Κορoνοϊός: Ο καπνιστής, τι συμβαίνει στους πνεύμονες και οι τροφές που τους καθαρίζουν

Τι παθαίνει ο καπνιστής με τον κορονοϊό και τι συμβαίνει στους πνεύμονες - Απαντήσεις από τον Πνευμονολόγο-Φυματιολόγο, Χαράλαμπο Μόσχο - Επίσης, οι τροφές που τους καθαρίζουν.

Κορoνοϊός: Ο καπνιστής, τι συμβαίνει στους πνεύμονες και οι τροφές που τους καθαρίζουν

Ειναι γεγονός ότι ένας καπνιστής έχει σοβαρό θέμα με το κορονοϊό. Ο λόγος είναι ότι προσβάλει τους πνεύμονες που είναι ήδη καταπονημένοι από το κάπνισμα. Αν αθροίσουμε και την ηλικία, τότε βεβαίως και ο καπνιστής ανήκει στην ομάδα υψηλού ρίσκου.

Ας γνωρίσουμε όμως πως επιδρά στους πνεύμονες και ποια είναι τα συμπτώματα. Έτσι, με ψυχραιμία και επίγνωση μπορούμε να παρατηρούμε τις αντιδράσεις του σώματός μας. Επίσης, να πράξουμε ανάλογα αν διαπιστώσουμε κάτι από αυτά που αναφέρει ο γιατρός Χ. Μόσχος, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος ιατρός, Χαράλαμπος Μόσχος, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί αναλυτικά τι συμβαίνει στους πνεύμονες. Οι πνεύμονες προσβάλλονται απευθείας από τον νέο κορονοϊό. Επίσης, από την υπέρμετρη ανοσολογική απάντηση που προκαλεί φλεγμονή και καταστροφή των φυσιολογικών δομών του.

Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας των ενηλίκων

Στις σοβαρότερες μορφές συμβαίνει αυτό που ιατρικά ονομάζεται Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας των ενηλίκων (ARDS).

Με τον συγκεκριμένο ιό αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά. Αποτελεί στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων την αιτία θανάτου, με δεύτερη αιτία την προσβολή της καρδιάς». Στο ARDS οι πνεύμονες αντί για αέρα γεμίζουν με "υγρό", περίπου σαν ο ασθενής να έχει πνιγεί στο νερό. Αποτέλεσμα να είναι απαραίτητα υψηλότατα μείγματα οξυγόνου και συνήθως διασωλήνωση και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.

Εφ΄ όσον ο ασθενής εισαχθεί σε ΜΕΘ και επιζήσει (η θνητότητα του ARDS ανεξαρτήτως αιτιολογίας και χωρίς άλλες επιπλοκές, είναι περίπου 40-50%) υπάρχει η πιθανότητα να έχει ακτινολογικές ή/και λειτουργικές διαταραχές από τη διαδικασία επούλωσης. Αυτές οι διαταραχές είναι γνωστό ότι συμβαίνουν σε ασθενείς που έχουν επιβιώσει από ARDS, ανεξαρτήτως αιτιολογίας.

Υπάρχουν αναφορές από την Κίνα (λόγω εμπειρίας και χρόνου που έχει μεσολαβήσει) ότι αυτό συμβαίνει και σε ένα ποσοστό επιζώντων από τον SARS-CoV-2.

Η ομάδα αίματος που κινδυνεύει λιγότερο από τον κορονοϊό - Ποια κινδυνεύει περισσότερο

Νωρίς να απαντηθούν όλα

Τα περιστατικά είναι λίγα. Δεν είναι σίγουρο πόσο κλινικά σημαντική είναι η λειτουργική επιβάρυνση ούτε αν βελτιώνεται -και πόσο- μακροχρονίως. Δεν φαίνεται πάντως να είναι κάτι πρωτόγνωρο. Είναι πολύ νωρίς για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Σίγουρα στην παρούσα φάση προέχει η ορθή αντιμετώπιση και η επιβίωση όσο το δυνατόν περισσότερων ασθενών με πνευμονία ή ARDS.

Ανησυχητικό σύμπτωμα η δύσπνοια

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών θα έχει από ελάχιστα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος έως τυπικά συμπτώματα γρίπης (80-85%). «Ένα ποσοστό περίπου 15% θα έχουν σοβαρότερη κλινική εικόνα, η οποία μπορεί να καταλήξει σε ARDS και διασωλήνωση (περίπου 5%). Προκειμένου να ξεχωρίσουν σε προνοσοκομειακό επίπεδο τα περιστατικά που μπορεί να χρειάζονται εξέταση-νοσηλεία -αφού πχ ο βήχας και ο πυρετός είναι κοινά συμπτώματα για όλους- η δύσπνοια χρησιμοποιείται ως ανησυχητικό σύμπτωμα ενδεικτικό πιθανώς ιογενούς πνευμονίας.

Προφανώς το σύμπτωμα της δύσπνοιας είναι απολύτως υποκειμενικό. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα άγχους (ειδικά για μία νόσο που έχει θορυβήσει πολύ τον κόσμο). Αντίθετα, για κάποιους άλλους η εμφάνιση της δύσπνοιας μπορεί να σημαίνει ήδη προχωρημένη νόσο. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό να προφυλαχθούν τα νοσοκομεία από τα «ελαφρά» περιστατικά που θα είναι πάρα πολλά. Έτσι θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στα πραγματικά σοβαρά περιστατικά. Ούτως ή άλλως, θεραπεία δεν υπάρχει και καμία παρέμβαση δεν μπορεί να αποτρέψει ή προλάβει την ανάπτυξη ιογενούς πνευμονίας ή ARDS. Η αντιμετώπιση σε όλα τα περιστατικά είναι υποστηρικτική. Ουσιαστικά εξασφαλίζουμε χρόνο στον ασθενή για να μπορέσει να αυτό-θεραπευθεί.

Κορονοϊός στο βενζινάδικο: Τι να προσέξετε!

Νόσημα για το οποίο κανείς δεν έχει ανοσία

Η συνολική θνητότητα της COVID-19 είναι πρακτικά άγνωστη. Δεν γνωρίζουμε πόσοι πραγματικά έχουν μολυνθεί από τον ιό, παρά μόνο αυτούς που έκαναν την εξέταση. Αυτό που είναι όμως προφανές είναι ότι ενώ στις μικρές ηλικίες η θνητότητα δεν φαίνεται να διαφέρει από την εποχική γρίπη, είναι εντυπωσιακά υψηλή στις ηλικίες μεγαλύτερες. Των 70 ετών και κυρίως επί συνύπαρξης άλλων -κοινών- νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά νοσήματα και σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δούμε νέους ανθρώπους, κατά τα άλλα υγιείς, να καταλήγουν από τη νόσο. Είναι θέμα στατιστικής και πιθανοτήτων. Πρόκειται για ένα αρκετά μεταδοτικό νόσημα για το οποίο κανείς δεν έχει ανοσία. Όσο και μικρή να είναι η θνητότητα σε μια ηλικιακή ομάδα η μεγάλη νοσηρότητα αναμένεται να προκαλέσει θανάτους σε νέους ανθρώπους που θα επιδεινώσουν το φόβο στο κοινό. Νέοι άνθρωποι όμως, πεθαίνουν κάθε χρόνο από σπάνιες επιπλοκές της εποχικής γρίπης.

Η ανοσία δεν είναι μόνιμη

Ένα άλλο δεδομένο που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι κάποιος μπορεί να νοσήσει πάνω από μια φορά σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό δεν φαίνεται να είναι το τυπικό χαρακτηριστικό της νόσου και μπορεί να οφείλεται σε εργαστηριακό λάθος. Έτσι κι αλλιώς, όπως συμβαίνει και με την εποχική γρίπη, η ανοσία δεν είναι μόνιμη. Είναι πολύ πιο σημαντικό να μάθουμε περισσότερα πράγματα για το χρόνο έναρξης της μετάδοσης προ της έναρξης των συμπτωμάτων, τη διάρκεια της μεταδοτικότητας μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων, και σε πιο βαθμό είναι μεταδοτικοί οι ασυμπτωματικοί μολυνθέντες.

Κορονοϊός: Η διατροφή του #Μένουμε σπίτι

Οι τροφές που καθαρίζουν

Πάμε τώρα στις τροφές που «καθαρίζουν» τους πνεύμονες. Είναι κάτι που θεωρείται χρήσιμο να γνωρίζουμε ανεξάρτητα από τον κορονοϊό.

Οι διατροφικές οδηγίες για τις ιώσεις αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊού, που δόθηκαν πρόσφατα από την διαιτολόγο-διατροφολόγο, Αναστασία Ασλανίδη στο blog της στο fosonline.gr είναι άκρως κατατοπιστικές.

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε:

Πορτοκάλι και ρόδι. Προσλήψεις μεγαλύτερες από 1000mg ημερησίως. Συχνά συνδέονται με μείωση τα συχνότητας, της διάρκειας και της οξύτητας ορισμένων ιώσεων. Η βιταμίνη C είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C εκτός από τα πορτοκάλια είναι τα μανταρίνια, μήλα, ακτινίδια, πιπεριές, γκρέιπ φρούτ. Οι πολυφαινόλες του ροδιού συμμετέχουν στην πρόληψη της γρίπης.

Φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το κάλε, το μαρούλι, το σέλινο. Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιέχουν και βιταμίνη Ε, η οποία επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνδυάστε τα λαχανικά με τα φρούτα σε smoothie ή καταναλώστε τα ωμά με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο.

Το μπρόκολο είναι μια αποθήκη θρεπτικών συστατικών. Εκτός από την βιταμίνη C και Ε περιέχει σελήνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.Ο ψευδάργυρος μειώνει την διάρκεια και την σοβαρότητα της ίωσης.

Βρόμη. Ένα ζεστό μπολ βρόμη μπορεί να είναι ανακουφιστικό όσο και θρεπτικό. Περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά όπως η β-γλυκάνη και βιταμίνη Ε.

Μπαχαρικά. Το πιπέρι (μαύρο και καγιέν), ο κουρκουμάς και το σχοινόπρασο βοηθούν την απόχρεμψη και την ρινική αποσυμφόρηση για καλύτερη αναπνοή. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά σε περίπτωση πονόλαιμου.

Ενυδάτωση. Η κατανάλωση τσαγιού ή άλλων αφεψημάτων με μέλι και λεμόνι καθώς επίσης και νερού βοηθά την καλή ενυδάτωση του οργανισμού. Φυσικά στην αναπλήρωση υγρών που χάνονται με τον πυρετό και τους εμέτους. Επίσης βοηθούν και στην απόχρεμψη.

Σκόρδο. Αρκετές μελέτες χαρακτηρίζουν το σκόρδο ως παράγοντα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Μειώνει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης.

Γιαούρτι. Τα προβιοτικά μειώνουν τα επεισόδια οξείας αναπνευστικής μόλυνσης. Συνεχής λήψη προβιοτικών ποτών ή γιαουρτιού που περιέχουν lactobacillus brevis μείωσε τα περιστατικά ιώσεων. Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας αμινοξέα και βοηθά στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Αποφύγετε εκείνα με προσθήκη ζάχαρης.

Το εκχύλισμα ginseng έχει εκτιμηθεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση κρυολογήματος ή των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Η εχινάκεια έχει αντιϊκές ιδιότητες, το ζεστό ρόφημα εχινάκεια βοηθά επίσης.

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας