Υπόθεση ΠΑΟΚ - Ξάνθη: Την Παρασκευή (21/2) το μετοχολόγιο, τη Δευτέρα (24/2) η πολυϊδιοκτησία!

Αναβλήθηκε για την Παρασκευή (21/2) η εκδίκαση της υπόθεσης ΠΑΟΚ - Ξάνθης. Αποβολή των δύο ομάδων ζήτησε ο Κούγιας - Δεν μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία, ούτε να διεξαχθούν τα πλέι οφ με την υπάρχουσα κατάσταση, υποστήριξαν οι εκπρόσωποι του Ολυμπιακού, της ΑΕΛ και του Πανιωνίου, που έχουν έννομο συμφέρον.

Υπόθεση ΠΑΟΚ - Ξάνθη: Την Παρασκευή (21/2) το μετοχολόγιο, τη Δευτέρα (24/2) η πολυϊδιοκτησία!
  • Η εκδίκαση της Παρασκευής (21/2) αφορά το μετοχολόγιο και την ανάκληση του πιστοποιητικού της Ξάνθης.
  • Για το θέμα πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ - Ξάνθης θα οριστεί άλλη ημερομηνία, με πιθανότερη την Δευτέρα (24/2), όπως πρότεινε η πρόεδρος Μαρία Τσαγκιά.

Οι περιπτώσεις (μετοχολόγιο Ξάνθης & πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ - Ξάνθης) εξετάστηκαν διαφορετικά.

Σε ερώτηση της νομικής εκπροσώπου της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Λίνας Σουλούκου για τους λόγους που οδήγησαν την πρόεδρο του Δικαστηρίου, Μαρία Τσαγκιά να δώσει αναβολή, αναφέρθηκε ότι υπήρχαν κωλύματα που ανάγκασαν τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη να πάνε στο διοικητικό εφετείο, πράγμα για το οποίο ο Κούγιας ζήτησε την αποβολή τους από το πρωτάθλημα.

Κούγιας για ΠΑΟΚ, Ξάνθη: Πρέπει να τους διώξουν και γι' αυτό...

ΞΑΝΘΗ: ΖΗΤΗΣΕ ΑΝΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ

Η Ξάνθη ζήτησε αναβολή της εκδίκασης από την αρχή. Ο δικηγόρος της ανέφερε ότι έχει καταθέσει αίτημα για ασφαλιστικά μέτρα στα διοικητικά δικαστήρια για την απόφαση της ΕΕΑ και ζήτησε αναβολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. "Είναι κομβικής σημασίας η πρόσβαση στον φάκελο, για εμάς. Αναφερόμαστε στο ζήτημα της πρόσβασης στον φάκελο, αν έχετε εσείς τον φάκελο, μπορούμε να καταθέσουμε σας εσάς το αίτημα. Επικαλούνται προσωπικά δεδομένα και δεν μας το δίνουν. Επίσης, εκκρεμεί η απόφαση για προσωρινή διαταγή". Κατά του αιτήματος για αναβολή της σημερινής εκδίκασης τάχθηκε αρχικά η ΠΑΕ Πανιώνιος, μέσω της κ. Τσαγκαράκη.

ΚΟΥΓΙΑΣ: ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΥΠΟΒΙΒΑΣΤΕΙ Η ΞΑΝΘΗ

Αλέξης Κούγιας: "Ο κ. Μάρκου θα κρίνει μία σημαντική υπόθεση για παραβάσεις που δεν αφορούν μονάχα το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, αλλά αγγίζουν και λόγους δημοσίου συμφέροντος. Οι προσφυγές στο διοικητικό εφετείο αργούν πάρα πολύ, το 2025 θα εκδικαστούν! Σε 15 μέρες τελειώνει το πρωτάθλημα, έχουμε μόνο δύο παιχνίδια. Επίσης, θα έχουμε πλέι οφς και πλέι άουτ. Ο Πανιώνιος δεν έχει καμία ελπίδα για τις θέσεις 1-6. Εμείς όμως, έχουμε την Ξάνθη δύο βαθμούς πάνω μας και εφόσον υποβιβαστεί έχουμε έννομο συμφέρον. Αν αναβληθεί η εκδίκαση, θα πρέπει να ανασταλεί η συνέχεια του πρωταθλήματος". Ο κ. Κούγιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της απόφαση της ΕΕΑ για την πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ και Ξάνθης, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει δεσμευτική.

ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΟΙ ΤΟΝΟΙ

Υπήρξε και μια μικρή λεκτική διένεξη ανάμεσα στον Αλέξη Κούγια και τον Τάκη Μπαλτάκο. "Κύριε Μπαλτάκο, εσείς τι πρεμούρα έχετε, λοβοτομή έχετε κάνει εδώ" λέει ο Αλέξης Κούγιας στον Τάκη Μπαλτάκο. "Αν το βάλουμε το πόρισμα στο συρτάρι, δεν εκκινήσει η διαδικασία και δεν επιβάλλεται τις ποινές, αν δεν το κάνετε, η Ξάνθη μπορεί να συνεχίσει στο πρωτάθλημα;", ρώτησε ο Ιωάννης Χατζησαβάογλου (εκπρόσωπος του Ολυμπιακού). Η Ξάνθη διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι έχει πάρει το λόγο ο Ολυμπιακός για δική της υπόθεση.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΠΙΚΥΡΩΘΕΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ;

"Δεν θεωρείται εκτελεστή διοικητική πράξη το πόρισμα και δεν προσβάλλεται στο διοικητικό Εφετείο", ανέφερε ο κ. Χατζησαβάογλου. Με αυτό τον τρόπο θέλει να τονίσει πως πρέπει να εκδικαστεί κανονικά η υπόθεση. Τονίζει, δε, ότι δεν μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος, ότι το πρωτάθλημα θα είναι στον αέρα και θα υπάρχουν και οικονομικές ζημιές για τις ομάδες, διότι δεν θα μπορούν να γίνουν ούτε τα πλέι οφ. Επικαλείται το άρθρο 20 παράγραφος 3 του ΚΑΠ. "Σύμφωνα με τον ΚΑΠ, άρθρο 20, παράγραφος 3 δεν μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία. Με τη μη επικύρωση της βαθμολογίας, δεν μπορούμε να περάσει στα πλέι οφ. Έχουμε ένα πρωτάθλημα στον αέρα, με όλες τις οικονομικές συνέπειες", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζησαβάογλου.

Ο κ. Καρπετόπουλος πήρε το λόγο και είπε πως "αν συνεχίζει και αγωνίζεται η Ξάνθη στο πρωτάθλημα και στη συνέχεια υποβιβαστεί, τους βαθμούς που τους πήρε, δεν μπορούν να τους πάρουν πίσω οι άλλες ομάδες. Εσείς πρέπει να σταθμίσετε τι θα πάθει η Ξάνθη και τι οι υπόλοιποι. Αν αποδειχτεί από τη διαδικασία ότι η Ξάνθη κακώς αγωνίζεται, τότε οι άλλες ομάδες δεν θα μπορούν να πάρουν πίσω τους βαθμούς. Δεν υπάρχει νομολογία που να τους το επιτρέπει". "Αν κάνετε δεκτό το αίτημα της αναβολής, παραβιάζετε το άρθρο 35 του ΚΑΠ", ανέφερε στον κ. Μάρκου ο δικηγόρος του Ολυμπιακού.

"ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ;"

"Προσβάλουμε την διαπίστωση ότι έχουμε κάνει παράβαση. Δεν μπαίνουμε στην ουσία. Ζητήσαμε αναβολή μέχρι να αποφανθεί το διοικητικό εφετείο. Αν αποφασίσει ότι έχουμε πρόδηλη παρανομία γιατί έχουμε μη νόμιμη σύνθεση. Αν πει το δικαστήριο ότι αναστέλλει επειδή έχουμε μη νόμιμη σύνθεση, αυτόματα η απόφαση είναι μη νόμιμη και δεν μπορεί να εκδικαστεί", σχολίασε ανάμεσα σε άλλα, με τον κ. Μάρκου να τον ρωτάει: "Εσείς τι ζητάτε; Να αναβάλλουμε μέχρι να εκδικάσει το Διοικητικό Δικαστήριο; Μετά τι θα συμβεί; Συνεχίστε τη σκέψη σας...".
"Τι θα γίνει το πρωτάθλημα;" ρώτησε ο πρόεδρος "Μπορεί το πρωτάθλημα να αντιστρέψει τις συνταγματικές διατάξεις;" ανέφεραν στην Ξάνθη. "Έχετε απάντηση για το πρωτάθλημα, αν χορηγηθεί αναστολή. Νομικά σας ρωτάω;" ρώτησε πάλι ο πρόεδρος.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΪΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΠΑΟΚ - ΞΑΝΘΗΣ

Το λόγο πρώτος πήρε ο Λάμπρος Μπίρδας (εκπρόσωπος ΠΑΟΚ) και ζήτησε να προαποφασιστεί αν είναι νόμιμη η πρόσθετη παρέμβαση του Ολυμπιακού και της ΑΕΛ, λέγοντας ο ίδιος πως είναι είναι μη νόμιμες και απαράδεκτες. "Το 2017 άλλαξε ο κανονισμός και λέει μόνο όταν υπάρχει άμεσο βαθμολογικό ενδιαφέρον, γιαυτό είναι απαράδεκτη. Και στις δύο περιπτώσεις είναι εκτός πλαισίου. Δεν υπάρχει πρόσθετη παρέμβαση στην πειθαρχική διαδικασία, είναι μη νόμιμη όσον αφορά το θέμα της τιμώρησης".

"Εχουμε υποβάλει και μεις αίτηση στο διοικητικό εφετείο, σε μια εβδομάδα θα έχουμε την απόφαση" ζητάει ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης, δικηγόρος του ΠΑΟΚ.

"Πήρα την υπόθεση την Παρασκευή, ζητάω μικρή αναβολή για να ενημερωθώ. Θα ήθελα στο πρόσωπο μου, πέραν των ισχυρισμών του ΠΑΟΚ ότι δεν έχει πάρει τα έγγραφα, να μας δοθούν σήμερα τα έγγραφα μετά από εισαγγελική παρέμβαση" ανέφερε ο Τάκης Μπαλτάκος.

Εξήγησαν και στην Ξάνθη το λόγο της καθυστέρησης να πάνε στο διοικητικό δικαστήριο. "Η RFA δεν είχε κληθεί στην Επιτροπή και το υπόμνημα της RFA είναι κρίσιμο. Το σκεπτικό που δημοσιεύτηκε στις 27 Ιανουαρίου, μας δόθηκε στις 10 Φλεβάρη και αναφέρονται σε ένα σκεπτικό που εκδόθηκε στις 3 Φλεβάρη, πάνω στο οποίο βγάζουν συμπεράσματα. Έχουμε απόφαση με υπογραφή 27 Γενάρη, αναφέρεται σε ένα μεταγενέστερο γεγονός και δεν αναφέρεται στην τροπολογία που τους έχει αφαιρέσει σημαντικό μέρος της απόφασης. Είναι σημαντικός λόγος για ακύρωση της απόφασης"

ΚΟΥΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΗ ΜΕ ΜΠΑΛΤΑΚΟ

Κούγιας: "Οι εκλεκτοί συνάδελφοι της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ επιδίδονται σε έναν διαγωνισμό ποιος θα έχει το πιο καλό επιχείρημα για την αναβολή της υπόθεσης. Απ' όσο έχω καταλάβει, το ζητούμενο είναι να μη γίνει η δίκη", είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Κούγιας και τότε ο κ. Μπαλτάκος του είπε "Για δυο μέρες...", με τον κ. Κούγια να ανεβάζει την ένταση της φωνής του: "Μην ξαναπαρέμβεις. Μην ξαναπαρέμβεις, σεβάσου τουλάχιστον την Πρόεδρο".

"Αν δεν πάρετε απόφαση, το πρωτάθλημα θα διακοπεί την 1η Μαρτίου, αφού θα υπάρχει εκκρεμοδικία και δεν θα μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία, ούτε να αρχίσουν τα πλέι οφ. Η παράβαση της πολυϊδιοκτησίας είναι διαρκής. Μπορεί να κάνουμε μια νέα προσφυγή στην ΕΕΑ αφού έχουμε συνεχή παράβαση, και πάλι να έχουμε νέα έρευνα. Ομάδα που ασκεί αγωγή, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, τιμωρείται με απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας με προειδοποίηση και μετά με απαγόρευση μεταγραφών. Εάν επιμείνει, αποκλείεται από τους υπόλοιπους αγώνες του πρωταθλήματος".

"Πώς βγαίνει ο κ. Μπαλτάκος στην τηλεόραση, αφού δεν ήξερε την υπόθεση και ήρθε τώρα και ζήτησε αναβολή. Να μην αναβληθεί, το θέμα της πολυϊδιοκτησίας δεν αφορά εμένα και σένα αλλά όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο".

Το λόγο πήρε ακολούθως ο Αχιλλέας Μαυρομάτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο κ. Κούγιας, αν και είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΛ, είναι δικηγόρος των επιχειρήσεων του κ. Μαρινάκη, με τον κ. Κούγια να αντιδρά και να λέει "των Παραπολιτικών είμαι. Και του Σαββίδη είμαι και του Βαρδινογιάννη. Τι να κάνω; Να φύγω από το ποδόσφαιρο".