Ντέρμπι «αιωνίων» σε Μάντσεστερ και Μαδρίτη

Η Σίτι υποδέχεται σήμερα (7/3, 18.30)  τη συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ στο «Ετιχάντ» και η Ατλέτικο την Ρεάλ στο «Γουάντα Μετροπολιτάνο» (17.15) , στα δύο μεγάλα ντέρμπι των «αιωνίων» του Μάντσεστερ και της Μαδρίτης.

Ντέρμπι «αιωνίων» σε Μάντσεστερ και Μαδρίτη

Σε ρυθμούς ντέρμπι κινείται σήμερα η ποδοσφαιρική Ευρώπη, με δύο μεγάλα ντέρμπι «αιωνίων» σε Μάντσεστερ και Μαδρίτη. Στην Αγγλία η Σίτι θα υποδεχτεί τη Γιουνάιτεντ (18.30) στο «Ετιχάντ» στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής της Premier League, ενώ η Ατλέτικο την Ρεάλ (17.15) για την 26η αγωνιστική της La Liga.

Ξεκινώντας από την Αγγλία, «πολίτες» και «κόκκινοι διάβολοι» θα διασταυρώσουν τα… ξίφη τους με έπαθλο το τρίποντο τόσο για το γόητρο όσο και τους βαθμούς. Μπορεί η μάχη για την κατάκτηση του φετινού τίτλου να έχει ουσιαστικά κριθεί, μιας και οι «γαλάζιοι» έχουν ξεφύγει κατά πολύ στην κορυφή από τους διώκτες τους, ωστόσο, η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Σίτι θέλει να διευρύνει το νικηφόρο σερί της στα 16 ματς στην κατηγορία και τα 22 συνολικά σε όλες τις διοργανώσεις, προκειμένου να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στη μαθηματική κατάκτηση του τροπαίου.

Από την άλλη, η Γιουνάιτεντ αν και απέχει 14 πόντους από την συμπολίτισσά της με 11 ματς να απομένουν για το φινάλε, χρειάζεται και αυτή πάση θυσία βαθμούς, ώστε να απομακρυνθεί από τους διώκτες της στην πρώτη τετράδα που οδηγεί στο Champions League της επόμενης περιόδου.

Την τρέχουσα περίοδο οι δύο σύλλογοι έχουν ήδη αναμετρηθεί δύο φορές, μία στο πρωτάθλημα που έμειναν στο 0-0 στο «Ολντ Τράφορντ» και μία στο League Cup τον περασμένο Γενάρη, με τους «πολίτες» να παίρνουν τη νίκη με 2-0 και την πρόκριση. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει το γεγονός, ότι η Σίτι δεν έχει καταφέρει να κερδίσει στην έδρα της τη Γιουνάιτεντ για το πρωτάθλημα από το 2018.

Η Γιουνάιτεντ θέλει να δώσει συνέχεια στο σερί της, αλλά, παράλληλα, και να επιστρέψει στις επιτυχίες, αφού υπενθυμίζεται πως η ομάδα του Σόλσκιερ μετρά τρεις σερί ισοπαλίες σε πρωτάθλημα και Europa League χωρίς σκορ (0-0).

Για την Μάντσεστερ Σίτι, που παραμένει αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις από τον περασμένο Νοέμβρη (28 ματς), ο αμυντικός Νάταν Ακέ επέστρεψε στις προπονήσεις μετά τον τραυματισμό του και τέθηκε στην διάθεση του προπονητή του, Πεπ Γκουαρντιόλα. Παράλληλα όμως, στο αρχικό σχήμα των «γαλάζιων» αναμένεται να κάνουν την επανεμφάνισή τους οι Γκουντογκάν, Στόουνς, που ήταν στον πάγκο στο ματς με την Γουλβς.

Για την Γιουνάιτεντ ο βασικός τερματοφύλακας, Ντε Χέα απουσιάζει στην Ισπανία, λόγω της γέννησης του πρώτου του παιδιού. Ο Χέντερσον θα υπερασπιστεί για ακόμα μία φορά την εστία των «κόκκινων διαβόλων», αλλά την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί η συμμετοχή του επιθετικού Μαρσιάλ, που πρόσφατα τραυματίστηκε στο γόνατο. Στο μεταξύ, στο βασικό σχήμα αναμένεται να επιστρέψει ο στόπερ Λίντελοφ, παρά το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στη μέση του.

Τα «φώτα» στη Μαδρίτη στη μάχη του τίτλου

Στο μεγάλο ντέρμπι της Μαδρίτης τώρα, η Ατλέτικο θα προσπαθήσει να πανηγυρίσει τη νίκη στην έδρα της απέναντι στη Ρεάλ ώστε να απομακρυνθεί ακόμα περισσότερο στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της La Liga και να κάνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου στην κατηγορία. Το αξιοσημείωτο ωστόσο είναι, ότι οι «ροχιμπλάνκος» αγνοούν τη «γεύση» της νίκης στα δύο τελευταία παιχνίδια στο «σπίτι» τους, αφού αναδείχτηκαν ισόπαλοι με την Θέλτα (2-2)και ηττήθηκαν από την Λεβάντε (0-2).

Στην αντίπερα «όχθη», η Ρεάλ Μαδρίτης παρά τα πολλά προβλήματα απουσιών που αντιμετωπίζει λόγω συνεχόμενων τραυματισμών έχει ηττηθεί μόλις μία φορά στα τελευταία της 15 παιχνίδια στο πρωτάθλημα. Οι «μερένχες» με ματς περισσότερο απέχουν μόλις πέντε πόντους από την πρωτοπόρο Ατλέτικο και πλέον θέλουν να ψαλιδίσουν ακόμα περισσότερο την διαφορά τους από τη συμπολίτισσά τους ώστε να παραμείνουν στο κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Στο πρώτο μεταξύ τους ματς στο πρωτάθλημα τον περασμένο Δεκέμβρη η Ρεάλ επιβλήθηκε 2-0 της Ατλέτικο, όπως επίσης και το γεγονός ότι η τελευταία φορά που οι «ροχιμπλάνκος» πήραν το τρίποντο στο «σπίτι» τους σε ντέρμπι πρωταθλήματος κόντρα στους «μερένχες» ήταν το Μάη του 2017.

Στο σημερινό ματς για τους γηπεδούχους αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Χοσέ Χιμένεθ, ενώ στη Ρεάλ ο Ζιντάν δεν υπολογίζει τους τραυματίες Έντεν Αζάρ, Μαριάνο, Καρβαχάλ, Σέρχιο Ράμος και αμφίβολη είναι η συμμετοχή και του Καρίμ Μπενζεμά.