Premier League: Στον δρόμο για το Champions League Τσέλσι και… Ολυμπιακός

Η Τσέλσι μεταβαίνει σήμερα (23/5, 18:00) στο Μπέρμιγχαμ με στόχο τη νίκη κόντρα στην Άστον Βίλα που θα τη στείλει στο Champions League και τον Ολυμπιακό στον β’ προκριματικό της ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αναλυτικός οδηγός για τη μάχη των ευρωπαϊκών «εισιτηρίων» στην 38η και τελευταία αγωνιστική της Premier League.

Premier League: Στον δρόμο για το Champions League Τσέλσι και… Ολυμπιακός

Στο τέλος του έφτασε πλέον και ο φετινός «μαραθώνιος» της Premier League. Μία αγωνιστική απέμεινε για να πέσει η αυλαία στα αγγλικά «σαλόνια», η οποία θα διεξαχθεί σήμερα και θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα ευρωπαϊκά εισιτήρια.

Μετά την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι και τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ, που έχουν ήδη «κλειδώσει» τις δύο πρώτες θέσεις, αυτό που μένει να μάθουμε είναι ποιες θα είναι οι άλλες δύο ομάδες που θα βρεθούν στο επόμενο Champions League.

Και η συγκεκριμένη υπόθεση έχει φυσικά άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον, αφού μπορεί να στείλει τον πρωταθλητή Ελλάδας Ολυμπιακό στον δεύτερο προκριματικό γύρο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, αντί για τον πρώτο. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει σήμερα η Τσέλσι να διασφαλίσει τη θέση της στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας...

Τα «μπλε» σενάρια της πρόκρισης

Οι «μπλε» θα μεταβούν στο Μπέρμιγχαμ για τον αγώνα κόντρα στην Άστον Βίλα και θέλουν μόνο νίκη ώστε ανεξαρτήτως άλλου αποτελέσματος να σφραγίσουν την πρόκριση στο επόμενο Champions League. Οι Λονδρέζοι έχουν πίσω τους με έναν πόντο λιγότερο τόσο τη Λίβερπουλ όσο και τη Λέστερ, που ισοβαθμούν στην τέταρτη θέση. Όπως γίνεται λοιπόν κατανοητό, η ισοπαλία δεν βολεύει την Τσέλσι στο «Βίλα Παρκ», αφού αν κερδίσουν στα άλλα ματς οι «κόκκινοι» και οι «αλεπούδες», τότε θα βρεθεί εκτός τετράδας, ενώ η ήττα είναι επίσης απαγορευτική για την ομάδα του Τόμας Τούχελ.

Στο σενάριο δε της τριπλής ισοβαθμίας (ήττα της Τσέλσι και ισοπαλία των Λίβερπουλ, Λέστερ) οι «μπλε» και οι «κόκκινοι» παραμένουν στην τετράδα, αφού έχουν καλύτερη διαφορά τερμάτων από την Κυπελλούχο Αγγλίας (Τσέλσι +23, Λίβερπουλ +24, Λέστερ +20).

Σημειώνεται πως, αν η Τσέλσι δεν καταφέρει να τερματίσει στην πρώτη τετράδα, τότε ο Ολυμπιακός θα θέλει να κατακτήσει η Σίτι το φετινό Champions League στον τελικό με την Τσέλσι ώστε να βρεθεί στον β’ προκριματικό του Champions League.

Για το σημερινό ματς με τη Βίλα επιστρέφει στην Τσέλσι ο αμυντικός Κρίστενσεν, όπως και ο μεσοεπιθετικός Χάβερτς, ενώ την τελευταία στιγμή θα ξεκαθαρίσει η παρουσία του μέσου Καντέ που πρόσφατα επέστρεψε από τραυματισμό. Για τους «χωριάτες» ο αρχηγός Γκρίλις ξεπέρασε την ίωση.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 στο Λονδίνο τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ακόμα στον πάγκο των «μπλε» ήταν ο Φρανκ Λάμπαρντ, όπως και ότι η τελευταία φορά που οι Λονδρέζοι έχασαν βαθμούς στο «Βίλα Παρκ» ήταν το 2014, στην ήττα με 1-0.

Λίβερπουλ και Λέστερ για το εισιτήριο

Πέρα από την Τσέλσι, μάχη θα δοθεί και ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Λέστερ για την έξοδο στο Champions League. Οι «κόκκινοι» του Γιούργκεν Κλοπ έχουν το αβαντάζ λόγω καλύτερης διαφοράς τερμάτων και θέλουν νίκη σήμερα κόντρα στην Κρίσταλ Πάλας στο «Άνφιλντ» ώστε να «κλειδώσουν» την πρόκριση. Σε περίπτωση ισοπαλίας ή ήττας των «κόκκινων», οι «αλεπούδες» θα έχουν την ευκαιρία να τερματίσουν στην τετράδα με τρίποντο επί της Τότεναμ.

Η Λίβερπουλ, που στις τελευταίες κρίσιμες αγωνιστικές μετρά ένα σερί τεσσάρων νικών, θα έχει εκ νέου ετοιμοπόλεμο τον μέσο Φαμπίνιο και τον αρχηγό Χέντερσον, αλλά εκτός έμειναν οι Καμπάκ, Ντέιβις. Για τους «αετούς» της Πάλας, στο τελευταίο τους παιχνίδι με τον Ρόι Χόντσον στον πάγκο, αμφίβολη είναι η συμμετοχή του επιθετικού Μπεντέκε.

Όσον αφορά τη Λέστερ, οι «αλεπούδες» του Μπρένταν Ρότζερς για να τερματίσουν στην τετράδα και να προσπεράσουν στην ισοβαθμία τη Λίβερπουλ δεν θα πρέπει μόνο να κερδίσουν την Τότεναμ, αλλά και να πετύχουν περισσότερα γκολ από τους «κόκκινους» ώστε να καλύψουν τη διαφορά των τεσσάρων τερμάτων. Βέβαια και η Τότεναμ «καίγεται» σήμερα για το τρίποντο, αφού φιλοδοξεί να πάρει ένα εισιτήριο για το Europa League. Εκτός για τις «αλεπούδες» παραμένει ο αμυντικός Έβανς, ενώ το σημερινό ματς θα είναι το τελευταίο των Μόργκαν, Φουχς στον σύλλογο.

Παράλληλα, απόψε και ο Χάρι Κέιν θα δώσει πιθανότατα το τελευταίο του ματς στην Τότεναμ έπειτα από το αίτημά του για μεταγραφή. Μέσα σε όλα, σημειώνεται ότι μαίνεται και η μάχη ανάμεσα στον Άγγλο επιθετικό των «σπιρουνιών» και τον Μοχάμεντ Σαλάχ της Λίβερπουλ για το «Χρυσό Παπούτσι» του πρώτου σκόρερ στην Premier League, καθώς συγκατοικούν στην κορυφή με 22 γκολ.

Μάχη για Europa, Conference League και στέψη για τη Σίτι

Πέραν αυτών, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μάχη που θα δοθεί για την έξοδο στο Europa League, που δίνουν η και η 6η θέση της βαθμολογίας, αλλά και το Europa Conference League μέσω της 7ης θέσης. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Λέστερ και στην έκτη η Γουέστ Χαμ. Τα «σφυριά» υποδέχονται τη Σαουθάμπτον και θέλουν έστω την ισοπαλία, ενώ σε περίπτωση ήττας μπορεί να τερματίσουν στην 7η θέση αν η Τότεναμ κερδίσει τη Λέστερ.

Την έβδομη θέση για το Europa Conference League διεκδικούν επίσης οι Έβερτον και Άρσεναλ, που κοντράρονται με Μάντσεστερ Σίτι και Μπράιτον αντίστοιχα. Για τη Σίτι στο ματς με την Έβερτον ο Αγκουέρο θα αγωνιστεί για τελευταία φορά στην Premier League με τους «γαλάζιους», καθώς το καλοκαίρι θα αποχωρήσει, ενώ μετά τον αγώνα οι πρωταθλητές θα σηκώσουν στο «Ετιχάντ» και το τρόπαιο.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής, οι Φούλαμ, Γουέστ Μπρομ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, που υποβιβάστηκαν, θα δώσουν σήμερα τους τελευταίους αγώνες τους στην κατηγορία, ενώ η Γουλβς θα υποδεχθεί τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελευταίο της αγώνα με τον Νούνο Εσπίριτο Σάντο στον πάγκο.

Το πρόγραμμα της 38ης (τελευταίας) αγωνιστικής της Premier League:

ΚΥΡΙΑΚΗ
18.00: Άρσεναλ – Μπράιτον, Άστον Βίλα – Τσέλσι, Φούλαμ – Νιουκάστλ, Λιντς – Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον, Λέστερ – Τότεναμ, Λίβερπουλ – Κρίσταλ Πάλας, Μάντσεστερ Σίτι – Έβερτον, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Μπέρνλι, Γουέστ Χαμ – Σαουθάμπτον, Γουλβς – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ