Ζόραν Τίμιτς και «Υπoβρύχιος», οι παλιοί ηγέτες της εξέδρας Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα στο «ΦΩΣ»
Ζόραν Τίμιτς («Τίμα») και «Υποβρύχιος» μιλάνε μαζί. Αυτοί άρχισαν τη συμμαχία της Θύρας 7 με τους Delije.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Με τον Γιάννη τον «Υποβρύχιο», τον πρώην ηγέτη της «ΘΥΡΑΣ 7», έχω ξαναμιλήσει, όμως με τον Ζόραν Τίμιτς («Τίμα»), τον πρώην ηγέτη των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα, δεν είχα μιλήσει ποτέ. Το κυνήγησα και κάναμε κοινή βιντεοκλήση. Μιλήσαμε και οι τρεις μαζί. Βελιγράδι, φάιναλ φορ έρχεται, θα υπάρξει μια μεγάλη αγκαλιά των Ολυμπιακών με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα, είναι ενδιαφέρον το θέμα.
Όταν μιλάει ο «Τίμα» θα βάζω Τ μπροστά, όταν μιλάει ο «Υποβρύχιος» θα βάζω Υ.
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 14/5/2022
Ζόραν, πότε ήσουν αρχηγός των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα;
Τ.: Δεν μου αρέσει η λέξη αρχηγός. Ήμουν ένας από τους οπαδούς, ίσως πιο σημαντικός, εντάξει.
Πότε έγινες πιο σημαντικός στην εξέδρα;
Τ: Στα 16 μου άρχισα να είμαι δραστήριος και στα 30 μου άρχισα να γίνομαι πιο σημαντικός...
Μέχρι πότε;
Τ: Μέχρι το 2001-02.
Τον «Υποβρύχιο» πότε τον συνάντησες πρώτη φορά;
Τ: Το 1988 ήμουν στο Μοναστηράκι με φίλους μου, θυμάμαι τον Γιάννη με τη Μίνα, τότε το κορίτσι του, που μετέπειτα έγινε γυναίκα του. Το 1986 δεν είχα έρθει για κάποιους λόγους προσωπικούς, ήρθα έπειτα από ενάμιση χρόνο στην Αθήνα. Τότε υπήρχε ακόμα κομμουνισμός σε εμάς, δεν έβρισκες αυτά που ήθελες, και τα έβρισκα στην Αθήνα. Βοηθούσε ο Γιάννης, βοηθούσαν οι Ολυμπιακοί.
Γιάννη, τι εννοεί;
Υ: Παράδειγμα: το Βελιγράδι δεν έχει θάλασσα. Δεν μπορούσαν να βρουν καπνογόνα για το γήπεδο. Τους βοηθούσαμε εμείς. Έγινα πολύ φίλος με τον Ζόραν, κάναμε διακοπές μαζί, χρόνια. Θες να γράφεις αλήθειες από ό,τι ξέρω. Γράψε την αλήθεια λοιπόν: η αδελφοποίηση των οπαδών του Ολυμπιακού με τους οπαδούς του Ερυθρού Αστέρα δεν είναι μόνο λόγω χρωμάτων, λόγω κοινής θρησκείας, λόγω του ότι με τους Σέρβους οι Έλληνες ήταν πάντα μαζί στους πολέμους, Βαλκανικούς και Παγκόσμιους. Δεν είναι μόνο επειδή τους βοηθούσαμε στον εμφύλιο πόλεμο που είχαν και στον βομβαρδισμό από το ΝΑΤΟ.
Παρένθεση. Πώς τους βοηθούσατε;
Υ: Με τρόφιμα, με αποστολές, φιλοξενούσαμε αρρώστους που είχαν και φτωχούς σε σπίτια μέχρι και σε νησιά μας. Παιδιά δικά μας πήγαν και πολέμησαν στο πλευρό των Σέρβων. Όμως η αδελφοποίηση μεταξύ οπαδών Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα άρχισε λόγω της αντιπαλότητας με τον Παναθηναϊκό!
Τον δυνατό παλιά Παναθηναϊκό.
Υ: Το 1986, όταν ήρθε ο Ερυθρός Αστέρας να παίξει με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, πήγα και τους ζήτησα εισιτήρια. Δεν ήταν πολλά την πρώτη φορά, πήραμε 100. Όταν όμως ξαναήρθε ο Ερυθρός Αστέρας το 1992 να παίξει με τον Παναθηναϊκό, τους ζητήσαμε ακόμα πιο πολλά εισιτήρια, 200! Βάλαμε και πανό στην εξέδρα τους που έλεγε στα αγγλικά «Καλή τύχη, Ερυθρέ Αστέρα, ΘΥΡΑ 7». Και είχαμε βάλει κι άλλο πανό που έγραφε στα αγγλικά ότι «η Μακεδονία είναι ελληνική», αλλά το σταμάτησαν οι αστυνομικοί, γιατί δεν ήξεραν αν αυτό είναι καλό ή κακό... Κάναμε φοβερή εξέδρα, με καπνογόνα και όλα τα σχετικά. Και να σου πω ένα αστείο;
Να μου πεις ό,τι θες.
Υ.: Του είχα υποσχεθεί του Ζόραν 40 σουβλάκια (γελάει). Ήταν ένα στοίχημα. Και μου τα ζητάει 30 χρόνια…
Τίμα, είδα φωτογραφίες σου με ένα βιβλίο σε μια αίθουσα που νομίζω είναι σε γήπεδο. Είναι η αίθουσα του γηπέδου του Ερυθρού Αστέρα;
Τ.: Ναι, είναι η επίσημη αίθουσα συνεντεύξεων στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα.
Σε υποστήριξε δηλαδή επισήμως η διοίκηση του Ερυθρού Αστέρα;
Τ.: Ναι. Η παρουσίαση του βιβλίου μου έγινε τη Δευτέρα.
Τι βιβλίο είναι αυτό που έγραψες;
Τ.: Είναι για το πώς ήταν η ζωή των οπαδών στα γήπεδα πριν από 40 χρόνια και γενικότερα η ζωή στο Βελιγράδι. Μέσα σε 40 χρόνια είναι άλλος πλανήτης! Πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα ήθελα να εξηγήσω στα νέα παιδιά. Πόσο διαφορετικά ζούσαμε. Χωρίς ίντερνετ, χωρίς σόσιαλ μίντια, χωρίς κινητά τηλέφωνα, χωρίς πολλά. Γήπεδα, οπαδοί, κοινωνία του παρελθόντος κυριαρχούν στο βιβλίο μου.
Σε είδα στην αίθουσα συνεντεύξεων του Ερυθρού Αστέρα να φοράς μια μπλούζα με ένα τεράστιο Ζ. Τι ήταν αυτό; Λόγω Ρωσίας;
T: Η παρουσίαση του βιβλίου δεν έγινε τυχαία τη Δευτέρα. Ήταν 9 Μάη. Η ημέρα της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί των Γερμανών ναζί. Εορτάζεται στη χώρα μας αυτή η μέρα, όπως και σε άλλες χώρες.
Γιατί υποστηρίζεις τη Ρωσία; Είναι παρόμοια τα αισθήματα των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα;
Τ: Δεν είναι των οπαδών του Ερυθρού Αστέρα. Είναι των Σέρβων γενικά. Περάσαμε πολλά από το ΝΑΤΟ. Στη Σερβία μπορείς να δεις μεγάλες εκδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας.
Εσύ ήσουν κομμουνιστής;
Τ.: Όχι. Ο πατέρας μου ήταν μέλος του κομμουνιστικού κόμματος όταν είχαμε κομμουνισμό στη Γιουγκοσλαβία, αλλά δεν ήταν κάποιο σημαντικό στέλεχος. Εγώ είμαι απλά πατριώτης.
Είπες ότι οι Σέρβοι είναι υπέρ της Ρωσίας. Όμως θέλει η χώρα σας να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τ: Αν γίνει δημοψήφισμα για την ΕΕ, εγώ θα ψηφίσω «όχι» και πιστεύω ότι το 60% του λαού θα ψηφίσει «όχι». Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, αν γίνει δημοψήφισμα, το 80% του λαού θα ψηφίσει «όχι».
Πώς εξελίχτηκε το οπαδικό κίνημα στον Ερυθρό Αστέρα;
Τ: Υπήρχαν οι «Ούλτρας», αλληλογραφούσαμε (χωρίς ίντερνετ τότε και χωρίς κινητά) με οπαδούς άλλων ομάδων, λόγου χάρη με τη «ΘΥΡΑ 7», με οπαδούς της Τσέλσι κ.λπ. Έτσι ήρθα σε επαφή με τον Γιάννη μέσω ενός δημοσιογράφου στο περιοδικό SUPERTIFO του Φάμπιο, που ήταν οπαδός της Σαμπντόρια και ήταν κοινός μας φίλος. Το 1986 φτιάχτηκαν οι «Ούλτρας», έπειτα από 3 χρόνια φτιάχτηκαν άλλα μικρά γκρουπ, μετά το 1989 μαζεύτηκαν όλοι οι αρχηγοί και έφτιαξαν ένα μαζικό γκρουπ, τους «Ντέλιγε», που υπάρχουν μέχρι σήμερα.
Θέλω αντικειμενικά να μου πεις στους 10 οπαδούς στο Βελιγράδι, ποια είναι η αναλογία μεταξύ οπαδών Ερυθρού Αστέρα και Παρτιζάν.
Τ: 60%-40%. Έχει και η Παρτιζάν κόσμο.
Σε ποιες περιοχές πρέπει να είναι προσεκτικοί οι Ολυμπιακοί που θα έρθουν στο Βελιγράδι;
Τ: Δεν υπάρχει μια περιοχή. Γενικώς πρέπει να είναι προσεκτικοί.
Γιάννη;
Υ: Η σχέση μεταξύ των οπαδών Ολυμπιακού και Ερυθρού Αστέρα αναζωπυρώθηκε με τους «Μίσφιτς» το 2005-06. Βρήκαν ένα γκρουπ Σέρβων που γούσταραν πολύ τους Έλληνες, έδωσαν ακόμα πιο δυνατή συνέχεια σε αυτήν τη σχέση και την έφτασαν σε μεγάλους αριθμούς. Οι οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα είναι πολύ φιλότιμοι. Όποτε έχουμε πάει στη Σερβία μάς συνοδεύουν, φτιάχνουν γκρουπάκια που μας βοηθάνε σε ό,τι χρειαστούμε, μέχρι και έξω από το ξενοδοχείο κάθονται με βάρδιες, μας πάνε στα ανταλλακτήρια, βοηθάνε πολύ τους Ολυμπιακούς. Πρέπει να σου πω κάτι που δεν γνωρίζει ο κόσμος: τα τελευταία χρόνια σε όποιο παιχνίδι παίζει ο Ερυθρός Αστέρας στην Ευρώπη, πάνε και οπαδοί του Ολυμπιακού μαζί, και σε όποιο παιχνίδι παίζει ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη έρχονται και οπαδοί του Ερυθρού Αστέρα μαζί.
Τίμα, πιο πολύ μισείς τους οπαδούς της Παρτιζάν ή τους οπαδούς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στην Κροατία;
Τ.: Το ίδιο.
Στα επεισόδια του ιστορικού ντέρμπι Ντιναμό Ζάγκρεμπ - Ερυθρός Αστέρας, από το οποίο ξέσπασε ο εμφύλιος, ήσουν;
Τ: Ήταν 13 Μάη 1990. Αυτές τις μέρες σαν τώρα που μιλάμε. Είχα πάει σε εκείνο το εκτός έδρας ματς, ναι.
Ποιος άρχισε τη μάχη;
Τ: Όλοι ήξεραν τι θα γινόταν. Συνέβαιναν τέτοια γεγονότα μέρες πριν. Αλλά εκείνη τη μέρα το έδειξε η τηλεόραση και πήρε μεγάλη έκταση...
Ποιος άρχισε τη φασαρία;
Τ: Όλοι!
Πόσους Ολυμπιακούς περιμένετε στο Βελιγράδι;
Υ.: Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τα εισιτήρια. Και με τα ξενοδοχεία. Έχουν ανεβάσει τρομερά τις τιμές και στα ξενοδοχεία και στα εισιτήρια.
Υπάρχει μαύρη αγορά στα εισιτήρια μαθαίνω.
Υ: Και επισήμως «μαύρη αγορά» μέσω ίντερνετ με τις ευλογίες της Ευρωλίγκα. Η τιμή του εισιτηρίου τώρα έχει φτάσει στα 600 ευρώ. Πήραν και πολλά οι Εβραίοι και ζητάνε ακόμα και 700 ευρώ.
Ξέρω κόσμο που θα πάει στο Βελιγράδι χωρίς εισιτήριο. Πόσοι Ολυμπιακοί θα πάνε στην πόλη πιστεύεις;
Υ.: Από Βόρειο Ελλάδα θα πάει πολύς κόσμος χωρίς εισιτήριο, ελπίζοντας ότι θα βρει εκεί. Διότι από Βόρειο Ελλάδα είναι μόνο 6 ώρες οδικώς για Βελιγράδι. Αν ο Ολυμπιακός νικήσει στον ημιτελικό την Εφές, θα γίνει χαμός στην πόλη στον τελικό, θα έρθουν πολλοί Ολυμπιακοί όχι μόνο λόγω τελικού, αλλά και λόγω του ότι θα ψάξουν να βρουν εισιτήρια από τους ηττημένους των δύο ημιτελικών. Υπολογίζουμε ότι αν ο Ολυμπιακός περάσει στον τελικό, θα είναι πολύ πάνω από 10.000 οι Ολυμπιακοί. Ξαναλέω όμως: υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με τις τιμές των ξενοδοχείων και των εισιτηρίων. Έχουν ανέβει πάρα πολύ. Οφείλω να ενημερώσω τον κόσμο ότι οι πιο πολλοί που θα έρθουν χωρίς εισιτήριο στην πόλη δεν θα καταφέρουν να μπουν στο ματς.
Μου λένε ότι αν πάει ο Ολυμπιακός στον τελικό, θα μπουν παραπανίσιοι μέσα με τη βοήθεια των Σέρβων και ότι το κάνουν αυτό και σε αγώνες του Ερυθρού Αστέρα που ενώ χωράει 18.000 το γήπεδο, μπαίνουν 20.000 και παραπάνω.
Υ.: Σωστό.
Τίμα, πόσες φορές έχεις έρθει στην Ελλάδα;
Τ: 50 φορές.
Αγαπημένος σου ποδοσφαιριστής όλων των εποχών στον Ερυθρό Αστέρα;
Τ: Δύσκολη ερώτηση. Θα πω τον Βλαντίμιρ Πέτροβιτς.
Γιάννη, σε βλέπω πολύ αδυνατισμένο. Πόσα κιλά έχασες;
Υ: 60 κιλά!
Βλέπω κάτι ωραίες τοιχογραφίες πίσω σου, πού βρίσκεσαι;
Υ.: Στο μαγαζί μου, στο «The Rockin Bulldog» απέναντι από το Καραϊσκάκη. Εδώ έρχεται κόσμος, τρώει, πίνει, βλέπουμε και τα ματς του Ολυμπιακού.
Θέλω να μου κάνεις και ένα σχόλιο για την ποδοσφαιρική ομάδα του Ολυμπιακού.
Υ: Για εμάς τους ρομαντικούς η εποχή του μοντέρνου ποδοσφαίρου ήταν κάτι που δεν θέλαμε και αποφεύγαμε. Έχει έρθει όμως αυτή η εποχή, πρέπει να το χωνέψουμε ότι δεν μπορούμε να παίρνουμε μέρος στις αποφάσεις και ότι ο μόνος τρόπος που μας επιτρέπουν να διαμαρτυρηθούμε είναι με το να μην παίρνουμε εισιτήρια. Εμείς όμως θέλουμε να διαμαρτυρόμαστε έντονα και θέλουμε να βρεθεί τρόπος ώστε να καταλάβουν οι επαγγελματίες ακριβοπληρωμένοι παίκτες ότι εδώ έρχονται όχι μόνο για να κονομήσουν, αλλά πρέπει να σέβονται το συναίσθημα του οπαδού. Γιατί στο τέλος η ομάδα δεν θα έχει οπαδούς, θα έχει πελάτες. Να σου πω και άλλα;
Να μου πεις ό,τι θες, δεν λογοκρίνω.
Υ: Εμείς αναγνωρίζουμε ότι πλέον οι ομάδες είναι ΑΕ, όμως είμαστε Ολυμπιακοί και ο Ολυμπιακός παραδοσιακά έχει να κάνει με πάθος, αυταπάρνηση, τσαμπουκά. Αν δεν τα δείχνει αυτά ο Ολυμπιακός, αλλά παίζει υπολογισμένα μόνο για να παίρνει τους βαθμούς που χρειάζεται οικονομικά, και αδιαφορεί για Κύπελλα και κάνει μάγκα τον ΠΑΟΚ που έχει πάρει 5 Κύπελλα σε 6 χρόνια -απίστευτο να το διανοηθεί κανείς στο παρελθόν- και δεν σκίζεται να νικάει τον Παναθηναϊκό, ενώ έχει τεράστια διαφορά τα τελευταία χρόνια, εμείς αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε.
Γιάννη, αυτή η ρετρό φωτογραφία που βλέπω εσένα με τον Τίμα όταν ήσασταν νέοι πότε και πού είναι;
Υ.: Είναι το 1989 ή το 1990, σε ένα περίπτερο που είχα στην Πλατεία Βάθη. Πολύ κοντά ήταν ο σύνδεσμος του ΠΑΟΚ. Θέλω στο τέλος να γράψεις τους χαιρετισμούς μας στην πρώτη παρέα, τον Στόγιαν, τον Αντρέα και στους υπόλοιπους που όταν βρεθήκαμε για πρώτη φορά το 1986 έξω από τα «Κλοκ» στο Μοναστηράκι, έμαθαν στα ελληνικά -και ακόμα το θυμούνται- τη φράση: «Αύριο 1.00 η ώρα ραντεβού Μοναστηράκι». Έτσι άρχισαν όλα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ