Στον ίδιο… Λουτσέσκου θεατές (και ο Σκουλάς που «λύγισε»...)

Ο προπονητής που πλέον το… τερμάτισε στην κλίμακα χυδαιότητας και κατηγορεί αντιπάλους επειδή κάνουν ακριβώς αυτό που έκανε ο ίδιος τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φάληρο. Και δύο λόγια για τον Σκουλά, ο οποίος από το 45’ κι έπειτα πολύ απλά «λύγισε», με το γνωστό σε όλους αποτέλεσμα. Γράφει ο Γιώργος Ξανθόπουλος.

Στον ίδιο… Λουτσέσκου θεατές (και ο Σκουλάς που «λύγισε»...)

Ραζβάν Λουτσέσκου. Ή αλλιώς, ο προπονητής που πέρα από τη διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας (τα παραδείγματα πολλά και διάφορα), πλέον το… τερμάτισε και στην κλίμακα χυδαιότητας με τα σχόλιά του αμέσως μετά το ματς της Τούμπας με τον Πανιώνιο για το Κύπελλο.

«Ο Πανιώνιος δεν ήρθε εδώ για να παίξει ποδόσφαιρο, αλλά για να μας γ…», είπε on camera ο πρωτομάστορας του φετινού ΠΑΟΚ, ενώ λίγο αργότερα έκανε λόγο για… περιττώματα στη συνέντευξη Τύπου. Ο οποίος πρωτομάστορας ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από προπονητής της ομάδας είναι και -λόγω θέσης- πρεσβευτής της κουλτούρας ενός ολόκληρου οργανισμού.

Η αμήχανη προσπάθεια του διερμηνέα να μεταφράσει/παραφράσει αυτά που μόλις είχε εκστομίσει ο Ρουμάνος δεν καλύπτουν ούτε διαγράφουν από τη μνήμη όσων άκουσαν τη συνέντευξη και γνωρίζουν στοιχειωδώς Αγγλικά, το υποκριτικό παραλήρημα του τεχνικού του ΠΑΟΚ. Ένα παραλήρημα με… επικάλυψη χυδαιότητας.

Και εξηγούμαστε:

Παραλήρημα, διότι ο προπονητής των «ασπρόμαυρων» κατηγορεί κατ’ επανάληψη τις ομάδες μικρότερης δυναμικότητας και μπάτζετ για τον τρόπο που αγωνίζονται στην Τούμπα. Λες και ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε στο «Στάμφορντ Μπριτζ», στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και στο ΟΑΚΑ παίζοντας ποδόσφαιρο κατοχής. Εδώ δεν το έκανε στην Τρίπολη κόντρα στον Αστέρα!

Υποκριτικό, γιατί κατηγορεί τους αντιπάλους του γι’ αυτό ακριβώς που έκανε ο ίδιος συστηματικά όταν ήταν στον πάγκο της Ξάνθης. Αυτό ακριβώς που έκανε και ως τεχνικός του ΠΑΟΚ τον περασμένο Σεπτέμβριο στο φαληρικό γήπεδο.

Και περνάμε στη χυδαιότητα.

Ο τρόπος που εκφράστηκε ο Λουτσέσκου θα ήταν απαράδεκτος ακόμα κι αν επρόκειτο για ένα τυχαίο οπαδό, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει μια εχθρική διαιτησία στο καφενείο της γειτονιάς. Πόσω μάλλον όταν μιλάμε για έναν άνθρωπο που διευθύνει στον αγωνιστικό χώρο μια ποδοσφαιρική ομάδα και παράλληλα αποτελεί τη «βιτρίνα» της εν λόγω ομάδας μπροστά στο μικρόφωνο των ρεπόρτερ και στις κάμερες των τηλεοπτικών καναλιών.

Το πλέον δυσάρεστο είναι ότι, αν αυτό που πρεσβεύει ο Λουτσέσκου ενοχλούσε τον ΠΑΟΚ, προφανώς και θα είχαν ήδη παρθεί μέτρα από τους διοικούντες ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Είτε ο Ρουμάνος θα είχε έστω σταματήσει να παίζει την ίδια κασέτα ύστερα από κάθε αγώνα, είτε θα είχε απομακρυνθεί από τον «ασπρόμαυρο» πάγκο.

Το γεγονός ότι την ώρα που ο τεχνικός του ΠΑΟΚ βωμολοχούσε στην κάμερα, ακριβώς δίπλα του πανηγύριζε ο υιός του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ δίνοντάς του συγχαρητήρια, μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Ότι η συμπεριφορά του Λουτσέσκου όχι μόνο δεν ενοχλεί τους διοικούντες, αλλά μάλλον επαινείται και ενθαρρύνεται.

Περί Σκουλά

Πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν για τον διαιτητή της αναμέτρησης, τον Εμμανουήλ Σκουλά από τον σύνδεσμο Θεσσαλίας και πολλά περισσότερα θα γραφτούν πιθανότατα στο εγγύς μέλλον. Αυτό που είδαμε εμείς, ήταν έναν διαιτητή να σφυρίζει ό,τι βλέπει στα πρώτα 45 λεπτά -κάτι που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των Θεσσαλονικέων- και στη συνέχεια να αλλάζει σταδιακά τον τρόπο με τον οποίο σφύριζε στον αγώνα.

Με αποκορύφωμα, βεβαίως, το -από αμφιλεγόμενο έως ανύπαρκτο- πέναλτι που καταλόγισε στο 118’ υπέρ του ΠΑΟΚ, μια απόφαση που ουσιαστικά έκρινε και το εισιτήριο της πρόκρισης στα ημιτελικά του θεσμού.

Παρά, λοιπόν, τα όσα γράφτηκαν και ακούστηκαν, ο Σκουλάς δεν είναι κακός διαιτητής. Ούτε και μπήκε στο γήπεδο έχοντας κάποια αποστολή. Θυμίζουμε απλά ότι πρόκειται για τον ρέφερι που σφύριξε το ματς του ΠΑΟΚ για τη 16η αγωνιστική στην Τρίπολη, στο οποίο οι «ασπρόμαυροι» είχαν έντονα παράπονα από τη διαιτησία.

Και όντως στην Τούμπα ο Σκουλάς σφύριζε ό,τι έβλεπε μέχρι τις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου. Κάπου εκεί, όμως, για άγνωστους λόγους, η διαιτητική του συμπεριφορά άρχισε να αλλάζει, σε σημείο που στο τέλος έκρινε και το αποτέλεσμα με την απόφασή του να δείξει την άσπρη βούλα.

Δεν γνωρίζουμε κάτι «εκ των έσω» και ούτε θα κάνουμε εικασίες, όμως θα γράψουμε αυτό που εμείς είδαμε: Αυτός που «λύγισε» από την πίεση στο φινάλε του ματς δεν ήταν οι παίκτες του Πανιωνίου, αλλά ο Θεσσαλός ρέφερι.

Ο οποίος από τη στιγμή που έγινε το ακούσιο χέρι του Μανθάτη μέχρι να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών, χρειάστηκε ΠΕΝΤΕ δευτερόλεπτα μέχρι να σφυρίξει την «παράβαση» κι αφού είχε πέσει πάνω του μαινόμενη ολόκληρη η ενδεκάδα του ΠΑΟΚ…