Κορονοϊός: Η διατροφή του #Μένουμε σπίτι

Ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής για να παραμείνουμε υγιείς και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στον κορονοϊό

Κορονοϊός: Η διατροφή του #Μένουμε σπίτι

Αυτή η συγκυρία μας επιβάλλει να αναθεωρήσουμε συνήθειες καθώς και τι θεωρούμε ρουτίνα. Μας αναγκάζει να μετακινηθούμε και να ζήσουμε από μια νέα θέση. Αν είστε από αυτούς που με περιέργεια αναζητούν το θετικό και ωφέλιμο, που δονούνται από τη ανάγκη της δημιουργίας στη ζωή τους τότε ας δούμε μαζί τη θετική πλευρά της καραντίνας.

Σας καλώ να θυμηθείτε πως αδημονούσατε για την άδεια σας για να περάσετε χρόνο με την οικογένεια σας σε κάποια παραλία, να μαγειρέψετε αυτές τις χρονοβόρες και περίεργες συνταγές που βλέπατε στις εκπομπές, να ασχοληθείτε με την γυμναστική (μπορείτε και με online προγράμματα!),να διαβάσετε τα βιβλία που αγοράζετε όλο το χρόνο.

Αυτή η ώρα ήρθε!

Κάνετε το σπίτι σας τον ιδανικό προορισμό και πραγματοποιήστε τώρα αυτά που αφήνατε για κάποια άλλη στιγμή. Οι καλύτεροι δάσκαλοι της απραξίας είναι τα μικρά παιδιά, αφήστε τα να φτιάξουν το πρόγραμμα της ημέρας και διαπραγματευτείτε μαζί τους λίγο χρόνο για τη μαμά και τον μπαμπά.

Αν δεν έχετε μικρούς δάσκαλους τότε είναι πιο εύκολο να κάνετε το σπίτι σας το προσωπικό γυμναστήριο, spa και χώρο ηρεμίας. Φέρτε ενσυνειδητότητα στην καθημερινότητα σας. Ακούστε τη σκέψη σας, παρατηρήστε τι συμβαίνει γύρω σας και μέσα σας. Προσκαλέστε την οικογένεια να σας ακολουθήσει σε ένα χρονικό διάστημα 15 λεπτών σε σιωπή και απραξία.

Διατηρείστε το βάρος σας

Παρακάτω σας προτείνω ένα γενικό ημερήσιο πρόγραμμα για να βάλετε σε πρόγραμμα τη διατροφή σας, είναι σημαντικό να παραμείνουμε υγιείς και να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας.

Γεμίστε το ψυγείο

Mε μπανάνες, πορτοκάλια, καρότα, κολοκύθια, σέλινο, μήλα, αχλάδια, βιολογικές φράουλες, αβοκάντο.

Αποθηκεύστε

Tόνο, σολομό, σαρδέλες , είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες, σάλτσες για ζυμαρικά και σκέτο με άφθονα λαχανικά. Μην καταναλώνετε παραπάνω από 170γρ την εβδομάδα. Δοκιμάστε πατάτες ψητές, βραστές. Η πατάτα είναι μια εξαιρετική τροφή πλούσια σε θειαμίνη και καλούς υδατάνθρακες. Συνδυάστε την με λαχανικά και ξηρούς καρπούς για ένα πλήρες γεύμα.

Βάλτε στα ράφια:

Όσπρια

Η καλύτερη πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Αποθηκεύονται για αρκετό καιρό και μαγειρεύονται με πολλές συνταγές ως σούπες, πουρέ, ή σε σαλάτα.

Φιστικοβούτυρο και ταχίνι

Τα αγαπημένα των παιδιών και των μεγάλων, πλούσια σε βιταμίνη Ε, καλά λιπαρά και ενέργεια και χορταστική πρωτεΐνη. Πέρα από το ψωμί χρησιμοποιείστε τα στα μήλα, στις μπανάνες ή ακόμα και στις ρυζογκοφρετες

Ζυμαρικά

Τα αγαπημένα της οικογένειας, ετοιμάζονται με πολλούς τρόπους και με πολλούς συνδυασμούς. Προτιμήστε πέστο βασιλικού ή αβοκάντο με ξηρούς καρπούς για πιο θρεπτικό και ελαφρύ αποτέλεσμα.

Προϊόντα ολικής άλεσης, όπως κους κους, ρύζι, πλιγούρι και ζυμαρικά. Χρησιμοποιούνται αντί του ψωμιού και των ζυμαρικών και δίνουν μια άλλη υφή στα φαγητά. Στα θετικά η υψηλή περιεκτικότητα τους σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Ξηρούς καρπούς και κυρίως κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια, λιναρόσπορο, chia. Εξαιρετική επιλογή για τις σαλάτες, για σνακ ή για ελαφρύ γεύμα μαζί με γιαούρτι. Καραμελωμένοι ή με σοκολάτα μπορούν να γίνουν εάν πολύ θρεπτικό γλυκό.

Σας καλώ να θυμηθείτε με πόση λαχτάρα περιμένατε να τεμπελιάσετε …και τώρα μπορείτε χωρίς ενοχές!

Υπόδειγμα διατροφής

Ασλανίδη Αναστασία

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης