Διατροφικές οδηγίες για τις ιώσεις αναπνευστικού συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊου

Με δεδομένη την ατομική υγιεινή, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γυμνασθείτε και διατηρήστε την καθημερινότητα σας, απέναντι στις ιώσεις.

Διατροφικές οδηγίες για τις ιώσεις αναπνευστικού συμπεριλαμβανομένου του κορονοϊου

Τον κορονοϊό δεν μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε, ακόμα! Αυτό είναι δουλειά της επιστήμης. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε το σώμα μας και την άμυνα του απέναντι στον εξωτερικό «εχθρό». Με δεδομένη την ατομική υγιεινή, ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, γυμνασθείτε και διατηρήστε την καθημερινότητα σας.

Τα θρεπτικά συστατικά που αυξάνουν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις λοιμώξεις και πρέπει να προσέξουμε την λήψη τους για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας έναντι των ιών και ειδικά των ιών που σχετίζονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι : o ψευδάργυρος, το σελήνιο, ο σίδηρος, ο χαλκός, και οι βιταμίνες Α, Β6, και Ε

Τροφές που πρέπει να καταναλώνετε:

Πορτοκάλι και ρόδι. Προσλήψεις μεγαλύτερες από 1000mg ημερησίως συχνά συνδέονται με μείωση τα συχνότητας, της διάρκειας και της οξύτητας ορισμένων ιώσεων. Η βιταμίνη C είναι από τις πιο σημαντικές βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C εκτός από τα πορτοκάλια είναι τα μανταρίνια, μήλα, ακτινίδια, πιπεριές, γκρέιπ- φρούτ. Οι πολυφαινόλες του ροδιού συμμετέχουν στην πρόληψη της γρίπης.

Φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το κάλε, το μαρούλι, το σέλινο εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C περιέχουν και βιταμίνη Ε, η οποία επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνδυάστε τα λαχανικά με τα φρούτα σε smoothie ή καταναλώστε τα ωμά με λίγο λεμόνι και ελαιόλαδο.

• Το μπρόκολο είναι μια αποθήκη θρεπτικών συστατικών που εκτός από την βιταμίνη C και Ε περιέχει σελήνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.Ο ψευδάργυρος μειώνει την διάρκεια και την σοβαρότητα της ίωσης.

Βρόμη. Ένα ζεστό μπολ βρόμη μπορεί να είναι ανακουφιστικό όσο και θρεπτικό γιατί περιέχει πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά όπως η β-γλυκάνη και βιταμίνη Ε.

Μπαχαρικά. Το πιπέρι( μαύρο και καγιέν), ο κουρκουμάς και το σχοινόπρασο βοηθούν την απόχρεμψη και την ρινική αποσυμφόρηση για καλύτερη αναπνοή. Αποφύγετε τα πικάντικα φαγητά σε περίπτωση πονόλαιμου.

Ενυδάτωση. Η κατανάλωση τσαγιού ή άλλων αφεψημάτων με μέλι και λεμόνι καθώς επίσης και νερού βοηθά την καλή ενυδάτωση του οργανισμού και την αναπλήρωση υγρών που χάνονται με τον πυρετό και τους εμέτους. Επίσης βοηθούν και στην απόχρεμψη.

Σκόρδο. Αρκετές μελέτες χαρακτηρίζουν το σκόρδο ως παράγοντα που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης.

Γιαούρτι..Τα προβιοτικά μειώνουν τα επεισόδια οξείας αναπνευστικής μόλυνσης. Συνεχής λήψη προβιοτικών ποτών ή γιαουρτιού που περιέχουν lactobacillus brevis μείωσε τα περιστατικά ιώσεων. Περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας αμινοξέα και βοηθά στην ενδυνάμωση του οργανισμού. Αποφύγετε εκείνα με προσθήκη ζάχαρης.

• Το εκχύλισμα ginseng έχει εκτιμηθεί ότι προλαμβάνει την εμφάνιση κρυολογήματος ή των λοιμώξεων του αναπνευστικού.

• Η εχινάκεια έχει αντιϊκές ιδιότητες, το ζεστό ρόφημα εχινάκεια βοηθά επίσης.

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος και αγωνία κατά την διάρκεια μιας κρίσης. Μοιραστείτε αυτό το συναίσθημα με τα άτομα που σας αγαπούν, επιστρατεύστε τις δεξιότητες που σας βοήθησαν στο παρελθόν να αντιμετωπίσετε ένα σοβαρό θέμα, θυμηθείτε τον εαυτό σας αισιόδοξο και χαμογελάστε.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΥΓΕΙΑΣ

«Για να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας στην κρίση του κορονοϊού. Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε σύγχυση, θλίψη, αγωνία, φόβο ή θυμό κατά τη διάρκεια μιας κρίσης. Είναι καλό να μιλάτε σε ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Επικοινωνήστε με συγγενείς και φίλους

Αν πρέπει να μείνετε στο σπίτι, ακολουθείστε υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, άσκηση και κοινωνικές επαφές με τους αγαπημένους σας στο σπίτι αλλά και διαδικτυακά ή τηλεφωνικά με άλλους συγγενείς και φίλους.

Μην καταφύγετε στο αλκοόλ, στο κάπνισμα ή άλλες ουσίες για να καταπολεμήσετε το στρες. Αν η κατάσταση σας καταβάλλει συναισθηματικά, απευθυνθείτε σε κάποιο σύμβουλο υγείας. Διατηρείτε κάποιο σχέδιο για το πού και το πώς θα αναζητήσετε βοήθεια σε περίπτωση οργανικών ή ψυχολογικών προβλημάτων.

Ενεργείστε ρεαλιστικά. Συλλέξτε πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να εκτιμήσετε με ακρίβεια τον κίνδυνο έτσι ώστε να λάβετε τις ορθές προφυλάξεις. Βρείτε μια αξιόπιστη πηγή όπως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ή κάποιο τοπικό ή δημόσιο φορέα υγείας.
Περιορίσετε την ανησυχία και την ταραχή ελαχιστοποιώντας τον χρόνο για να ενημερωθείτε εσείς και η οικογένειά της από μέσα που θεωρείτε ότι σας προκαλούν άγχος.

Επιστρατεύστε τις δεξιότητες εκείνες που στο παρελθόν βοήθησαν να αντεπεξέλθετε σε αντιξοότητες, προκειμένου να παραμείνετε ψύχραιμοι στις προκλήσεις αυτής της κρίσης».

Ασλανίδη Αναστασία
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος