Faliro Summer Theater: Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στο αμφιθέατρο δίπλα στη θάλασσα

Ο νέος πολιτιστικός χώρος μας περιμένει για δεύτερη χρονιά στο προαύλιο του Τάε Κβον Ντο με ένα πλούσιο πρόγραμμα παραστάσεων.

Faliro Summer Theater: Οι θεατρικές παραστάσεις που θα δούμε στο αμφιθέατρο δίπλα στη θάλασσα


Faliro Summer Theater Collage
Το Faliro Summer Theater, ο νέος πολιτιστικός χώρος που άνοιξε τις πύλες του το καλοκαίρι του 2021, επιστρέφει για δεύτερη συνεχή χρονιά στο προαύλιο του Τάε Κβον Ντο δίπλα στη Μαρίνα Φλοίσβου με ένα πλούσιο πρόγραμμα θεατρικών παραστάσεων αλλά και πολύ μουσική (πάρτε μία γεύση εδώ και εδώ). Από 1 Ιουνίου το αμφιθέατρο 2.800 θέσεων είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό σε ολοκαίνουργιες καλοκαιρινές παραστάσεις αλλά και επιτυχίες του χειμώνα (ή και της άνοιξης). Το πρόγραμμα αναμένεται να εμπλουτιστεί με περισσότερες παραστάσεις πέρα από αυτές που θα δείτε παρακάτω σύντομα: "Γυάλινος κόσμος", "Ηλέκτρα", "Αντιγόνη", "Κατά φαντασίαν ασθενής", κ.ά.


Tango Legends
Όλα ξεκινούν την 1η Ιουνίου με μια βραδιά παθιασμένου τάνγκο με τους "Tango Legends". Οι παγκοσμίου φήμης χορογράφοι και χορευτές Pablo Sosa και Mariela Maldonado, πλαισιωμένοι από τους καλύτερους χορευτές της Αργεντινής και τους κορυφαίους μουσικούς Cristian Asato, Ayalen Pais και Javier Rodriguez, που έχουν περιοδεύσει σε ολόκληρο τον κόσμο και τιμήθηκαν το 2012 με τον τίτλο "Εξαιρετικές Προσωπικότητες του Πολιτισμού” για την προσφορά τους στον πολιτισμό της πατρίδας τους, έρχονται στην Αθήνα για να μοιραστούν τη φιλοσοφία τους: "Θέλουμε να κάνουμε όλο τον κόσμο να χορεύει! Κάθε στιγμή στη ζωή μας είναι κατάλληλη για να χορέψουμε ένα tango… οτιδήποτε μας συμβαίνει -θλίψη, πόνος, έρωτας, χαρά- όλα μπορούν να γίνουν ένας χορός”.

Ματωμένα χώματα

Μετά τον πρώτο κύκλο παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (έως 5/6) τα "Ματωμένα χώματα”, η θεατρική μεταφορά του πολυδιαβασμένου μυθιστορήματος της Διδώς Σωτηρίου σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη προς τιμήν των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, περιοδεύει με πρώτο σταθμό το Faliro Summer Theater στις 10 Ιουνίου. Οι Νικήτας Τσακίρογλου και Μιχάλης Σαράντης μοιράζονται τον κεντρικό ρόλο του Μανώλη Αξιώτη στην ηλικιωμένη εκδοχή του ήρωα, που ανατρέχει στις αναμνήσεις του, και τον νεαρό άνδρα που τα έζησε, αντίστοιχα. Δώδεκα ακόμη ηθοποιοί πρωταγωνιστούν στην παράσταση -Αντίνοος Αλμπάνης, Θάνος Αλεξίου, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία-Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Αντώνης Χρήστου και δύο μουσικοί, οι Αθηνόδωρος Καρκαφίρης και Βαγγέλης Παρασκευαΐδης- και μας μεταφέρουν στην πολυπολιτισμική καθημερινότητα της Μικράς Ασίας και την πορεία της προς την καταστροφή.

"Συμπέθεροι από τα Τίρανα"
Από το Faliro Summer Theater θα ξεκινήσουν την πανελλαδική περιοδεία τους οι "Συμπέθεροι από τα Τίρανα" των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα στις 26 Ιουνίου. Μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της τελευταίας 20ετίας (2008-2012), που παρουσιάστηκε μάλιστα φέτος και στην τηλεόραση κερδίζοντας το κοινό, ανεβαίνει στη σκηνή σε σκηνοθεσία του Σταύρου Καραγιάννη με τους Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Δημήτρη Μαυρόπουλο, Βασίλη Κούκουρα, Σοφία Παυλίδου, Κώστα Καζάκα, Νατάσα Κοτσοβού, Χριστίνα Πετρολέκα, Ντανιέλ Νούρκα και Πάνο Σταθακόπουλο για να καυτηριάσει μέσα από την κωμωδία την ξενοφοβία και τον ρατσισμό που συναντάμε στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Η Πένη και ο Λυκούργος είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι το οποίο ζει σε μια μεγάλη επαρχιακή πόλη της κεντρικής Ελλάδας. Έχουν αποκτήσει μια κόρη, τη Λίζα, η οποία σπουδάζει στο Λονδίνο. Το μόνο τους όνειρο είναι να δουν την κόρη τους αποκατεστημένη. Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα, η Λίζα έρχεται από το Λονδίνο με το αγόρι της, ένα νεαρό φοιτητή, τον Άλφερντ, τον οποίο γνώρισε στο Λονδίνο. Οι γονείς της Λίζας αλλά και οι θείοι της ενθουσιάζονται όταν γνωρίζουν τον όμορφο και ευγενικό νεαρό. Γρήγορα, όμως, θα πέσουν από τα σύννεφα όταν θα μάθουν ότι ο Άλφερντ δεν είναι Άγγλος, αλλά Αλβανός!


"Ερωτόκριτος"
Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες και η ομάδα χορού και ακροβατικών "Κι όμως κινείται” μας δίνουν ραντεβού στις 4 Ιουλίου με τον "Ερωτόκριτο” του Βιτσέντζου Κορνάρου, την παράσταση που παρουσίασαν τελευταία φορά φορά σε περιοδεία το καλοκαίρι του 2018 με αφετηρία το Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2014. Αξιοποιώντας τη μουσική φόρμα και τη μορφή της γλώσσας του ιαμβικού δεκαπεντασύλλαβου, οι δύο ομάδες δημιούργησαν μια σκηνική εκδοχή του εμβληματικού έργου της κρητικής λογοτεχνίας που συνδυάζει χορό και μουσική, αναδεικνύοντας την πανανθρώπινη θεματική που φέρνει το έργο από τον 17ο αιώνα στο σήμερα, σε μία τραγουδαφήγηση που μιλάει για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό, το λάθος. Δεν παύει παράλληλα να είναι μία συγκινητική ιστορία που, όπως δηλώνει ο Δημήτρης Αποστολάκης, ένα από τα πρώτα μέλη του μουσικού σχήματος Χαΐνηδες: "δεν είναι ούτε ποίημα, ούτε τραγούδι, ούτε θεατρικό έργο, απαιτεί άλλη στάση, άλλη ευθύνη, άλλη απεύθυνση, άλλη πίστη και εν τέλει, άλλη αναπαράσταση". Μία αναπαράσταση που στηρίζεται στην τέχνη της λύρας συνδυασμένης με rap vibes, όπου διαφορετικά μουσικά όργανα και φωνές αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλεπιδρούν με το χορό, τα ακροβατικά και την θεατρική πτυχή του έργου.


"Ματωμένος γάμος"
Στις 16 Ιουλίου παρουσιάζεται στο καλοκαιρινό θέατρο του Φαλήρου ο "Ματωμένος γάμος" του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα σε σκηνοθεσία του Νικορέστη Χανιωτάκη, μετάφραση του Νίκου Γκάτσου και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Τον κεντρικό ρόλο της μάνας ενσαρκώνει η Μαρία Τζομπανάκη, τη Νύφη η Μαρία Χάνου, τον Γαμπρό ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης, τον αντίζηλό του ο Νίκος Πουρσανίδης, ενώ τον θίασο συμπληρώνουν οι Γιάννης Καλατζόπουλος, Χριστίνα Τσάφου, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Κώστας Βασαρδάνης, Ισιδώρα Δωροπούλου, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, Κώστας Κοράκης, Ιφιγένεια Μακρή και Άννα Φιλιππάκη. Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς. Το πρώτο μέρος της τριλογίας της "Ισπανικής υπαίθρου", μαζί με τη "Γέρμα" και το "Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα", γράφτηκε με αφορμή το πραγματικό γεγονός ενός εγκλήματος στην πόλη Νιχάρ της Ισπανίας. Η Μάνα ετοιμάζεται να παντρέψει τον γιο της, ενώ στο παρελθόν έχει χάσει τον άντρα και το δεύτερο παιδί της από την οικογένεια των Φέλιξ. Ο καταπιεσμένος έρωτας της Νύφης για τον Λεονάρντο Φέλιξ θα οδηγήσει τον επικείμενο γάμο σε τραγωδία, καθώς οι δύο νέοι το σκάνε μαζί.

"Θεσμοφοριάζουσες"
Τις "Θεσμοφοριάζουσες", ένα από τα τρία γυναικεία έργα του Αριστοφάνη αναμένουμε στις 26 Αυγούστου στο Faliro Summer Theater με την σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Μπέζου και μουσική του Φοίβου Δεληβοριά. Στην κωμωδία που παραστάθηκε το 411 π.Χ. ο μεγάλος κωμωδιογράφος εμφανίζει τον Ευριπίδη να ζητά από τον Μνησίλοχο να μεταμφιεστεί και να παρεισφρήσει στη γυναικεία γιορτή προς τιμήν της Δήμητρας, όπου έχει ως αποστολή να φέρει τις γυναίκες που τον συκοφαντούν εξαιτίας όσων γράφει για εκείνες στις τραγωδίες του με το μέρος του. Στο πλευρό του Γιάννη Μπέζου θα βρεθούν επί σκηνής οι Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Λαέρτης Μαλκότσης, Νίκη Σερέτη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Παναγιώτης Κατσώλης, Αρετή Πασχάλη, Λήδα Καπνά, Αλέξης Βιδαλάκης, Σταύρος Μαρκάλας, Ντένια Στασινοπούλου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Αγγελική Γρηγοροπούλου, Ελένη Ζαχοπούλου, Μανταλένα Καραβάτου.