Αρτούρ: Από την Γκοϊάνα στη Βαρκελώνη

Η πορεία του 21χρονου Βραζιλιάνου μέσου από τις ακαδημίες της Γκοϊάς ως τη μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα

Αρτούρ: Από την Γκοϊάνα στη Βαρκελώνη

Το καλοκαίρι του 1996 όταν γεννήθηκε στην Γκοϊάνα της Βραζιλίας τις πύλες του Καμπ Νόου στη Βαρκελώνη περνούσαν παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Στόιτσκοφ, ο Λοράν Μπλανκ, ο Λουίς Ενρίκε και φυσικά ο άλλοτε «μάγος» του Ολυμπιακού, Ζιοβάνι, για να ενταχθούν στο δυναμικό της Μπαρτσελόνα. Σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, πλέον ήρθε και η δική του σειρά να φορέσει τα «μπλαουγκράνα» και να γράψει τη δική του ιστορία στους Καταλανούς. Ο λόγος για τον Αρτούρ Μέλο, ο οποίος αποτελεί πλέον και επίσημα το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της Μπάρτσα ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Ποιος είναι όμως ο 21χρονος Βραζιλιάνος μέσος για τον οποίο η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε δαπάνησε 31 εκατομμύρια ευρώ (συν άλλα 9 εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση επίτευξης στόχων) για να τον πάρει από την Γκρέμιο, βάζοντάς του παράλληλα και ρήτρα αποδέσμευσης 400 εκατομμύρια ευρώ;

Τα πρώτα βήματα και ο Σκολάρι

Ο Αρτούρ Ενρίκε Ράμος νε Ολιβέιρα Μέλο, όπως είναι το πλήρες του όνομα, έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Γκοϊάς σε ηλικία 12 ετών, ώσπου το 2010 σκάουτερ της Γκρέμιο τον ανακάλυψαν και τον πήραν στις ακαδημίες των «τρικολόρ». Ο νεαρός άσος άρχισε να ξεδιπλώνει το ταλέντο του και οι εκπληκτικές του εμφανίσεις τον οδήγησαν πολύ γρήγορα στην πρώτη ομάδα, το Γενάρη του 2015. Προπονητής εκείνη την περίοδο στην Γκρέμιο ήταν ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι. Εκεί είχε βρει ποδοσφαιρική «στέγη» ο άλλοτε τεχνικός της εθνικής Βραζιλίας, την οποία είχε οδηγήσει το καλοκαίρι του 2014 στην τέταρτη θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διοργάνωσε η χώρα, αλλά… και στο διασυρμό στα ημιτελικά από τη Γερμανία με το βαρύ 7-1.

Ο Αρτούρ Μέλο δεν είχε αρκετό χρόνο συμμετοχής τα πρώτα χρόνια στην πρώτη ομάδα. Στέφθηκε όμως Κυπελλούχος Βραζιλίας και από το 2017 κέρδισε μία θέση στο βασικό σχήμα. Το «άστρο» του είχε ήδη αρχίσει να ανατέλλει… Έκανε το ντεμπούτο του στο Κόπα Λιμπερταδόρες και έφτασε ως τον τελικό εκείνης της διοργάνωσης όπου κατέκτησε το τρόπαιο στους διπλούς τελικούς με αντίπαλο τη Λανούς, ωστόσο δεν χάρηκε όσο θα ήθελε αυτή την επιτυχία, αφού στον δεύτερο τελικό αποχώρησε τραυματίας με πρόβλημα στους συνδέσμους του αριστερού του αστραγάλου και έμεινε μακριά από τη δράση για περίπου τέσσερις μήνες. Ένας τραυματισμός που ήταν και ο πιο σοβαρός της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Η «κρούση» της Μπάρτσα και η άποψη του Ντέκο

Τα κατορθώματά του πάντως στους αγωνιστικούς χώρους πολύ γρήγορα έφτασαν ως την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τα ποδοσφαιρικά του χαρίσματα και ο τρόπος παιχνιδιού του έκαναν πολλούς να τον παρομοιάσουν τόσο με τον θρύλο της Μπαρτσελόνα, Τσάβι, όσο και τον έτερο (άλλοτε) «μαέστρο» στη μεσαία γραμμής των «μλαουγκράνα», Αντρές Ινιέστα. Ο τελευταίος όμως, ήταν πάντα το ίνδαλμα του νεαρού Βραζιλιάνου άσου. Για την απόκτηση του Αρτούρ υπήρξε ενδιαφέρον από αρκετούς ευρωπαϊκούς συλλόγους. Μεταξύ αυτών, η Τσέλσι και η Ατλέτικο Μαδρίτης.

Όταν όμως ήρθε και το όνομα της Μπαρτσελόνα στο προσκήνιο, ο ίδιος δεν το σκέφτηκε δεύτερη φορά. Όπως αποδείχτηκε, οι Καταλανοί έμελλε τελικά να είναι ο επόμενος «σταθμός» της ποδοσφαιρική του καριέρας και το Καμπ Νόου το νέο του «σπίτι». Πριν φορέσει όμως τα «μπλαουγκράνα», πήρε μέρος σε συνολικά 70 αναμετρήσεις της Γκρέμιο σε όλες τις διοργανώσεις και πέτυχε κι έξι γκολ.

Αναφερόμενος στο ταλέντο του Αρτούρ Μέλο, o Ντέκο, που αγωνίστηκε για τέσσερα χρόνια με τη φανέλα της Μπάρτσα, είχε πει: «Πάνω απ’ όλα πρόκειται για έναν πολύ ποιοτικό παίκτη. Το να παίζεις στη Μπαρτσελόνα δεν είναι εύκολο και χρειάζεται να έχεις «όπλα» για να παίξεις σε μια ομάδα που έχει τον έλεγχο και κυριαρχεί στην κατοχή της μπάλας. Έπειτα πρέπει να έχεις την ποιότητα για να κάνεις τη διαφορά με τη μπάλα. Πιστεύω ότι ο Αρτούρ μπορεί να τα καταφέρει στη Μπάρτσα. Είναι ένας παίκτης που του αρέσει να έχει τη μπάλα και ξέρει τι να κάνει μ’ αυτήν. Ένα ακόμα προσόν του είναι ότι είναι και δυνατός και δεν είναι εύκολο να τον νικήσεις στο ένας εναντίον ενός».

Το όνειρο της συμμετοχής στο Μουντιάλ της Ρωσίας

Όσο για την πορεία του στην εθνική ομάδα της χώρας του; Ο Αρτούρ ξεκίνησε το 2013 με την ομάδα κάτω των 17 ετών και συνέχισε με την αντίστοιχη κάτω των 20, ενώ πέρσι το Σεπτέμβρη κλήθηκε στην ανδρική ομάδα του αντιπροσωπευτικού του συγκροτήματος για τα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου κόντρα σε Βολιβία και Χιλή - έστω κι αν τελικά δεν έκανε το ντεμπούτο του με το εθνόσημο.

Επιπρόσθετα, βρέθηκε και στην προεπιλογή της «σελεσάο» για τα τελικά του Μουντιάλ της Ρωσίας, ωστόσο το όνειρο της συμμετοχής στη διοργάνωσης δεν πραγματοποιήθηκε και πήρε… παράταση μία τετραετία, για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022, εκεί όπου θα επιδιώξει να δώσει το παρών και να επαναφέρει την εθνική του ομάδα στο δρόμο των επιτυχιών και στο θρόνο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας.