Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Ξανά στην αναμονή οι μονίμως «ριγμένες» ομάδες των μικρότερων «επαγγελματικών» κατηγοριών.

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Με την ολοκλήρωση του πρώτου δεκαημέρου του Αυγούστου σχεδόν στο σύνολο των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων έχει ήδη καταρτιστεί αναλυτικό καλαντάρι για την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Κάποιες Λίγκες, όπως η Σερβία και η Ουγγαρία, ήδη έβαλαν μπρος, ενώ μέχρι το τέλος του μήνα και το αργότερο στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου άπαντες θα παίζουν ξανά μπάλα.

Αυτά… έξω, γιατί εδώ ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει αν θα γίνει τελικά το μπαράζ παραμονής-ανόδου για την τελευταία θέση στη Σούπερ Λίγκα ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Απόλλωνα Σμύρνης. Μπαράζ της… περασμένης αγωνιστικής περιόδου, που τυπικά έληξε στις 2 Αυγούστου, αλλά «ξεχειλώνει» για να χωρέσει αυτούς τους αγώνες αλλά και τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ.

Παράταση δίχως λογική, που συμπαρασύρει προς τα πίσω ολόκληρο το οικοδόμημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κι αυτό γιατί η αβεβαιότητα, με το αν τελικά θα γίνουν οι αγώνες, αφήνει εκκρεμότητες σε σχέση με τον αριθμό των ομάδων που εν τέλει θα συμμετάσχουν στην επόμενη Σούπερ Λίγκα. Για 14 κάνει λόγο η πρόσφατη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ, όμως αν αύριο το Διαιτητικό Δικαστήριο της Ομοσπονδίας κάνει δεκτές τις προσφυγές της Ξάνθης, του Απόλλωνα Σμύρνης και των Χανίων και το μπαράζ ακυρωθεί, αυτόματα ο αριθμός ανεβαίνει στις 15 αν όχι και στις 16 ομάδες.

Την ίδια ώρα, το απόλυτο μπάχαλο επικρατεί στις πιο κάτω κατηγορίες από τη Σούπερ Λίγκα. Η Β’ Εθνική, η Φούτμπολ Λιγκ και η Γ’ Εθνική παραμένουν στον αέρα, αφού η Ομοσπονδία ανέβαλε τη συζήτηση για την επικείμενη αναδιάρθρωση. Μόνο για τη Σούπερ Λίγκα έσπευσαν να λάβουν απόφαση, με την οποία για ακόμα μια φορά έκαναν το χατίρι στους «μεγάλους», δέχθηκαν την πρότασή τους και «έριξαν» τις ομάδες της Β’ Εθνικής. Το παλεύουν βέβαια ακόμα τα Χανιά, η τύχη των οποίων εξαρτάται απόλυτα από την αυριανή εκδίκαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Δεν είναι όμως μόνο οι Κρητικοί. Όλες οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας και των δύο πιο κάτω κατηγοριών περιμένουν με δεμένα τα χέρια να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ στις 19 Αυγούστου για να αποφασίσει για τη σύνθεσή τους. Επαγγελματικοί σύλλογοι δηλαδή, Ανώνυμες Εταιρείες όπως είναι στα χαρτιά τουλάχιστον όλες οι ομάδες της Β’ Εθνικής και της Φούτμπολ Λιγκ, αδυνατούν να κάνουν στοιχειώδη προγραμματισμό για την επόμενη περίοδο, να οριοθετήσουν μπάτζετ, να στελεχώσουν τα ρόστερ τους, αφού δεν γνωρίζουν με ποια μορφή θα διεξαχθούν τα επόμενα πρωταθλήματα. Με έναν ή με δύο ομίλους η Β’ Εθνική; Με έναν ή με δύο ομίλους η Φούτμπολ Λιγκ, όπως ακούγεται εσχάτως;

Ποιος ο λόγος αυτής της άσκοπης κωλυσιεργίας που θα υποχρεώσει τους επιτελείς των συλλόγων να καταρτίσουν οργανογράμματα και να χτίσουν ομάδες μέσα σε δύο εβδομάδες, με το σκεπτικό πως η επόμενη αγωνιστική περίοδος θα ξεκινήσει στη χώρα μας στα μέσα Σεπτεμβρίου; Ξανά «στο πόδι» και με την ψυχή στο στόμα για να προλάβουν, και μετά θα αναρωτιούνται πάλι κάποιοι γιατί ομάδες εγκαταλείπουν από τα μισά της περιόδου, όπως συνέβη φέτος με την Κέρκυρα και τον Απόλλωνα Πόντου στη Β’ Εθνική... Όταν εξαρχής αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ανάλογη θα είναι η λειτουργία και η παρουσία τους στη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου.