«Xειρότερα και από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ»
Το ΦΩΣ επικοινώνησε με τον αναλυτή ποδοσφαίρου και ρεπόρτερ μίας εκ των κορυφαίων εφημερίδων της Σερβίας «SportskiZurnal», Αλεξάνταρ Πέκοβιτς, για να μας περιγράψει την κατάσταση στη γειτονική χώρα. «Είχα ζήσει το 1999 τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, αλλά τώρα είναι κάτι διαφορετικό»
Το ΦΩΣ επιχειρεί τον τελευταίο καιρό να επικοινωνήσει με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους που βγάζουν το ψωμί τους από τον αθλητισμό στο εξωτερικό. Έχετε καθημερινά την ευκαιρία να διαβάζετε στην εφημερίδα όλη την επικαιρότητα από τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Θέλουμε να σας δώσουμε όμως και πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικά με το τι συμβαίνει και εκτός Ελλάδας. Τα περισσότερα βλέμματα στρέφονται στην Ιταλία των 4 χιλιάδων νεκρών, στην Ισπανία των χιλίων (και βάλε) θυμάτων, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Αγγλία με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που «ξύπνησε» αργά, στην Τουρκία που με τα χίλια ζόρια διεκόπησαν τα πρωταθλήματα... Καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά τι συμβαίνει και σε άλλες χώρες με λιγότερα κρούσματα από την Ελλάδα, για τις οποίες δεν μαθαίνουμε πολλά πράγματα από τις τηλεοράσεις. Ωστόσο, εκεί έχουν ληφθεί μέτρα που ακόμα στη χώρα μας δεν τα έχουμε δει, όσο κι αν κάποιοι θεωρούν ότι τα ήδη υπάρχοντα είναι πολύ αυστηρά. Πιστέψτε μας, υπάρχουν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα! Μέτρα που παραπέμπουν με όλη τη σημασία της λέξεως σε συνθήκες πολέμου με τανκς και όπλα. Σήμερα φιλοξενούμε τον Αλεξάνταρ Πέκοβιτς. Είναι αναλυτής ποδοσφαίρου στη Σερβία και εργάζεται ως ρεπόρτερ σε μία εκ των κορυφαίων αθλητικών εφημερίδων της χώρας, τη «SportskiZurnal». Μας λέει πράγματα που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Εξηγεί για ποιο λόγο καθυστέρησαν οι ποδοσφαιρικές αρχές να σταματήσουν το πρωτάθλημα. Επίσης, για την παρουσία στρατού στους δρόμους κυρίως του Βελιγραδίου και τις ολικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας. Κι επειδή ο Πέκοβιτς έχει ζήσει τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό που ζουν τώρα στη Σερβία είναι έως έναν βαθμό πολύ πιο απειλητικό από τα όσα έζησαν το μακρινό 1999. Αξίζει να τον διαβάσετε:
Αλεξάνταρ, περίγραψέ μου τι ακριβώς συμβαίνει στην πατρίδα σου. Εδώ έχουν απαγορευτεί για παράδειγμα οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων εκτός σπιτιού και κυκλοφορούν έξω μόνο όσοι πάνε στις εργασίες τους ή για να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Όλοι εδώ στο Βελιγράδι, όπως και σε όλο τον κόσμο, δεν ξέρουμε πώς θα ξημερώσει με τον κορονοϊό. Εμείς εδώ, με απόφαση της κυβέρνησης, είμαστε αναγκασμένοι να μένουμε σε ένα διαμέρισμα όλοι οικογενειακώς. Είμαι μαζί με τους γονείς μου Ζόραν και Αλεκσάντρα και με τον μικρό μου αδερφό Πέταρ σε ένα σπίτι στο Βελιγράδι. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο αυστηρά. Για παράδειγμα, η αστυνομία ελέγχει τους δρόμους αν κυκλοφορεί κάποιος μεταξύ 8 το βράδυ με 5 το πρωί! Όσους πιάσουν στον δρόμο, θα πληρώσουν πρόστιμο 150 χιλιάδες δηνάρια (περίπου 1.300 ευρώ). Αν το ξανακάνουν, τότε θα πάνε φυλακή για τρία χρόνια!
Πότε ξεκίνησαν αυτά τα μέτρα;
Την περασμένη Κυριακή στις 8 το βράδυ, όταν έκανε διάγγελμα ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Τι άλλα μέτρα έχουν παρθεί;
Επειδή οι περισσότεροι νεκροί στις άλλες χώρες είναι ηλικιωμένοι, αποφασίστηκε από την Τρίτη η απαγόρευση κυκλοφορίας στο δρόμο των ατόμων άνω των 65 ετών! Αυτοί δεν μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι τους.
Ούτε για έναν περίπατο για δέκα λεπτά;
Το μοναδικό δώρο που τους έκανε η κυβέρνηση ήταν να βγαίνουν από τις 4 το πρωί έως τις 7. Κι όλα αυτά για να κάνουν μία μικρή βόλτα ή να αγοράσουν φαγητό σε όποια μίνι μάρκετ είναι ανοιχτά εκείνες τις ώρες. Γι’ αυτόν τον λόγο αποφάσισα μαζί με τον αδερφό μου να μείνουμε μαζί με τους γονείς μας μέχρι να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση με τον κορονοϊό. Εδώ μας λένε ότι θα διαρκέσει άλλες δύο-τρεις εβδομάδες. Μακάρι, το ελπίζουμε...
Ισχύει ότι και ο στρατός έχει αναλάβει δράση;
Ναι. Ο στρατός βοηθάει την αστυνομία στις περιπολίες. Και έχουν φυσικά μαζί τα όπλα τους. Μιλάμε για συνθήκες πολέμου.
Ο περισσότερος κόσμος δουλεύει από το σπίτι του, αν υπάρχει φυσικά αυτή η δυνατότητα;
Ναι, εμείς ως ρεπόρτερ δουλεύουμε από το σπίτι μας, όπως και εσείς. Ορισμένοι συνάδελφοί μου πηγαίνουν στο γραφείο, αλλά είναι μόνον οι αρχισυντάκτες και ο διευθυντής. Κανένας άλλος.
Έχουμε διαβάσει διάφορα για τον Γιόβιτς, που γύρισε στο Βελιγράδι από τη Μαδρίτη και δεν μπήκε στην υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών.
Ναι, το βράδυ της Τετάρτης επέστρεψε ο Γιόβιτς. Όχι όμως μόνον αυτός. Και ο Νίκολα Νίνκοβιτς (παίζει στην Άσκολι) ήρθε από την Ιταλία στο Βελιγράδι μαζί με τον Γιόβιτς και επίσης δεν μπήκε στην καραντίνα για 14 ημέρες (σ.σ. θα διαβάσετε σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ ποια είναι η καραντίνα στη Σερβία). Κάποιοι πολίτες έχουν εξαγριωθεί και θέλουν να τους δουν και τους δύο στη φυλακή! «Θα δούμε αν θα επιβιώσουμε με όλους αυτούς τους διάσημους αθλητές με τα εκατομμύρια» ήταν τα λόγια της πρωθυπουργού Άννας Μπρνάμπιτς. Θα ήθελα όμως να σου πω και κάτι άλλο.
Ακούω...
Επειδή είχα ζήσει τις βομβιστικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 1999 και ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο και επειδή θυμάμαι τα πάντα από εκείνη την περίοδο, μπορώ να σου πω ότι η σημερινή κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με τότε. Τώρα πολεμάμε με κάτι που δεν βλέπουμε. Τότε με το ΝΑΤΟ οι πολίτες της Σερβίας ήξεραν με τι είχαν να κάνουν και ξέραμε πώς να το αντιμετωπίσουμε. Τώρα είναι απίθανο να αντιμετωπιστεί, γιατί δεν μπορείς να ακουμπήσεις κανέναν ή να ακουμπήσεις το οτιδήποτε, γιατί μπορεί να προσβληθείς από κορονοϊό, να τον μεταφέρεις στο σπίτι σου και να αρρωστήσουν οι γονείς σου. Παλεύουμε τώρα για τους γονείς μας και τους παππούδες μας.
Εκείνο που μας έκανε εντύπωση πάντως εδώ στην Ελλάδα είναι ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο είχε κανονικά αγώνες στη Σερβία. Καθυστέρησε η αρμόδια αρχή να διακόψει το πρωτάθλημα. Για ποιο λόγο;
Κοίταξε να δεις... Η προηγούμενη αγωνιστική διεξήχθη χωρίς φιλάθλους. Επίσης, δεν έγινε συνέντευξη Τύπου και δεν λειτούργησε και η μικτή ζώνη μετά τα παιχνίδια για να μιλήσουμε με τους παίκτες. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση και κυρίως στους οπαδούς της Παρτιζάν ήταν το εξής: Ο Ερυθρός Αστέρας γιόρταζε τα 75α του γενέθλια στο παιχνίδι της περασμένης εβδομάδας με τη Νάπρεντακ. Η διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα ήθελε να γίνει το παιχνίδι με γεμάτο το «Μαρακανά», αλλά τελικά έγινε χωρίς κόσμο! Οι οπαδοί της Παρτιζάν θεώρησαν ότι η προηγούμενη αγωνιστική διεξήχθη επειδή ήθελε να γιορτάσει ο Ερυθρός Αστέρας τα γενέθλιά του σε μία περίοδο που κανένας δεν είχε σκεφτεί το πόσο επιθετικός και φονικός είναι ο κορονοϊός. Το χρέωναν μεταξύ άλλων και στον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που είναι γνωστός οπαδός του Αστέρα. Τελικά, οι αγώνες έγιναν χωρίς κόσμο μετά από απόφαση της πρωθυπουργού Άννας Μπρνάμπιτς, καθώς έβλεπε ότι είχαμε χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον πλανήτη.
Διαβάσαμε για τον Πάντελιτς ότι προσβλήθηκε από κορονοϊό.
Ναι. Από το ποδόσφαιρο τα κρούσματα ήταν τρία. Ο Μάρκο Πάντελιτς που είναι αντιπρόεδρος της σερβικής ομοσπονδίας, ο Σλάβισα Κοκέζα και ο επιθετικός της Φιορεντίνα, Ντούσαν Βλάχοβιτς. Επίσης δεν θέλω να ξεχάσω ότι διάφοροι σελέμπριτι έχουν δημιουργήσει την εκστρατεία #OstaniKodKuce (σ.σ. στα ελληνικά σημαίνει «Μένουμε Σπίτι»). Αυτήν την εκστρατεία υποστηρίζουν ένας από τους κορυφαίους ηθοποιούς της χώρας, ο ΜίλοςΜπίκοβιτς, και ο κορυφαίος τενίστας ΝόβακΤζόκοβιτς. Καλή δύναμη σε όλους, αδέρφια...
Έκλεισε το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου
Με απόφαση της σερβικής κυβέρνησης έπαψε να λειτουργεί το αεροδρόμιο του Βελιγραδίου «Νίκολα Τέσλα» από το μεσημέρι της Πέμπτης! Σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε η κυβέρνηση, θα επιτρέπονται μόνον οι πτήσεις που αφορούν ανθρωπιστικό χαρακτήρα και όσες πτήσεις παίρνουν ειδική άδεια από τις αρμόδιες Αρχές. Παραμένει ανοιχτός ο εναέριος χώρος της Σερβίας μόνο για υπερπτήσεις.
Δώδεκα χρόνια φυλάκιση!
Στη Σερβία δεν αστειεύονται. Οι περιπολίες του στρατού και της αστυνομίας είναι εντατικές, ενώ όποιος παραβιάσει το μέτρο του κατ’ οίκον περιορισμού που έχει επιβληθεί και διαπιστωθεί κιόλας ότι είναι φορέας του κορονοϊού, τότε θα την έχει... βάψει για τα καλά. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι οι παραβάτες μπορεί να τιμωρηθούν από ένα έως δώδεκα χρόνια φυλάκιση!
Δεν θέλουν να βλέπουν τον Γιόβιτς
Ο Αλεξάνταρ Πέκοβιτς μάς είπε κάποια πράγματα για την επιστροφή του 22χρονου επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Γιόβιτς, που «έσπασε» την καραντίνα των «μερένχες» και πήγε στο Βελιγράδι. Προκλήθηκε ένα αλαλούμ, καθώς δεν μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη ακόμη και του προέδρου της Σερβίας. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν φωτογραφίες του όπου είχε παρκάρει το πολυτελές αυτοκίνητό του παράνομα, με αποτέλεσμα να φάει πρόστιμο. Ο πρόεδρος της Σερβίας τον απείλησε ότι αν βγει από το σπίτι του, τότε οι αστυνομικές αρχές θα προχωρήσουν στη σύλληψή του. Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πήγε στο Βελιγράδι για τα μάτια μίας ξανθιάς καλλονής, με αποτέλεσμα να είναι έξαλλοι ακόμα και οι άνθρωποι της Ρεάλ Μαδρίτης. Στη συνέχεια ο Γιόβιτς άφηνε να εννοηθεί ότι έχει ταξιδέψει με άδεια της Ρεάλ για ιατρικούς λόγους, καθώς το παιδί του είχε ένα πρόβλημα υγείας και πήγε στο Βελιγράδι με ιδιωτικό τζετ, έχοντας λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον κορονοϊό. Τελικά, ο νεαρός επιθετικός αποφάσισε να μιλήσει την Παρασκευή μετά τον ντόρο που δημιουργήθηκε και να δηλώσει τα εξής: «Ήρθα κοντά στην οικογένειά μου με την άδεια της ομάδας μου. Στη Σερβία πάλι μου έκαναν το τεστ και βγήκε αρνητικό. Λυπάμαι που ορισμένοι δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους και δεν μου εξήγησαν ακριβώς τι έπρεπε να κάνω στην καραντίνα»! Όπως και να ‘χει, όλοι στη Σερβία μιλούν για ανευθυνότητα από την πλευρά του και αρκετός κόσμος δεν θέλει να τον δει. Κάποιοι άλλοι, σύμφωνα με τον Πέκοβιτς, ζητούν ακόμη και τη φυλάκισή του.
Ένας νεκρός
Η πρωθυπουργός Άννα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε την Παρασκευή το πρώτο θύμα από τον κορονοϊό στη Σερβία. Όπως ανέφερε, είναι ένας 59χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ και νόσησε πριν από δύο εβδομάδες, όταν ήρθε σε επαφή με άνδρα που είχε βρεθεί πρόσφατα στο Μιλάνο. Αυτήν τη στιγμή τα κρούσματα είναι πάνω από 110.
Καραντίνα σε καταυλισμό
Οι Σέρβοι εδώ και μέρες είχαν ενημερώσει όσους είχαν ταξιδέψει στο εξωτερικό και επέστρεψαν στην πατρίδα τους ότι θα πάνε σε καραντίνα σε καταυλισμό φιλοξενίας όλοι όσοι αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τη συνοριακή υγειονομική υπηρεσία. Ο καταυλισμός αποτελείται από σκηνές του στρατού κοντά στα σύνορα με την Κροατία και ήδη εκεί βρίσκονται εκατοντάδες Σέρβοι, οι οποίοι θα παραμείνουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες.
Τέλος η αστική συγκοινωνία
Η πρωθυπουργός έχει προχωρήσει και σε άλλα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν μετά τη συνομιλία μας με τον Πέκοβιτς. Συγκεκριμένα, θα ανασταλεί η λειτουργία της αστικής συγκοινωνίας σε όλες τις πόλεις της Σερβίας, απαγορεύτηκαν τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων, ενώ από σήμερα κλείνουν όλα τα εμπορικά κέντρα, τα εστιατόρια και οι καφετέριες. Μετά τον πρώτο νεκρό, η πρωθυπουργός αποφάσισε πολύ αυστηρά μέτρα για να μη γίνει περαιτέρω διασπορά του ιού.
Στις 6 Μαρτίου το πρώτο κρούσμα
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Σερβία διαπιστώθηκε στις 6 Μαρτίου. Συγκεκριμένα ήταν ένας άντρας 43 ετών από την πόλη Σουμπότιτσα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουγγαρία. Μόλις είχε επιστρέψει από τη Βουδαπέστη και έφερε τον ιό από εκεί. Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων, λοιπόν, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανέβηκε πάνω από 110.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ