Η «άλλη» Πρέμιερ Λιγκ!

Για φαντάσου… Λίγες εβδομάδες νωρίτερα η κατάσταση ήταν ακόμη πιο περίπλοκη! Με μια οκτάδα ομάδων να διεκδικεί στη θεωρία και με βάση τις κοντινές βαθμολογικές αποστάσεις τον τίτλο.

Η «άλλη» Πρέμιερ Λιγκ!

Τα πράγματα στην Πρέμιερ Λιγκ έχουν αρχίσει να ξεκαθαρίζουν σε ό,τι αφορά τη μάχη για την ανάδειξη του πρωταθλητή, αλλά παραμένουν περισσότερο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν. Διότι είναι αλήθεια ότι άλλα είχαμε συνηθίσει.

Η Μάντσεστερ Σίτι έχει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει κάτι εξασφαλισμένο για το συγκρότημα του Πεπ Γκουαρντιόλα, από τη στιγμή που και το φετινό ρόστερ των «πολιτών» δεν είναι και τόσο πλούσιο όσο μπορεί να νομίζει κάποιος. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφαγε τη «σφαλιάρα» στο «Ολντ Τράφορντ» από τη Σέφιλντ, αλλά επέστρεψε με το εκκωφαντικό 9-0 επί της Σαουθάμπτον και έδειξε ότι παραμένει ισχυρή διεκδικήτρια. Θα ήταν ίσως ακόμη πιο ψηλά εάν ο Σόλσκιερ έκανε καλύτερη διαχείριση του υλικού του. Πιο πίσω η πολύ δυνατή Λέστερ (παρότι κάνει κι αυτή τις γκέλες της), ενώ η Λίβερπουλ, μετά το «στραπάτσο» από την Μπράιτον, μοιάζει εκτός τίτλου, όπως δήλωσε χθες ο Ρόμπερτσον. Δεν είναι, όμως, ειδικά εάν νικήσει στο πολύ καθοριστικό ντέρμπι που ακολουθεί. Με τρίποντο της Λίβερπουλ μεθαύριο στο «Άνφιλντ» απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, η «φωτιά» αναζωπυρώνεται ξανά. Διαφορετικά η Σίτι θα έχει τον πρώτο λόγο. Από τις ομάδες του Λονδίνου ξεχωρίζει φέτος η Γουέστ Χαμ, καθώς η Τότεναμ, η Τσέλσι και η Άρσεναλ δείχνουν ανήμπορες να ακολουθήσουν τον ρυθμό.

Αυτό που πάντως μπορεί να παρατηρήσει κανείς (αν και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί με 17 αγωνιστικές να εκκρεμούν) είναι ότι δεν πρόκειται φέτος να έχουμε τον πρωταθλητή στην Αγγλία με την άνεση των προηγούμενων ετών. Θυμίζουμε πως με εξαίρεση τη σεζόν 2018-19, όταν η Σίτι το πήρε με έναν πόντο διαφορά από τη Λίβερπουλ, σε όλες τις υπόλοιπες περιόδους της τελευταίας πενταετίας οι αποστάσεις που δημιουργήθηκαν ήταν χαώδεις.

Πέρυσι η Λίβερπουλ είχε +18 στο τέλος από τη δεύτερη Σίτι! Πρόπερσι, όπως είπαμε, η Σίτι συγκέντρωσε 98 βαθμούς, η Λίβερπουλ 97, αλλά ο επόμενος (Τσέλσι) ήταν… 26 πόντους πίσω! Το 2017-18, όταν η Σίτι έκανε το ρεκόρ των 100 βαθμών, ο δεύτερος (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) μάζεψε 19 βαθμούς λιγότερους. Μια χρονιά νωρίτερα η Τσέλσι είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια με διαφορά 7 βαθμών από την Τότεναμ, ενώ η τρίτη στη βαθμολογία Μάντσεστερ Σίτι είχε μείνει 15 βαθμούς πίσω από την κορυφή. Ενώ το 2015-16, όταν είχε γίνει η τεράστια έκπληξη με τη Λέστερ του Κλαούντιο Ρανιέρι, η διαφορά από την Άρσεναλ που είχε τερματίσει στη δεύτερη θέση ήταν 10 βαθμοί!

Μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι η γοητεία, που ούτως ή άλλως υπάρχει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, θα είναι ακόμη μεγαλύτερη φέτος. Από τη στιγμή που τα «απίθανα» αποτελέσματα είναι… πιθανά σε κάθε αγωνιστική. Και επίσης, με πολλά ντέρμπι να είναι μπροστά στο καλεντάρι, κυρίως τον μήνα που διανύουμε. Η επιστροφή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και η κόπωση ίσως παίξουν ξεχωριστό ρόλο στην εξέλιξη της Πρέμιερ Λιγκ, που, όπως συνέβη με κάθε Λίγκα, έχει ήδη επηρεαστεί (και φαίνεται στις ομάδες και στην αστάθειά τους) από την ελλιπή προετοιμασία και τα μαζεμένα ματς λόγω της πανδημίας. Μακάρι το θρίλερ να πάει μέχρι τέλους και να έχει όσο το δυνατόν περισσότερους πρωταγωνιστές. Να ‘χουμε να βλέπουμε!