Οι 7+1 Αργεντίνοι του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό

Με αφορμή την επικείμενη μεταγραφή του Φράνκο Σολδάνο στον Ολυμπιακό, το fosonline.gr θυμάται τις 7+1 περιπτώσεις Αργεντινών ποδοσφαιριστών που έπιασαν... Λιμάνι επί Βαγγέλη Μαρινάκη.

Οι 7+1 Αργεντίνοι του Μαρινάκη στον Ολυμπιακό

Το όνομα του Φράνκο Σολδάνο ακούγεται εδώ και μήνες σε σχέση με τον Ολυμπιακό, καθώς είχε πρωτοεμφανιστεί στα ελληνικά Μέσα από τα τέλη του περασμένου Ιουλίου.

Ο Αργεντινός επιθετικός βρίσκεται δεδομένα στη μεταγραφική λίστα των «ερυθρόλευκων» και παρότι το θέμα έχει ήδη πάει από... κρύο σε ζέστη αρκετές φορές, η έσχατη αναθέρμανση της υπόθεσης δείχνει πως ο Σολδάνο οδεύει πλέον προς το Λιμάνι του Πειραιά.

Με αφορμή την επικείμενη απόκτηση του 24χρονου επιθετικού της Ουνιόν Σάντε Φε, το fosonline.gr θυμάται και σάς παρουσιάζει τις 7+1 περιπτώσεις Αργεντινών ποδοσφαιριστών που ντύθηκαν στα ερυθρόλευκα από το 2010 μέχρι σήμερα, κατά την περίοδο δηλαδή που τα διοικητικά ηνία της ΠΑΕ βρίσκονται στα χέρια του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στη σχετική λίστα ανήκει θεωρητικά και ο Ματίας Ναουέλ, καθότι γεννημένος στο Ροζάριο της Αργεντινής, ωστόσο ο 22χρονος εξτρέμ λογίζεται ξεκάθαρα ως Ισπανός, έχοντας συμμετάσχει στις μικρές εθνικές ομάδες των «Φούριας Ρόχας», αλλά και στις Βιγιαρεάλ, Μπέτις και Μπαρτσελόνα Β'.

Αρκετοί εκ των Αργεντινών που ήρθαν στο Λιμάνι για λογαριασμό του Ολυμπιακού άφησαν το στίγμα τους, καθώς επρόκειτο για τεράστιες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες με εξίσου μεγάλο «όνομα» στην ευρωπαϊκή πιάτσα. Μάλιστα, φρόντισαν να επιβεβαιώσουν τα ποδοσφαιρικά τους προσόντα και επί... τάπητος, προσφέροντας πολλά γκολ, ασίστ και συγκινήσεις στον κόσμο του Ολυμπιακού και κερδίζοντας εύλογα μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των «ερυθρόλευκων» οπαδών.

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο ότι οι Αργεντίνοι που έκαναν τη διαφορά με τη φανέλα του Ολυμπιακού, που «έπιασαν» -όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο- στην ομάδα του Πειραιά, ήταν αυτοί που ήρθαν από κλαμπ του εξωτερικού. Για του λόγου το αληθές, οι τρεις από τους οκτώ που αποκτήθηκαν από ελληνικές ομάδες, είχαν ελάχιστες συμμετοχές και δεν «στέριωσαν» στο Λιμάνι.

Ας δούμε μία-μία τους Αργεντινούς του Ολυμπιακού επί Μαρινάκη, με χρονολογική σειρά.

Αριέλ Ιμπαγάσα

Ύστερα από μια λαμπρή καριέρα στα γήπεδα της Ισπανίας, όπου φόρεσε με μεγάλη επιτυχία τις φανέλες των Μαγιόρκα, Ατλέτικο Μαδρίτης και Βιγιαρεάλ, ο Αριέλ Ιμπαγάσα ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού το 2010 κι αγωνίστηκε ως το 2014, κοσμώντας τα ελληνικά γήπεδα με την παρουσία του.

Ο βραχύσωμος μπαλαδόρος, ορισμός του παραδοσιακού «δεκαριού», ξεδίπλωσε αμέσως το αστείρευτο ποδοσφαιρικό του ταλέντο στον αγωνιστικό χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης», συμμετέχοντας σε συνολικά 97 ματς με την ερυθρόλευκη φανέλα και πανηγυρίζοντας 4 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Ελλάδας με τα χρώματα του Ολυμπιακού.

Φράνκο Κοστάντσο

Προερχόμενος το 2011 με καλές συστατικές επιστολές από την Ελβετία και συγκεκριμένα από τη Βασιλεία, ουδείς θα περίμενε πως ο Φράνκο Κοστάντσο θα εξελισσόταν σε μια από τις πλέον ατυχείς μεταγραφικές κινήσεις στην ιστορία του συλλόγου.

Κι όμως, ο πρώην γκολκίπερ της Ρίβερ Πλέιτ και της Αλαβές, στα 6 παιχνίδια που αγωνίστηκε... πρόλαβε να δεχθεί 7 γκολ, έχοντας μεγάλη ευθύνη σε αρκετά εξ αυτών, με συνέπεια να αφεθεί άρον-άρον ελεύθερος από τον Ολυμπιακό.

Οι «γκάφες» του ήταν παροιμιώδεις, παρ' όλα αυτά πάντως κατάφερε να βρει σταθερή ποδοσφαιρική «στέγη» λίγο αργότερα στην Ουνιβερσιντάντ Κατόλικα της Χιλής, όπου μάλιστα αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της καριέρας του το 2017.

Βιθέντε Μόνχε

O Βιθέντε Μόνχε είχε προκαλέσει αρκετό... ντόρο γύρω από το όνομά του μέσω των εμφανίσεών του με τη φανέλα του Ολυμπιακού Βόλου, γεγονός που κέντρισε το ενδιαφέρον των Πειραιωτών το καλοκαίρι του 2011.

Η παραμονή του, όμως, στο Λιμάνι δεν συνδέθηκε με σπουδαίες εμφανίσεις, καθώς ο Μόνχε... πρόλαβε να κάνει 9 συμμετοχές με τα «ερυθρόλευκα» πριν ακολουθήσει η τουρκική Όρντουσπορ, η κυπριακή ΑΕΚ Λάρνακας και ξανά ο Ολυμπιακός Βόλου στη μετέπειτα καριέρα του.

Παρ' όλα αυτά, στο παλμαρέ του καταγράφηκε το νταμπλ της σεζόν 2011-2012.

Αλεχάντρο «Τσόρι» Ντομίνγκες

Ένας από τους ποδοσφαιριστές που έγιναν σύνθημα στα χείλη των φίλων του Ολυμπιακού ήταν ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες. Ο κατά κόσμον «Τσόρι» ήρθε στο Λιμάνι το 2013 και συνδέθηκε αμέσως με την «ερυθρόλευκη» εξέδρα, κάνοντας τη διαφορά για την πειραιώτικη ομάδα και συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στις επιτυχίες της.

Στην πορεία του στον Ολυμπιακό, ο Τσόρι κατέκτησε 4 συνεχόμενα πρωταθλήματα (από το 2014 έως το 2017) και ένα Κύπελλο, ενώ συνολικά σημείωσε 28 γκολ στο πρωτάθλημα της Super League, 6 στο ελληνικό Κύπελλο και 7 στην Ευρώπη με τον δαφνοστεφανωμένο στο στήθος, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου στην ιστορική νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στους «16» του Champions League.

Χαβιέρ Σαβιόλα

Παρότι ήρθε στη χώρα μας στη δύση της ποδοσφαιρικής του καριέρας -μαζί με τον Τσόρι-, το «βάρος» του ονόματος του Χαβιέρ Σαβιόλα κατέστησε αυτόματα τον ερχομό του στον Ολυμπιακό ως μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου. Με θητεία σε Μπαρτσελόνα, Σεβίλλη, Ρεάλ Μαδρίτης, Μάλαγα και Μπενφίκα, ο βραχύσωμος επιθετικός έκανε εύλογα «θόρυβο» με την ένταξη του στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ.

Και παρά το γεγονός ότι έμεινε στον Πειραιά για μόνο μία σεζόν, εντούτοις σκόραρε 12 γκολ σε 26 παιχνίδια πρωταθλήματος, βοηθώντας τα μέγιστα στην κατάκτηση του τίτλου τη σεζόν 2013-2014. Πέραν αυτών, είχε πετύχει και δύο ευρωπαϊκά τέρματα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, τα δύο πρώτα της ομάδας στη νίκη επί της Άντερλεχτ την τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων στο Champions League, με την οποία οι Πειραιώτες εξασφάλισαν το εισιτήριο για τους «16»!

Τόμας Ντε Βιντσέντι

Έχοντας «λάμψει» με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα στο ελληνικό πρωτάθλημα ως νεαρός ταλαντούχος ποδοσφαιριστής με πολύ καλά τεχνικά στοιχεία, ο Τόμας Ντε Βιντσέντι έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του με τη μεταγραφή του στον Ολυμπιακό το 2013.

Η συνέχεια, ωστόσο, δεν ήταν ανάλογη. Ο 24χρονος τότε Αργεντινός δεν μπόρεσε ποτέ να πάρει φανέλα βασικού στους Πειραιώτες, δόθηκε ξανά στον ΠΑΣ ως δανεικός και ακολούθως στον ΑΠΟΕΛ, από τον οποίο και αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2014...

Νίκο Μαρτίνες

Μια αξιόλογη περίπτωση μεσοεπιθετικού παίκτη από τη Νότια Αμερική ήταν αυτή του Νίκο Μαρτίνες, ο οποίος ήρθε στον Ολυμπιακό με εξαιρετικές περγαμηνές από τη διετή θητεία του στον Παναιτωλικό. Όμως, ο -δεδομένα ποιοτικός- Αργεντινός χαφ δεν βρήκε ποτέ χώρο στην ενδεκάδα των «ερυθρόλευκων», μετέχοντας απλά στη θερινή προετοιμασία του 2015.

Έκτοτε, ο Μαρτίνες έχει αγωνιστεί διαδοχικά με τη μορφή δανεισμού από τον Ολυμπιακό σε Ανόρθωση, Γουέστερν Σίντνεϊ και Απόλλωνα Λεμεσού, για να αφεθεί τελικά ελεύθερος το περασμένο καλοκαίρι και να ενταχθεί στο δυναμικό του Άρη.

Εστεμπάν Καμπιάσο

Ένα ακόμα από τα «βαριά» ονόματα εξ Αργεντινής που ήρθαν στη χώρα μας για λογαριασμό του Ολυμπιακού ήταν αυτό του Εστεμπάν Καμπιάσο, ο οποίος πραγματοποίησε σπουδαία καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα με τη φανέλα της Ρεάλ Μαδρίτης και -κυρίως- με αυτή της Ίντερ. Ο Καμπιάσο αποκτήθηκε μεν στα 35 του το 2015 από τον Ολυμπιακό, ωστόσο το δυναμικό του πνεύμα και το πάθος του κέρδισε την «ερυθρόλευκη» κερκίδα.

Παράλληλα, ήταν δις πρωταθλητής με τη φανέλα των Πειραιωτών (2016 και 2017) με 28 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και 7 στο Κύπελλο, ενώ σκόραρε δύο φορές και σε ευρωπαϊκά ματς, το νικητήριο επί της Γιουνγκ Μπόις στους ομίλους του Europa League, όπως και το μοναδικό του Ολυμπιακού στο εντός έδρας 1-1 με τη Μπεσίκτας στους «16» του ίδιου θεσμού.

Ο «χειμωνιάτικος» Φράνκο Χάρα

Στη σχετική λίστα των Αργεντινών παικτών που ήρθαν στον Πειραιά επί Βαγγέλη Μαρινάκη οφείλουμε να προσθέσουμε και τον Φράνκο Χάρα, ο οποίος μας... ξέφυγε εκ παραδρομής, όντας ο μόνος από τη χώρα της λατινικής Αμερικής που ήρθε χειμώνα στον Ολυμπιακό!

Ο έμπειρος άσος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους «ερυθρόλευκους» διάρκειας 2,5 ετών τον Ιανουάριο του 2015 και παρά το γεγονός ότι τελικά έμεινε μόνο για το επόμενο εξάμηνο στον Πειραιά, εντούτοις πρόλαβε να σκοράρει δύο καθοριστικά γκολ στον θεσμό του Κυπέλλου.

Αρχικά έβαλε «ταφόπλακα» στις ελπίδες της ΑΕΚ για πρόκριση στα ημιτελικά, κάνοντας το 0-1 στο γεμάτο ΟΑΚΑ στο 88' του δεύτερου αγώνα των δύο ομάδων, ενώ στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Ξάνθη πέτυχε το πρώτο γκολ των «ερυθρόλευκων» στο 45' ανοίγοντας τον δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου από τον Ολυμπιακό!

Δείτε τα δύο κρίσιμα γκολ του Φράνκο Χάρα με τη φανέλα του Ολυμπιακού:

Photos: Eurokinissi