός σε ό,τι έκανε, συμπεριλαμβανομένου του σουτ.

Αυτό του χάρισε την άνοδο στην πρώτη ομάδα στα 17. Ωστόσο, θα έπαιζε για τους κάτω των 18 ετών, και στην απελπισία του να αποδείξει την αξία του, άρχισε να κάνει πάρα πολλά κατά τη διάρκεια των αγώνων νέων. Αυτό τον οδήγησε στην ρήξη χιαστού. Αν και αρχικά του είπαν ότι η ανάκαμψη θα διαρκούσε έξι μήνες, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος για να προπονηθεί ξανά πλήρως και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είπε στους προπονητές ότι ένιωθε ένα τεράστιο βάρος πίεσης, «ότι όλοι στοιχημάτιζαν πάνω του και εκείνος δεν μπορούσε να δώσει απαντήσεις», σύμφωνα με τον Περντόμο.

Αν και σκέφτηκε να σταματήσει το ποδόσφαιρο και να επιστρέψει στον Αρτίγκας, «τον πείσαμε με τους συμπαίκτες του να μην φύγει», θυμάται ο Περντόμο. «Οι συμπαίκτες του ήταν πολύ σημαντικοί γιατί του στάθηκαμ όταν τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά».

Τον Νοέμβριο του 2017, έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα, αλλά το γόνατό του δεν ήταν ακόμα καλά και δεν ένιωθε έτοιμος να παίξει. Έσφιξε τα δόντια, προχώρησε αλλά αυτό τον οδήγησε στο να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση.

Το βήμα εισόδου του στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν ήταν εύκολο. Μέχρι το 2018, έπαιζε κανονικά για την Πενιαρόλ, αλλά δυσκολευόταν να σκοράρει. Υπήρξε κριτική από δημοσιογράφους και οπαδούς. Με την αποχώρησή του από τον σύλλογο για την Αλμερία το 2019, δεν είχε πείσει τους πάντες ότι ήταν έτοιμος για την Ευρώπη. Όσοι τον γνώριζαν πραγματικά, ωστόσο - άνδρες όπως ο Περντόμο και ο Ahuntchain - είδαν τις δυνατότητές του με πιο θετικό πρίσμα.

Οι εμφανίσεις του για την Αλμερία τράβηξαν την προσοχή από την Premier League. Το καλοκαίρι του 2020, η Μπράιτον ήταν κοντά στην εξασφάλιση συμφωνίας για αυτόν. Η Αλμερία είχε μόλις ηττηθεί στα πλέι οφ της δεύτερης κατηγορίας, αλλά οι περιορισμοί του COVID-19 αποτέλεσαν τροχοπέδη στις διαπραγματεύσεις επειδή δεν μπορούσαν να τον φέρουν στην Αγγλία για δια ζώσης συνομιλίες.

Ο Νούνιες θεωρήθηκε τότε από τον Γκράχαμ Πότερ ως μια νεότερη, πιο ευκίνητη έκδοση του 36χρονου Γκλεν Μούρεϊ. Εν τελεί, πήγε στην Μπενφίκα, αφού οι τότε πρωταθλητές Πορτογαλίας έχασαν τον Έντινσον Καβάνι ο οποίος εντάχθηκε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Μπράιτον προσπάθησε ξανά, αλλά βρήκε τη διαδικασία περίπλοκη αυτή τη φορά, επειδή η Μπενφίκα προσπαθούσε να φτάσει στους ομίλους του Champions League. Η τιμή συνέχιζε να αυξάνεται και όταν η Μπενφίκα προκρίθηκε, δεν ενδιαφερόταν να τον πουλήσει.

Τον Ιανουάριο, η Γουέστ Χαμ πίστευε ότι ήταν πολύ κοντά στην εξασφάλιση συμφωνίας 45 εκατομμυρίων λιρών, αλλά η Μπενφίκα δεν ήταν ποτέ πιθανό να πουλήσει σε αυτή την τιμή όταν είχε προχωρήσει στα νοκ-άουτ του Champions League, πράγμα που σήμαινε ότι η τιμή του παίκτη είχε τη δυνατότητα να αυξηθεί ραγδαίως.

Αυτό ακριβώς συνέβη. Πριν από τον προημιτελικό της Λίβερπουλ με την Μπενφίκα - όπου ο Νούνιες σκόραρε και στα δύο ματς - η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε κανονίσει να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Μπενφίκα, Ρούι Κόστα για να συζητήσουν μια συμφωνία, αλλά ο Κόστα και η οικογένειά του υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση γιορτάζοντας τα γενέθλιά του. Με την αναβολή της συνάντησης, οι αξιωματούχοι της Γιουνάιτεντ χρειάζονταν αποδείξεις και μπορεί να το εξέλαβαν ως απόρριψη. Δεν βοήθησε τη Γιουνάιτεντ που ο νέος προπονητής Έρικ τεν Χαγκ, που του αρέσει πολύ ο Νούνιες τον οποίο είδε να σκοράρει εναντίον του Άγιαξ στο Champions League , δεν είχε αναλάβει τη στιγμή που η Λίβερπουλ άρχισε να σημειώνει πρόοδο στην επιδίωξή της. Ο Τεν Χαγκ, έκτοτε φέρεται να έδωσε προτεραιότητα σε άλλες θέσεις για βελτίωση - ιδιαίτερα στη μεσαία γραμμή.

Μετά την ισοπαλία 3-3 στο Άνφιλντ, ο Κλοπ πλησίασε τον υπηρεσιακό προπονητή της Μπενφίκα, Νέλσον Βερίσιμο και τον συνεχάρη για την πορεία της ομάδας του στη διοργάνωση, μαζί με την απόδοσή της στο παιχνίδι. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνομιλίας, είπε επίσης στον Βερίσιμο ότι στο πρόσωπο του Νούνιες, η Μπενφίκα είχε έναν εξαιρετικό ποδοσφαιριστή.

Η γεωγραφία είχε διευκολύνει τη Λίβερπουλ να εξετάσει την εξέλιξη του Νούνιες από τότε που μετακόμισε στην Ισπανία πριν από τρία χρόνια. Οι αναφορές για τη βάση δεδομένων του συλλόγου φτάνουν μέχρι την εποχή που ο παίκτης ήταν στην Πενιαρόλ, ωστόσο, όπου ήταν συμπαίκτης του μέσου Μάξι Ροντρίγκες, πρώην άσου της Λίβερπουλ.

Σύμφωνα με τον Ροντρίγκες, ο Νούνιες στις προπονήσεις ήταν ένας «μαχητής», που πάντα εμφανιζόταν νωρίς και φαινόταν να πιέζει τον εαυτό του περισσότερο από οποιονδήποτε από τους νεότερους παίκτες του συλλόγου. Για τον Κλοπ - για τον οποίο μετρά πολύ η νοοτροπία - αυτός ήταν ένας ακόμη λόγος για να τον φέρει στο Άνφιλντ και να τον τοποθετήσει στο κέντρο της νέας έκδοσης της Λίβερπουλ.

Όταν βρέθηκε στο Κίρκμπι την περασμένη εβδομάδα για να ποζάρει για φωτογραφίες και να δώσει συνεντεύξεις, ανταποκρίθηκε στη φήμη του φτάνοντας πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενε κανείς.