Για τον Σάββα, για τον κόσμο, για την Ιστορία

Αντιμέτωπος με ακόμα μία πρόκληση στην ευρωπαϊκή του Ιστορία τίθεται απόψε ο Ολυμπιακός. Το παιχνίδι με την Πόρτο μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς για χίλιους δύο λόγους.

Για τον Σάββα, για τον κόσμο, για την Ιστορία

Ό,τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα διαγράφεται. Δεν έχει σημασία για κανέναν. Έφτασε η ώρα των αποδείξεων και της τιμής. Όσοι μπουν το βράδυ στον αγωνιστικό χώρο έχουν την υποχρέωση να παίξουν για όλους. Και για αυτούς που δεν θα είναι στο γήπεδο...

Για τον Σάββα, που θα έμπαινε στα αποδυτήρια πριν από το παιχνίδι και θα έφτιαχνε έντεκα καμικάζι έτοιμους να καταπιούν κάθε αντίπαλο. Που θα έπαιζε κι αυτός στη γραμμή του πλαγίου άουτ, αφήνοντας την ψυχή του μέσα στο γήπεδο. Για τον κάθε Σάββα που υπηρετεί από οποιοδήποτε πόστο τον σύλλογο και το υπόλοιπο της μέρας του εξαρτάται από το τι θα κάνει ο Ολυμπιακός.

Για τον κόσμο. Τον μεγάλο απόντα, που τέτοια παιχνίδια τα έχει... ψωμοτύρι. Τα εκατομμύρια των φίλων του Ολυμπιακού που θα ζουν με διπλή αγωνία απόψε. Που θα είναι με το ένα μάτι στο Φάληρο και με το άλλο στο Μάντσεστερ, όπου η Μαρσέιγ θα διεκδικήσει τις πιθανότητες που της αναλογούν απέναντι στο... εκτεταμένο ροτέισον του Γκουαρντιόλα, για να γίνει εκείνη η ομάδα που θα συνεχίσει στο Γιουρόπα Λιγκ. Του κόσμου, που περνάει τα δικά του βάσανα τους τελευταίους μήνες και είναι αποκλεισμένος από τη χαρά του γηπέδου. Που συσσωρεύει το πάθος και την έκρηξή του για ένα τόσο κρίσιμο παιχνίδι.

Παρότι στην εποχή του κορονοϊού έχουμε δει πολλά να συμβαίνουν σε αγώνες, ακόμα και τέτοιου επιπέδου, η ψυχή, το πάθος και η αυτοθυσία μπορεί να συντρίψουν κάθε προπονητικό πλάνο και να οδηγήσουν τον Ολυμπιακό σε ακόμα μια μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά. Λίγη από τη φλόγα του κόσμου να έχουν οι παίκτες αρκεί για να κερδίσει ο Ολυμπιακός αυτήν την Πόρτο και να συνεχίσει να εκπροσωπεί το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και το φθινόπωρο. Λίγη από τη δίψα των παικτών μπορεί να περισσέψει για να πάρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα και να συζητούνται και φέτος σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Με την ελπίδα ότι δεν θα γίνουμε μάρτυρες παρόμοιου... ανεξήγητου φαινομένου σαν αυτού που συνέβη το 2011 και τότε με πρωταγωνίστρια τη Μαρσέιγ, που έχανε 0-2 από την Ντόρτμουντ και τελικά κέρδισε 3-2 (με δύο γκολ στο 85’ και στο 87’) και αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός από τη συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ, οι συνθήκες μπορούν να ευνοήσουν την ελληνική ομάδα.

Η Πόρτο είναι βαθμολογικά αδιάφορη, αφού έχει προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ και το όνομά της δεν περιλαμβάνεται σε κανένα σενάριο της τελευταίας αγωνιστικής. Αυτό φυσικά δεν κάνει πιο εύκολο το παιχνίδι, αλλά ως περίσταση... κλείνει το μάτι στον Ολυμπιακό, που έχει την πολυτέλεια για ακόμη μια χρονιά να παίζει το ευρωπαϊκό του μέλλον στο σπίτι του. Έχει όμως την πίεση για το αποτέλεσμα, αλλά την υποχρέωση να βάλει σε εφαρμογή το ένα και μοναδικό σενάριο που πρέπει να γραφτεί και στον πίνακα των αποδυτηρίων, πριν οι παίκτες βγουν στο γήπεδο για την κρίσιμη μάχη: κερδίζουμε, περνάμε!