Γιώργος Δημητριάδης: «"Ιός" Πογκμπά, τσουρούκι Μαγκουάιρ!»

Είναι αποκαλυπτικός ο πρόεδρος του κλαμπ Γιώργος Δημητριάδης για την κρίση στη Μάντσεστερ. Το ωραίο είναι ότι, ενώ τα 500 μέλη του συνδέσμου πληρώνουν συνδρομή απευθείας στη Γιουνάιτεντ, «τα χώνουν» στη διοίκησή της δημοσίως! Όπως πρέπει δηλαδή σε μια δημοκρατία, να γίνεται και κριτική. "Manchester United Greek Supporters Club". 

Γιώργος Δημητριάδης: «"Ιός" Πογκμπά, τσουρούκι Μαγκουάιρ!»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Είχα ξανακάνει θέμα για το κλαμπ της Γιουνάιτεντ, αλλά δεν είχα πάει εκεί. Πήγα τώρα και εντυπωσιάστηκα. Είναι πολύ όμορφος χώρος, με πολλές καρέκλες και τραπεζάκια στα χρώματα της Γιουνάιτεντ, τα οποία έχουν αριθμό και όνομα παικτών της ομάδας! Άπειρες φωτογραφίες στους τοίχους, θεματικές γωνιές, παραδοσιακά τουβλάκια και εμφανή μπετόν, πολλές τηλεοράσεις, έχουν δει αγώνες της Μάντσεστερ μέσα εκεί έως και 125 άτομα!

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 5/11/2021

Πόσα μέλη έχετε;

Σε σύνολο μελών έχουμε 1.500, αλλά πολλοί πουλάνε παραμύθι με αυτά. Άλλο είναι τα ενεργά μέλη. Τα ενεργά μας μέλη, δηλαδή αυτοί που έχουν πληρώσει συνδρομή φέτος στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -όχι σε εμάς, εμείς δεν παίρνουμε τίποτα- είναι λίγο πάνω από 500. Κάθε χρόνο στην εποχή του κορονοϊού κάνουμε ρεκόρ μελών! Προ κορονοϊού το ρεκόρ μας ήταν 482 ενεργά μέλη. Άνθρωποι που πληρώνουν κάθε χρόνο συνδρομή στην ομάδα της Γιουνάιτεντ.

Πώς το εξηγείς αυτό;

Κάνουμε σοβαρή δουλειά, δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο με νταβατζηλίκια, δεν πληρώνουν ούτε 1 ευρώ πάνω από τη συνδρομή που δίνουν στη Γιουνάιτεντ, στέλνουμε κόσμο να βλέπει αγώνες στην Αγγλία στο γήπεδο κι ο ένας φέρνει τον άλλον στο κλαμπ. Η Μάντσεστερ μάς αναγνωρίζει ως το έβδομο μεγαλύτερο κλαμπ της στον κόσμο!

Πόσο είναι η συνδρομή;

Με το Brexit πήγε στα 55 ευρώ ετησίως.

Παρά τη συντριβή με πέντε γκολ που φάγατε από τη Λίβερπουλ, πήγες στο Λονδίνο για το ματς με την Τότεναμ. Σε είδα στα σόσιαλ.

Μα εγώ είμαι για τα δύσκολα. Μόλις βλέπω ότι όλοι οι... φεϊσμπουκικοί οπαδοί «πυροβολάνε» άκρατα, είμαι κοντά στην ομάδα. Με τη Λίβερπουλ στείλαμε 30 οπαδούς από εδώ στο γήπεδο με εισιτήρια και με τη Σίτι τώρα στέλνουμε άλλους 30! Μέσα σε δύο εβδομάδες 60 Έλληνες βλέπουν αγώνα στο «Ολντ Τράφορντ» στο οποίο δεν μπορούν να μπαίνουν ούτε Άγγλοι οπαδοί της Γιουνάιτεντ.

Πες μου για τον Σόλσκιερ τι λένε οι Άγγλοι οπαδοί της Γιουνάιτεντ. Υπάρχει κόσμος που θέλει αυτόν τον προπονητή να παραμείνει;

Έχω πολλούς φίλους Άγγλους οπαδούς της Γιουνάιτεντ, παλιούς, έχω διαρκείας εισιτήριο πολλά χρόνια και τους γνωρίζω προσωπικά. Όλοι ξέρουν ότι ο Σόλσκιερ δεν είναι ο προπονητής που θα μας πάει ψηλά. Αλλά στο τέλος όλοι φώναζαν ένα σύνθημα υπέρ του μετά τη νίκη επί της Τότεναμ. Έτσι είναι η κουλτούρα της ομάδας. Στηρίζει τα δικά της παιδιά.

Εσύ τι λάθη τού χρεώνεις;

Η ομάδα στον τρίτο χρόνο μαζί του δεν έχει αποκτήσει μια ταυτότητα. Είναι από τις λίγες ομάδες που δεν έχουν αγωνιστική ταυτότητα, είναι σαν να αυτοσχεδιάζουν οι παίκτες. Δεν έχει παρεμβατικότητα, αυτό που σου έλεγε ο Αλέφαντος όταν ζούσε.

Μεγάλος οπαδός της Γιουνάιτεντ ο Αλέφαντος.

Και ο μεγαλύτερος οπαδός όλων ήταν ο Θόδωρος Νικολαΐδης, ήταν ο πρώτος Γιουνάιτεντ εδώ. Δεν βλέπεις λοιπόν τον προπονητή αυτόν να κάνει μία κίνηση, μία γρήγορη αλλαγή, να ταρακουνήσει τα νερά. Και παίζει ένα μονότονο 4-2-3-1 πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που έπαιξε 3-5-2, όλες κι όλες τρεις φορές! Αν θέλει η διοίκηση να τον αλλάξει -που θα έπρεπε να τον έχει αλλάξει-, ας τον αλλάξει. Με εκνευρίζουν όμως στα φόρα αυτοαποκαλούμενοι οπαδοί της Γιουνάιτεντ που δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στο γήπεδο, δεν έχουν πληρώσει ποτέ συνδρομή στην ομάδα και τα ισοπεδώνουν όλα. Αν υπήρχε facebook παλιά, δεν θα υπήρχε ούτε Άλεξ Φέργκιουσον ούτε Γκάρι Νέβιλ ούτε Ντάρεν Φλέτσερ ούτε Γουές Μπράουν κ.λπ.

Πριν που είπες για Αλέφαντο, μου είχε πει κάτι τρομερό. Ότι ο Άλεξ Φέργκιουσον μετά τη φυγή του επίτηδες διάλεξε τον Μόγες για διάδοχο, ώστε να μείνει αιώνιος ο μύθος του! Και το θυμήθηκα τώρα διότι ο Φέργκιουσον κράτησε τον Σόλσκιερ στον πάγκο… Μπορεί να έχει δόση αλήθειας αυτό;

Ίσως δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα... Ένας άνθρωπος που είναι 80 χρόνων και είναι στο συμβούλιο μπορεί να λειτουργεί ως τροχοπέδη για την ομάδα. Επίσης, ο Σόλσκιερ και ο βοηθός του είναι «παιδιά» του, είναι ένα παρεάκι που ο Φέργκιουσον προστατεύει...

Πόσα πρωταθλήματα πήρατε με τον Φέργκιουσον στον πάγκο;

Δεκατρία πρωταθλήματα.

Μετά τον Φέργκιουσον;

Κανένα.

Είναι… άμπαλη η διοίκηση;

Ήμασταν η μόνη ομάδα στον κόσμο που για τόσα χρόνια μετά την αποχώρηση του Φέργκιουσον, ο οποίος τα είχε αναλάβει όλα, δεν είχαμε τεχνικό διευθυντή. Φέτος πήρανε. Για να καταλάβουμε ποιοι διοικούν τη Γιουνάιτεντ, πρέπει να πάμε στο 2005 που εξαγόρασαν την ομάδα. Ήρθαν οι Αμερικανοί και πήραν μια ομάδα με μηδέν χρέος από το 1931. Την αγόρασαν 800 εκατ. λίρες, πήραν έναν σύλλογο ζωντανό, μια ψυχή, και με την πολιτική τους άρχισαν οι ίδιοι να την απαξιώνουν. Χρέωσαν με υπέρογκα χρέη την ομάδα, ουσιαστικά πήραν δάνειο στο όνομα της ομάδας για να την αγοράσουν. Ενώ η Μάντσεστερ έχει τρομερά έσοδα κάθε χρόνο, τη χρεώνουν. Πολύς κόσμος λέει ότι έχουν βγάλει 2 δισ. λίρες από την ομάδα. Παράδειγμα: το 2009 πουλάνε τον Ρονάλντο 80 εκατομμύρια, συν τα έσοδα τα ετήσια που ήταν 328,5 εκατομμύρια, και κάνουν μεταγραφές μόνο με 24,5 εκατομμύρια. Οι άνθρωποι δεν την αγαπάνε την ομάδα. Και τη βγάζουν συνεχώς χρεωμένη. Μόνο τα τελευταία χρόνια δόθηκαν σοβαρά λεφτά για βαρβάτες μεταγραφές, αλλά όχι βαρβάτες αγωνιστικά. Όταν τον Μαγκουάιρ τον παίρνουν με 90 εκατομμύρια λίρες, τι να πει κανείς... Ένα τσουρούκι...

Πώς μιλάς τόσο ελεύθερα;

Όλοι πια μιλάνε! Δεν υπάρχει άνθρωπος να μη μιλάει… Αν είχαμε εμείς έναν πρόεδρο σαν τον Αμπράμοβιτς, κάθε χρόνο θα παίρναμε ένα τρόπαιο. Εγχώριο ή ευρωπαϊκό. Εδώ δεν ανακαινίζουν το «Ολντ Τράφορντ» που τους παρακαλάνε. Το οποίο κάθε βδομάδα είναι sold out φίσκα με 77.700! Το παρεάκι του Πογκμπά μάς διέλυσε!

Και αυτόν τον έκραζε ο Αλέφαντος, το θυμάμαι καλά.

Ο Πογκμπά είναι ο μεγαλύτερος «ιός» στην ομάδα! Ούτε ένας Άγγλος οπαδός της Γιουνάιτεντ δεν θέλει να τον βλέπει! Δικαιώνεται ο σερ Άλεξ Φέργκιουσον που τον είχε διώξει. Είναι ένας φερετζές που μας είχε φορέσει η Adidas με το ζόρι! Επειδή είχαμε πάρει 100 εκατομμύρια από την Adidas, ενώ η Ρεάλ των δεκατριών Τσάμπιονς Λιγκ είχε πάρει 70 εκατομμύρια. Η Γιουνάιτεντ σκέψου ότι σήμερα που είναι στα κάτω της πουλάει παγκοσμίως 1 εκατομμύριο περισσότερες φανέλες από τη Ρεάλ! Μιλάμε για ασύλληπτο εμπορικό μέγεθος. Έχει 700 εκατομμύρια οπαδούς σε όλο τον πλανήτη!

Πες μου για τον Ρονάλντο. Τον πήρατε μόνο και μόνο για να μην πάει στη Σίτι;

Θεωρώ ότι ήταν ένα καλό τέχνασμα του παππού (σ.σ. Φέργκιουσον) και του ίδιου του παίκτη για να ευαισθητοποιηθούν ο κόσμος και η διοίκηση να τον πάρουν. Είναι ένας παίκτης που έλειπε έντεκα χρόνια από το Μάντσεστερ και όμως όπου πηγαίναμε κάθε Κυριακή τραγουδούσαμε ένα σύνθημα για εκείνον! Εντός και εκτός! Τέτοια αγάπη για παίκτη δεν υπήρξε ξανά. Την αγάπη λοιπόν που πήρε ο Ρονάλντο μάς τη γύρισε πίσω. Ήρθε στο σπίτι του.

Να σε ρωτήσω κάτι στα ίσα. Εσύ τι καρπώνεσαι από αυτήν την ιστορία;

Τίποτα απολύτως! Αυτό λέει και η γυναίκα μου. Μα, αν καρπωνόμουν κάτι, δεν θα ήταν το κλαμπ τόσο επιτυχημένο! Ρεφενέ βάζουμε για να πληρώνουμε το ενοίκιο για το οίκημα, το ίντερνετ, το συνδρομητικό κανάλι. Καλά, για τα έξοδα να πας στην Αγγλία να δεις αγώνα, αεροπλάνα, ξενοδοχείο κ.λπ., δεν το συζητάμε... Αλλά αυτή είναι η αγάπη μας. Όποιοι Βρετανοί έχουν έρθει εδώ λένε ότι είναι το ωραιότερο κλαμπ που έχουν δει. Και ο Ρόι Κάρολ αυτό μας είπε.

Σε ποια θέση πονάει πιο πολύ η ομάδα;

Αμυντικό χαφ κλάσης λείπει εδώ και έξι χρόνια! Αν η Μάντσεστερ είχε τον Καντέ, θα έπαιρνε κάθε χρόνο ένα Κύπελλο.

Δηλαδή από την εποχή του Ρόι Κιν.

Ακριβώς.

Υπάρχει τοπική αθλητική εφημερίδα στην πόλη που να ασχολείται με τα νέα της ομάδας;

Όχι. Υπάρχει μόνο η «Manchester Evening News» που είναι ποικίλης ύλης τοπική εφημερίδα και έχει και αθλητικά. Μιλάμε για μία πόλη που έχει δύο μεγάλες ομάδες.

Είναι σοβαρή αυτή η εφημερίδα;

Είναι σοβαρή. Εδώ θέλω να σου πω κάτι. Είμαστε η μόνη ομάδα στον πλανήτη που από το 1937 μέχρι σήμερα έχουμε κάθε χρόνο παίκτες από την ακαδημία μας στο ρόστερ της πρώτης ομάδας! Ούτε στον Άγιαξ δεν υπάρχει αυτό το πράγμα. Αυτό είναι το «The United way». Και γι’ αυτό δεν πήραν τον Κόντε για προπονητή, φοβούνταν ότι θα βγει «νέος Μουρίνιο». Άσχετα που ο Σόλσκιερ δεν κάνει για την ομάδα μας και όλοι συμφωνούμε σε αυτό.

Πώς θες να κλείσουμε;

Όπως βλέπεις, το κλαμπ έχει θεματικές γωνίες. Από το τραγικό δυστύχημα μέχρι τα τρόπαια, όλα με χρονολογική σειρά, μέχρι τον σερ Άλεξ Φέργκιουσον, τα πάντα. Θα φτιάξουμε μία γωνία και για τον Άκη Τσόπελα τον συχωρεμένο, ο οποίος ήταν σημαντικό μέλος μας και τεράστιος οπαδός της Γιουνάιτεντ. Θα μας φέρει ο Σπύρος Κερκύρας το αρχείο από προσωπικά πράγματα του Άκη πολύ σπάνια.