Στάκαμαν: Ταινία και παιχνίδι. Πώς παιζόταν και πώς το δημαρχείο Καλαμπάκας πήγε στην Καστοριά

Στην ταινία «Στάκαμαν» του Αντώνη Καφετζόπουλου, το δημαρχείο Καλαμπάκας είναι στην Καστοριά και ο δρόμος Καστοριάς – Καλαμπάκας, ο γύρος της λίμνης της Καστοριάς. Πώς παιζόταν το παιχνίδι και από που πηγάζει η λέξη.

Στάκαμαν: Ταινία και παιχνίδι. Πώς παιζόταν και πώς το δημαρχείο Καλαμπάκας πήγε στην Καστοριά

Στάκαμαν. Παιχνίδι για τους παλαιότερους, ταινία του Αντώνη Καφετζόπουλου για τους νεότερους. Προφανώς και τα δύο καθώς ο τίτλος της ταινίας βασίζεται στο παιχνίδι.

Πρόκειται για κωμωδία του 2001 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Αντώνη Καφετζόπουλου, στην οποία πρωταγωνιστεί ο ίδιος αλλά και οι Δημήτρης Καλλιβωκάς, Σπύρος Καλογήρου, Δάφνη Κουτσαφτή, Μαρία Θεοδώροβα. «Περάσματα» κάνουν μεταξύ άλλων οι Δημήτρης Σταρόβας, Αντώνης Κανάκης, Σωτήρης Καλυβάτσης, Κλέων Γρηγοριάδης.

Ράντου: Αιγάλεω city, Χαϊδάρι... Παπακωνσταντίνου: «Επειδή φορούσα μίνι, ήμουν φτηνιάρα, ελαφριά»

Η υπόθεση

Ένας αδιόριστος καθηγητής μαθηματικών που θέλει τη ζωή του ρυθμισμένη σαν ρολόι, έχει μια παλαβή περιπέτεια με τη 14χρονη κόρη του και δύο τρόφιμους του γηροκομείου, ένας εκ των οποίων είναι ο φυσικός του πατέρας. Ο χρόνος τρέχει, μια κληρονομιά περιμένει, αλλά η διαδρομή μέχρι το Ληξιαρχείο έχει πολλά απρόοπτα.

Η Καστοριά και η Καλαμπάκα

Η ταινία έχει γυριστεί σχεδόν εξ ολοκλήρου στην Καστοριά, η οποία όμως στη διάρκεια της ταινία γίνεται… Καλαμπάκα. Έτσι, το δημαρχείο της Καλαμπάκας που βλέπουμε δεν είναι άλλο από το δημαρχείο της Καστοριάς. Επίσης, ο δρόμος Καστοριάς – Καλαμπάκας που υποτίθεται ότι διανύουν στη διάρκεια της ταινίας οι πρωταγωνιστές είναι απλά ο γύρος της λίμνης της Καστοριάς.

Ποιος είναι Έλληνας πολίτης; Ιστορίες ιθαγένειας από τον Μάριο Βρουσάι έως την Ανδρονίκη Κίφτη

Το παιχνίδι

Όσον αφορά τον τίτλο της ταινίας «Στάκαμαν» προέρχεται από τη φράση που λένε στη διάρκεια της ταινίας οι πρωταγωνιστές, την οποία έχουν δανειστεί προφανώς από το παλιό παιχνίδι με την ίδια ονομασία. Το στάκαμαν ήταν ένα παιχνίδι που παιζόταν στις γειτονιές πριν από πολλά χρόνια. Οι δύο αρχηγοί διάλεγαν παίκτες και τα μέλη των δύο ομάδων που προέκυπταν είχαν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα να απομακρυνθούν και να κρυφτούν. Στη συνέχεια ο κάθε ένας αναζητούσε έναν αντίπαλο. Τον πλησίαζε σε απόσταση μικρότερη από την προκαθορισμένη. Συνήθως αυτή ήταν 15 βήματα. Ο στόχος ήταν να φωνάξει «στάκαμαν» προτού ο αντίπαλος τον εντοπίσει. Τότε οι δύο παίκτες έμεναν ακίνητοι. Κάποιος μετρούσε την απόσταση με βήματα. Αν ήταν μικρότερη των προκαθορισμένων, τότε ο δεύτερος παίκτης έβγαινε εκτός παιχνιδιού. Αν ήταν μεγαλύτερη, τότε έβγαινε εκτός ο πρώτος. Τελικά νικήτρια αναδεικνυόταν η ομάδα που έβγαζε εκτός παιχνιδιού όλους τους αντιπάλους.

Η ονομασία

Όσον αφορά την ονομασία μάλλον προερχόταν από κακή μεταφορά της φράσης stick (th)'em up -ψηλά τα χέρια- που οι πιτσιρικάδες άκουγαν στις πρώτες αμερικάνικες αστυνομικές ταινίες. Πάντως δεν αποκλείεται να πηγάζει απλά από τον συνδυασμό των λέξεων στάκα (=στάσου) + man.