Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Scoop του Netflix

Πόσο καιρό ο πρίγκιπας Andrew ήταν φίλος με τον Jeffrey Epstein;

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στο Scoop του Netflix

Η πτώση του πρίγκιπα Andrew έχει τεκμηριωθεί επαρκώς τα τελευταία χρόνια, από τότε που μάθαμε για τη φιλία του με τον Jeffrey Epstein, και η νέα ταινία του Netflix, το Scoop, διεισδύει περαιτέρω στην υπόθεση.

Σε περίπτωση που σου διέφυγε με κάποιον τρόπο, ο Andrew κατηγορήθηκε όχι μόνο για το γεγονός ότι ήταν φίλος με τον Epstein, ο οποίος ήταν καταδικασμένος σωματέμπορος, αλλά και για τη σεξουαλική κακοποίηση ενός εκ των θυμάτων του Epstein, τη Virginia Roberts Giuffre. Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες και, το 2019, βγήκε στην εκπομπή Newsnight του BBC για να καθαρίσει το όνομά του. Αυτό όμως δεν πήγε όπως το είχε προγραμματίσει.

Το βρετανικό Esquire είχε την ευκαιρία να μιλήσει με την παραγωγό του BBC, Sam McAlister (την οποία υποδύεται η Billie Piper στην ταινία Scoop), και να εξακριβώσει διάφορες λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση, αλλά και το ποια μέρη του Scoop είναι αλήθεια και ποια μυθοπλασία.

Για παράδειγμα, ένα σημαντικό κομμάτι της ταινίας είναι η σχέση της McAlister με την προσωπική βοηθό του Andrew, την Amanda Thirsk, μια σχέση που απεικονίστηκε με ρεαλιστικό τρόπο, σύμφωνα με τη McAlister.

"Η γνώμη μου γι' αυτήν είναι ότι είναι μια εξαιρετικά έξυπνη, ικανή, λαμπρή, σκληρά εργαζόμενη, ανθεκτική γυναίκα που πίστευε πραγματικά στο αφεντικό της και που δούλεψε τόσο σκληρά για να του δώσει την ευκαιρία να συνεργαστεί μαζί μου. Είμαι πολύ χαρούμενη που [στην ταινία] δεν είχαμε μια 'μικρότερη' εκδοχή της, κατά την οποία απεικονίζεται είτε ανόητη, είτε ανίκανη", είπε η παραγωγός.

Πόσο καιρό ο πρίγκιπας Andrew ήταν φίλος με τον Jeffrey Epstein;
Το χρονοδιάγραμμα της φιλίας του Andrew και του Epstein είναι προς συζήτηση, αλλά πιθανότατα ξεκίνησε τη δεκαετία του '90. Το 2011, ο πρώην προσωπικός γραμματέας του Andrew, Alastair London, έγραψε μια επιστολή στους Times του Λονδίνου, στην οποία υποδήλωνε ότι ο Andrew και ο Epstein γνωρίστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ο Andrew ισχυρίζεται ότι αυτή που τον σύστησε στον Epstein ήταν η πρώην κοπέλα του (που έγινε συνεργάτης του, στη συνέχεια), Ghislaine Maxwell, το 1999.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο Newsnight, ο Andrew υποστήριξε ότι ο ίδιος και ο Epstein "δεν ήταν τόσο κοντά". Τα στοιχεία αποδεικνύουν το αντίθετο. Η παρουσία του Andrew σε κάποια από τα ιδιωτικά δείπνα, πάρτι και εκδηλώσεις του Epstein είναι τεκμηριωμένη. Επίσης, φέρεται να έμεινε στα σπίτια του Epstein στη Νέα Υόρκη, στο Palm Beach και στις Παρθένες Νήσους. Το 2000, ο Andrew διοργάνωσε ένα πάρτι γενεθλίων για τη Maxwell στο Sandringham House (μία από τις ιδιωτικές κατοικίες της βασίλισσας Ελισάβετ), και τον επόμενο χρόνο, ο Andrew απεικονίστηκε με τον Epstein σε ένα γιοτ. Οι Times του Λονδίνου ανέφεραν ότι ο Epstein είχε πληρώσει για αυτές τις διακοπές.

Το 2006, ο Andrew φέρεται να προσκάλεσε τον Epstein στο πάρτι των 18ων γενεθλίων της κόρης του, πριγκίπισσας Beatrice, στο κάστρο του Ουίνδσορ. Ο Epstein παρευρέθηκε στην εκδήλωση μόλις δύο μήνες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψής του για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Όταν ρωτήθηκε για το πάρτι, ο Andrew ισχυρίστηκε ότι δεν γνώριζε για τις κατηγορίες.

Τέλος, το 2010, ο Andrew και ο Epstein φωτογραφήθηκαν μαζί στο Σέντραλ Παρκ, δύο χρόνια αφότου ο Epstein δήλωσε ένοχος για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού. Το BBC ρώτησε τον Andrew για τη φωτογραφία και εκείνος ισχυρίστηκε ότι εκείνη την ημέρα συναντήθηκε με τον Epstein για να τερματίσουν τη φιλία τους.

Ωστόσο, ο Andrew είπε επίσης ότι δεν μετανιώνει για τη φιλία μαζί του, επειδή οι άνθρωποι και οι ευκαιρίες στις οποίες τον σύστησε ο Epstein ήταν "πολύ χρήσιμες".

Τι συνέβη μεταξύ του πρίγκιπα Andrew και της Virginia Giuffre;
Η Giuffre ήταν ένα από τα θύματα σεξουαλικής διακίνησης του Epstein και της Maxwell. Ισχυρίζεται ότι την ανάγκασαν να κάνει σεξ με τον Andrew τρεις φορές. Η πρώτη περίπτωση φέρεται να συνέβη, αφού τον συνάντησε στο Tramp, ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Λονδίνο. Ο Andrew αρνείται τον ισχυρισμό και ανέφερε ότι δεν θυμάται να έχει συναντήσει την Giuffre, παρόλο που φωτογραφήθηκαν μαζί το 2001. Κατά περίεργο τρόπο, φίλοι του Andrew ισχυρίζονται ότι η φωτογραφία δεν είναι αληθινή, επειδή τα δάχτυλά του είναι "πολύ πιο παχουλά" στην πραγματική ζωή. Η Giuffre ισχυρίζεται ότι η φωτογραφία έχει μια ημερομηνία στο πίσω μέρος από την εποχή που τυπώθηκε. Παρέδωσε τα στοιχεία στο FBI.

Το BBC ρώτησε τον Andrew για τη συνάντηση με την Giuffre στο Tramp. Εκείνος ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν αλήθεια, επειδή βρισκόταν σε ένα παιδικό πάρτι στην Pizza Express. Αλλά σύμφωνα με τον Guardian, μια άλλη γυναίκα ανέφερε ότι τον είδε στο κλαμπ, να στέκεται κοντά στην Giuffre.

Στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της Giuffre, ισχυρίστηκε ότι έκανε σεξ με τον Andrew για δεύτερη φορά στην έπαυλη του Epstein. "Ήμουν έκπληκτη που τον είδα ξανά", δήλωσε στην έκθεση. "Ο Epstein και η Maxwell έκαναν άσεμνα αστεία για τον 'Randy Andy'... Έκανα σεξ με τον Andy εκεί. Πληρώθηκα μόνο 400 δολάρια από τον Epstein για την εξυπηρέτηση του Andy εκείνη τη φορά".

Η Giuffre είπε ότι η τελευταία τους συνάντηση έγινε στο νησί του Epstein, το Little Saint James, στις Αμερικανικές Παρθένες Νήσους. "Ήμουν γύρω στα 18 εκείνη την εποχή", είπε. "Ο Epstein, ο Andy, περίπου οκτώ άλλα νεαρά κορίτσια και εγώ κάναμε σεξ μαζί. Τα άλλα κορίτσια όλα έμοιαζαν και φαίνονταν να είναι κάτω των 18 ετών και δεν μιλούσαν αγγλικά".

Ο Andrew έχει αρνηθεί όλους τους ισχυρισμούς. Είπε ότι "είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσει κανείς" τη σεξουαλική επαφή, επειδή είναι "μια θετική πράξη για έναν άνδρα".

Πηγή: esquire