Copa Libertadores: Παλμέιρας και Σάντος για το τρόπαιο ενόψει... Κατάρ!

Η Παλμέιρας του Αμπέλ Φερέιρα και η Σάντος έρχονται αντιμέτωπες (30/1, 22:00) στον τελικό του Copa Libertadores για την κατάκτηση του τροπαίου και τη συμμετοχή στο Μουντιάλ συλλόγων στο Κατάρ.

Copa Libertadores: Παλμέιρας και Σάντος για το τρόπαιο ενόψει... Κατάρ!

Το Σάββατο το βράδυ (30/1, 22:00) στο στάδιο Maracana, θα αναδειχθεί νέα πρωταθλήτρια στην Νότια Αμερική, όταν η Παλμέιρας του Αμπέλ Φερέιρα αντιμετωπίσει τη Σάντος στον τελικό του Copa Libertadores, του Champions League της Νότιας Αμερικής.

Σε ένα τελικό, όχι μόνο ανάμεσα σε δύο ομάδες από την ίδια χώρα (Βραζιλία), αλλά και από την ίδια πόλη (Σάο Πάολο).

Αφού κατάφεραν να αποκλείσουν στα ημιτελικά, δύο ομάδες από την Αργεντινή και το Μπούενος Αίρες, Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς αντίστοιχα.

Θα είναι ένας νέος βραζιλιάνικος τελικός, για πρώτη φορά μετά το 2006 (Ιντερνασιονάλ - Σάο Πάολο 4-3).

Παρόλο πάντως που αυτό το κλασικό ντέρμπι Paulista είναι γεμάτο ιστορία, θα είναι η πρώτη φορά που θα διεξαχθεί στο κορυφαίο τουρνουά συλλόγων της Νότιας Αμερικής.

Το Copa Libertadores 2020 ξεκίνησε τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά σταμάτησε το Μάρτιο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δεν ξεκίνησε μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Η Παλμέιρας, που έχει στον πάγκο της τον Πορτογάλο πρώην προπονητή του ΠΑΟΚ, ήταν μία από τις υποψήφιες ομάδες για τον τίτλο από την αρχή της διοργάνωσης.

Είναι η ομάδα που στη διαδρομή της διοργάνωσης, σημείωσε τις περισσότερες νίκες, πέτυχε τα περισσότερα και δέχθηκε τα λιγότερα γκολ.

Στον 2ο όμιλο η Verdao βρέθηκε με Γκουαρανί, Μπολιβάρ και Τίγκρε, τερματίζοντας στην πρώτη θέση και συγκεντρώνοντας 16 από τους 18 πιθανούς βαθμούς με πέντε νίκες και μία ισοπαλία ενάντια στην ομάδα της Παραγουάης την 4η αγωνιστική.

Στους «16» ξεπέρασε την Ντέλφιν νικώντας την με 3-1 στον Ισημερινό και 5-0 στη Βραζιλία.

Στα προημιτελικά απέκλεισε τη Λιμπερτάδ (1-1 στην Παραγουάη και 3-0 στο Σάο Πάολο), ενώ στα ημιτελικά νίκησε με 3-0 την Ρίβερ Πλέιτ στο γήπεδο της Independiente, πριν ηττηθεί με 2-0 στη Βραζιλία, αλλά περάσει στον τελικό.

Η Σάντος στα δύο πρώτα της παιχνίδια στη διοργάνωση είχε στον πάγκο της τον πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού (2010-12), Ζεσουλάδο Φερέιρα.

Η ομάδα του Κούκα ήταν επίσης ανάμεσα στις υποψήφιες για τον τίτλο από την. αρχή, κάνοντας πάντως τις καλύτερες εμφανίσεις της στις φάσεις νοκ-άουτ. Πρωτοπόρος και αήττητη στον 7ο όμιλο με Ντέλφιν, Ντεφένσα, Ντουστίτσια και Ολίμπια, συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς.

Στους «16» απέκλεισε την Κίτο, χάνοντας (0-1) στη Βραζιλία και νικώντας 2-1 στον Ισημερινό, ενώ στα προημιτελικά ξεπέρασε την Γκρέμιο (1-1 εκτός και 4-1 εντός), πριν αφήσει εκτός στα ημιτελικά την Μπόκα Τζούνιορς (0-0 εκτός και 3-0 στο Σάο Πάολο).

Είναι η τέταρτη φορά που η Παλμέιρας θα παίξει έναν τελικό Libertadores, έχοντας κερδίσει τον 1999, όταν επικράτησε της Ντεπορτίβο Κάλι στον τελικό, αλλά έχασε τους άλλους τρεις: το 1961 εναντίον της Πενιαρόλ, το 1968 εναντίον της Εστουντιάντες και το 2000 εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς.

Από την άλλη, η Σάντος έχει τρεις τίτλους: το 1962 εναντίον της Πενιαρόλ, το 1963 εναντίον της Μπόκα Τζούνιορς και το 2011, με Νεϊμάρ, και πάλι εναντίον της ομάδας της Ουρουγουάης.

Φτάνει για πέμπτη φορά στον τελικό, αφού έχει χάσει επίσης το 2003, από την Μπόκα Τζούνιορς.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη σεζόν το τρόπαιο κατέκτησε η Φλαμένγκο του Ζόρζε Ζέσους, νικώντας 2-1 τη Ρίβερ Πλέιτ.

Η ομάδα που θα κατακτήσει το τρόπαιο, θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων, που θα διεξαχθεί στο Κατάρ από 4-11 Φεβρουαρίου. Συμμετέχουν επίσης, Μπάγερν, Τίγκρες, Αλ Αχλί, Ουσλάν Χιουντάι και η Αλ Ντουμπάι.