ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ: Μεγανήσι, αυτό το μικρό το μέγα

Θάλασσες που αγαπήσαμε… Από Θεσσαλονικιό περιμένει κανείς να ακούσει για Χαλκιδική. Εντάξει, δεν έχει σαν τη Χαλκιδική, αλλά δεν έχει και σαν το Μεγανήσι, αυτό το μικρό το μέγα!

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ: Μεγανήσι, αυτό το μικρό το μέγα

Τι είναι το Μεγανήσι; Ένα μικρό νησάκι απέναντι από τη Λευκάδα, ακριβώς μετά τον Σκορπιό. Τρία χωριουδάκια: Σπαρτοχώρι, Βαθύ, Κατωμέρι. Παίρνεις το φέρι από το Νυδρί και σε λιγότερο από μια ώρα φτάνεις σε έναν τόπο και δαγκώνεις τη γλώσσα σου, αν είσαι από αυτούς που λες ότι έχεις δει και έχεις ζήσει πολλά…

Είναι το ιδανικό μέρος για να απολαύσει κανείς τις διακοπές του. Με την κυριολεκτική του όρου έννοια. Να διακόψει από τα “εγκόσμια” και να απολαύσει τη φύση, τη θάλασσα και την ηρεμία του.

Στο Μεγανήσι, το μικρό αυτό το μέγα, δεν θα σου λείψει τίποτα. Εξαιρετικό φαγητό, υπέροχα και τα τρία χωριουδάκια για βόλτες και ένα χαλαρό ποτό το βράδυ, άνθρωποι απλοί, καλοσυνάτοι, που λατρεύουν να σου πουν καλημέρα και κάτι παραπάνω.

Παραλίες; Μόνο μία είναι οργανωμένη, αυτή στο Φανάρι, στο οποίο υπάρχει και beach bar και είναι αυτή που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο. Μη φανταστεί κανείς πολλούς, 50-60 άνθρωποι το πολύ…

Από εκεί και πέρα ξεκινάει η εξερεύνηση. Το Μεγανήσι, το μικρό αυτό το μέγα, θα σε αποζημιώσει όπου κι αν σταθείς για μια βουτιά.

Από προσωπική εμπειρία ξεχωριστή η παραλία στο Λιμονάρι και στον Άγιο Ιωάννη. Ομπρέλα, ψάθα, πετσέτα, ίχνος ξαπλώστρας, ένα με τη φύση και τη θάλασσα. Το Λιμονάρι είναι ανατολικά κοιτώντας την ηπειρωτική Ελλάδα, ο Άγιος Ιωάννης δυτικά ακριβώς απέναντι από τη Λευκάδα.

Αυτές είναι οι πιο φημισμένες παραλίες, αλλά υπάρχουν δεκάδες άλλες που τις ανακαλύπτει ο καθένας μόνος του. Πίσω από το Φανάρι υπάρχει η Κορακοφωλιά, ένας μικρός κολπίσκος, που έλκει λίγους και καλούς. Τέτοιοι κολπίσκοι υπάρχουν κι άλλοι πολλοί σε όλο το νησί, αρκεί να νοικιάσεις μια βάρκα και να κάνεις το γύρο του νησιού, σταματώντας όπου θέλεις για μια βουτιά. Δεν το έκανα, το μετάνιωσα, την επόμενη φορά δεν χάνεται.

Άλλωστε στο Μεγανήσι φτάνουν καθημερινά εκατοντάδες σκάφη, μικρά και μεγάλα που περιοδεύουν στο Ιόνιο, αλλά βρίσκουν καταφύγιο στην ηρεμία του συγκεκριμένου νησιού.

Δεν είναι μόνο η θάλασσα και τα εξαιρετικά νερά που κάνουν το Μεγανήσι ιδιαίτερο προορισμό. Είναι η απλότητα των πάντων, είναι οι στιγμές που αναρωτιέσαι πως δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια ηρεμία και γαλήνη όλες τις ώρες της ημέρας.

ΥΓ: Προσεχώς, σαν τη Χαλκιδική δεν έχει...