Premier League: 25 Έλληνες πριν από τον Τσιμίκα - Τι έκαναν στην Αγγλία

Οι 25 Ελληνες που αγωνίστηκαν στην Premier League - Από τον Στέλιο Γιαννακόπουλο και τον Γιώργο Σαμαρά έως τον Κώστα Μήτρογλου και τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Premier League: 25 Έλληνες πριν από τον Τσιμίκα - Τι έκαναν στην Αγγλία

Η επικείμενη μεταγραφή του Κώστα Τσιμίκα στην Λίβερπουλ, όπως είναι φυσικό έχει προκαλέσει μεγάλη αίσθηση. Ο διεθνής πλάγιος μπακ βρίσκεται ήδη στην Αγγλία προκειμένου να ολοκληρώσει την ιστορική μεταγραφή.

Με αφορμή τη μεταγραφή του Τσιμίκα ας δούμε τους 25 Έλληνες ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στην Premier League, αλλά και τι έκαναν στο νησί!

Γιώργος Δώνης (Μπλάκμπερν)
Τον Ιούνιο του 1996 ο Γιώργος Δώνης άφησε τον Παναθηναϊκό για να πάει στην Μπλάκμπερν. Ήταν η πρώτη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο νησί. Αγωνίστηκε 22 φορές και σημείωσε δύο τέρματα, στον 1,5 χρόνο που παρέμεινε στην Premier League

Θοδωρής Ζαγοράκης (Λέστερ)
O Θοδωρής Ζαγοράκης το 1998 πήρε μεταγραφή στη Λέστερ. Αγωνίστηκε 50 φορές, ενώ κατάφερε να κατακτήσει κι ένα τρόπαιο. Το 2000 η ομάδα του επικράτησε με 2-1 της Τρανμίρ στον τελικό του Λιγκ Καπ!

Νίκος Νταμπίζας (Νιούκαστλ - Λέστερ)
Από τις πλέον εξαιρετικές παρουσίες Έλληνα ποδοσφαιριστή στο Νησί. Ο Νταμπίζας είναι ο ρέκορντμαν συμμετοχών, καθώς αγωνίστηκε στη Νιουκάστλ από το 1998 έως το 2003 κι έπαιξε 130 φορές, ενώ στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στη Λέστερ, όπου έπαιξε 51 φορές. Συμμετείχε σε δύο τελικούς κυπέλλου, αλλά δεν κατάφερε να σηκώσει κάποιο τρόπαιο.

Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους (Νιούκαστλ)
Το επιτυχημένο «εγχείρημα» του Νταμπίζα έδωσε την ευκαιρία στον Γεωργιάδη να αγωνιστεί στη Νιουκάστλ. Έμεινε όμως μόλις μια χρονιά και είχε 10 συμμετοχές.

Βασίλης Μπορμπόκης (Ντέρμπι)
Έπειτα από δύο σεζόν στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας με τις «λεπίδες» της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, ο Βασίλης Μπορμπόκης έκανε το μεγάλο βήμα στην Πρέμιερ Λιγκ το 1999 με τη μεταγραφή του στην Ντέρμπι. Στα «κριάρια» είχε 16 συνολικά συμμετοχές και παρέμεινε έναν χρόνο, πριν γυρίσει στην Ελλάδα.

Στάθης Ταυλαρίδης (Άρσεναλ-Πόρτσμουθ)
Ο Στάθης Ταυλαρίδης ήταν ένα από τα πολλά ταλέντα που πήρε η Άρσεναλ. Τελικά δεν μπόρεσε να καθιερωθεί. Είχε στους «κανονιέρηδες» μόλις μια συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ενώ στην Πόρτσμουθ αγωνίστηκε τέσσερις φορές.

Κώστας Κωνσταντινίδης (Μπόλτον)
Ο Κώστας Κωνσταντινίδης πήγε δανεικός στην Μπόλτον, αλλά ποτέ δεν καθιερώθηκε και πραγματοποίησε μόλις τρεις εμφανίσεις, προτού επιστρέψει στη Γερμανία.

Στέλιος Γιαννακόπουλος (Μπόλτον-Χαλ)
Αγωνίστηκε στην Μπόλτον από το 2003 έως το 2008 και ήταν βασικό στέλεχος. Με 137 συμμετοχές και 20 γκολ έγινε ένας από τους αγαπημένους παίκτες της εξέδρας. Στη συνέχεια πήρε μεταγραφή στη Χαλ, όπου αγωνίστηκε μόλις δύο φορές.

Βασίλης Λάκης (Κρίσταλ Πάλας)
Το... θαύμα της Πορτογαλίας τον έφερε στην Κρίσταλ Πάλας. Αγωνίστηκε μόλις 10 φορές και μετά από ένα χρόνο επέστρεψε στην ΑΕΚ.

Κώστας Χαλκιάς (Πόρτσμουθ)
Ο Έλληνας πορτιέρε δεν βρήκε ποτέ θέση βασικού στην Πόρτσμουθ και με μόλις έξι συμμετοχές «μετακόμισε» στην Ισπανία και τη Μούρθια.

Γιάννης Σκοπελίτης (Πόρτσμουθ)
Ο Γιάννης Σκοπελίτης ήταν ο ηγέτης του Αιγάλεω και τη σεζόν 2005-06... εξαργύρωσε τις εμφανίσεις του με τη μεταγραφή στην Πόρτσμουθ. Έμεινε ένα χρόνο και αγωνίστηκε 18 φορές.

Φάνης Γκέκας (Πόρτσμουθ)
Στα γερμανικά γήπεδα «οργίασε», αλλά στην Αγγλία δεν «έπιασε». Αγωνίσθηκε μόλις λίγα λεπτά στην Πρέμιερ Λιγκ και επέστρεψε στη Γερμανία και τις «ασπιρίνες» της Λεβερκούζεν.

Άγγελος Μπασινάς (Πόρτσμουθ)
Παίκτης της Πόρτσμουθ έγινε το 2009 και ο Άγγελος Μπασινάς. Οι αλλαγές προπονητή του στοίχισαν και αγωνίστηκε μόλις 17 φορές.

Γιώργος Σαμαράς (Μάντσεστερ Σίτι)
Η Μάντσεστερ Σίτι ενέταξε στο δυναμικό της τον Γενάρη του 2006 τον Σαμαρά στην πλέον πολυδάπανη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή. Αγωνίστηκε σε 54 παιχνίδια και σημείωσε οκτώ γκολ μέχρι τον Γενάρη του 2008.

Σωτήρης Κυργιάκος (Λίβερπουλ, Σάντερλαντ)
Ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στη Λίβερπουλ ήταν ο Σωτήρης Κυριάκος. Ο έμπειρος κεντρικός αμυντικός έμεινε δύο χρόνια και πραγματοποίησε 30 εμφανίσεις. Τον Γενάρη του 2012 γύρισε στο αγγλικό πρωτάθλημα για λογαριασμό της Σάντερλαντ ως δανεικός και έπαιξε τρία ματς στην κατηγορία.

Απόστολος Βέλλιος (Έβερτον)
Το 2011 πήρε από τον Ηρακλή μεταγραφή για την Εβερτον. Αγωνίστηκε σε 22 παιχνίδια και σημείωσε τρία γκολ.

Βαγγέλης Μόρας (Σουόνσι)
Μία μόλις εμφάνιση έκανε ο Βαγγέλης Μόρας με την Σουόνσι!

Γιώργος Καραγκούνης (Φούλαμ)
Ο Γιώργος Καραγκούνης αγωνίστηκε για δύο χρόνια στη Φούλαμ. Συνολικά στο πρωτάθλημα αγωνίστηκε 39 φορές.

Χάρης Μαυρίας (Σάντερλαντ)
Ο Χάρης Μαυρίας πήγε στο νησί για λογαριασμό της Σάντερλαντ το καλοκαίρι του 2013, αλλά αγωνίσθηκε μόνο τέσσερις φορές στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Κώστας Μήτρογλου (Φούλαμ)
Ο Κώστας Μήτρογλου ξεκίνησε το ευρωπαϊκό του ταξίδι από την Φούλαμ (μιας και στην Γκλάντμπαχ αγωνιζόταν στην 2η ομάδα). Οι πολλοί τραυματισμοί του επέτρεψαν να παίξει μόλις τρεις φορές, πριν επιστρέψει στον Ολυμπιακό.

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ)
Ο διεθνής αμυντικός αγωνίσθηκε στην Γουότφορντ από το 2015 μέχρι και την 1η Αυγούστου 2020. Μέτρησε 114 συμμετοχές και πέντε γκολ.

Ορέστης Καρνέζης (Γουότφορντ)
Ο Ορέστης Καρνέζης αγωνίστηκε την περίοδο 2017-18 στην Γουότφορντ, αλλά είχε μόλις 14 συμμετοχές. Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Νάπολι, όπου θα παρέμεινε μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, ενώ πιθανότερος προορισμό του είναι η Λιλ.

Κώστας Σταφυλίδης (Στόουκ, Φούλαμ)
Στη Στόουκ Σίτι αγωνίστηκε δανεικός το 2018, αλλά έπαιξε μόλις πέντε φορές. Είχε ακόμα ένα πέρασμα στο νησί, αλλά η Φούλαμ το 2015 αγωνιζόταν στην Championship.

Κωνσταντίνος Μαυροπάνος (Άρσεναλ)
Η μεταγραφή του στην Άρσεναλ το 2018 προκάλεσε αίσθηση στην Ελλάδα. Έκτοτε έπαιξε μόλις οκτώ φορές και δόθηκε δανεικός, ενώ σήμερα αγωνίζεται στην Στουτγκάρδη.

Σωκράτης Παπασταθόπουλος (Αρσεναλ)
Το 2018 άφησε την Μπορούσια Ντόρτμουντ για να αγωνιστεί με τη φανέλα της Άρσεναλ. Έκτοτε έχει παίξει 44 φορές και έχει σημειώσει τρία γκολ. Πριν λίγες ημέρες κατέκτησε το κύπελλο Αγγλίας κι έγινε ο δεύτερος Έλληνας που κατέκτησε τίτλο στο νησί και ο πρώτος που πήρε στα χέρια του το ιστορικότερο τρόπαιο της «στρογγυλής Θεάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ