Της αμύνης τα παιδιά δεν είναι μόνο ο Σεμέδο και ο Σα

Οι Πορτογάλοι εντυπωσιάζουν στην άμυνα του Θρύλου αλλά για το «μηδέν» είναι μεγάλη η συνεισφορά και των Ομάρ, Μεριά και (ειδικά) Τσιμίκα.

Της αμύνης τα παιδιά δεν είναι μόνο ο Σεμέδο και ο Σα

Για να μην έχει δεχτεί γκολ ο Ολυμπιακός σε τέσσερις σερί ευρωπαϊκές αναμετρήσεις, με ομάδες που σκοράρουν αρκετά εύκολα όπως η Βικτόρια και η Μπασάκ, χρειάστηκε να λειτουργήσει ανασταλτικά όλη η ομάδα έτσι όπως πρέπει και προφανώς έχει γίνει κάτι πολύ καλό σε δουλειά από τον Πέδρο Μαρτίνς.

Η λάμψη στην απόδοση του Ζοζέ Σα είναι λογικό να κυριαρχεί, από τη στιγμή που ο Πορτογάλος τερματοφύλακας έπιασε πέναλτι στην Πόλη και τα έπιανε... όλα στη ρεβάνς με την τουρκική ομάδα.

Είναι επίσης λογικό να έχει προκαλέσει θαυμασμό αυτό το «θηρίο» που ηγείται της άμυνας του Ολυμπιακού από φέτος, ο Ρούμπεν Σεμέδο, για τον οποίο η ελληνική ομάδα έδωσε αγώνα, εκμεταλλεύτηκε συγκυρίες και έχει μαζί της έναν παίκτη που υπό νορμάλ συνθήκες θα έπαιζε ήδη σε μεγάλο κλαμπ και σε μεγάλο πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Ομάρ, Μεριά, Τσιμίκας...

Για να έχει ο Ολυμπιακός "λευκή εστία" σε τέσσερις αγώνες στην Ευρώπη έχει παίξει μεγάλο ρόλο και ο τρόπος που αγωνίστηκαν οι άλλοι αμυντικοί της ομάδας. Ο Ομάρ Ελαμπντελαουί μπορεί να μην είναι ακόμη με τόση ενέργεια στην επίθεση, αλλά στα ματς με την Μπασάκ ήταν άψογος αμυντικά και μην ξεχνάμε ότι εξουδετέρωσε στο πρώτο ματς τον συμπατριώτη του Γκούλμπραντσεν που ήταν μεγάλος κίνδυνος με τη φόρμα που είχε, ενώ στο δεύτερο δεν άφησε τον Ελία να γίνει απειλητικός.

Ο Γιασίν Μεριά συμπλήρωνε υποδειγματικά τον Σεμέδο στη θέση των στόπερ και δείχνει σαφέστατα βελτιωμένος σε σχέση με πέρυσι. Πολύ μαχητικός, πρώτος σε μπάλες, πολύ σημαντικός. Και με ενέργειες που οδήγησαν σε επιθέσεις οι οποίες έφεραν γκολ, όπως η μπαλιά που έκανε στον Ραντζέλοβιτς προτού αρχίζει την κούρσα ο Σέρβος μαζί με τον Βαλμπουενά για το κερδισμένο πέναλτι και το 2-0.

Ειδική μνεία χρειάζεται για τον Κώστα Τσιμίκα. Το παιδί έχει δώσει αληθινό ρεσιτάλ και στα τέσσερα ματς. Με την Πλζεν έβγαλε εκτός αγώνων και στην Τσεχία και στην Ελλάδα τον πιο επικίνδυνο παίκτη του αντίπαλου, τον Καγιάμπα. Με την Μπασάκ είχε να αντιμετωπίσει τον Βίτσκα, από τον οποίο κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες, δεν τον άφησε να έρθει κοντά στο γκολ και δεν του επέτρεψε να κάνει πολλές δημιουργίες για απειλή. Ο Τσιμίκας για μένα είναι η μεγάλη αποκάλυψη αυτών των προκριματικών για τον Ολυμπιακό και εφόσον βελτιώνεται συνεχώς και στο επιθετικό κομμάτι γίνεται συνεχώς και περισσότερο ένας παίκτης πρώτης γραμμής και πανέτοιμος να βοηθήσει σε όλη τη σεζόν έτσι όπως χρειάζεται να βοηθηθεί η ομάδα από τον αριστερό μπακ της.