Αλέξης Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσει η διαδικασία. 

Αλέξης Τσίπρας: Ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή

«Έκανα δεκτή την παραίτηση Καμμένου και θα κάνω δεκτή οποιαδήποτε άλλη παραίτηση μου τεθεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός εξερχόμενος από το Μαξίμου μετά το «διαζύγιο» με τον Πάνο Καμμένο και τους ΑΝΕΛ.

Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το διαζύγιο με τους Ανεξάρτητους Ελληνες και την παραίτηση Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Βουλής για να ξεκινήσει η διαδικασία.

«Έκανα δεκτή την παραίτηση Καμμένου και θα κάνω δεκτή οποιαδήποτε άλλη παραίτηση μου τεθεί», δήλωσε μεταξύ άλλων και ευχαρίστησε τον Πάνο Καμμένο.

«Είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν σε όλους γνωστές οι ιδεολογικές μας διαφορές. Συνεργαστήκαμε έντιμα με γνώμονα το Εθνικό συμφέρον. Βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και ανοίξαμε το δρόμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πάνο Καμμένο για την αναντικατάστατη συμβολή του αυτά τα χρόνια», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Ζήτησα καθαρές κουβέντες. Τον ευχαριστώ γιατί ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα. Σήμερα μου ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την κυβέρνηση. Βασική μου επιδίωξη είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα μέσα από τις συμμαχίες και την πορεία της αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο. Έχω διαμηνύσει με απόλυτη σαφήνεια, ότι μπροστά στο προφανές εθνικό συμφέρον, δεν πρόκειται να λογαριάσω ρίσκο και πολιτικό κόστος», πρόσθεσε.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Η ψήφος εμπιστοσύνης ζητείται από την κυβέρνηση αμέσως μόλις ορκιστεί.

Σε διάστημα 15 ημερών από την ορκωμοσία της, η κυβέρνηση οφείλει να εμφανιστεί και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Με αυτήν διαθέτει πλέον δημοκρατική νομιμοποίηση τη λεγόμενη «δεδηλωμένη».

Κανονικά προηγούνται οι προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

Ωστόσο η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και οποιαδήποτε άλλη στιγμή, για να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση.

Η ψήφος είναι ονομαστική και δεν απαιτούνται απαραίτητα 151 ψήφοι.

Για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών (δεν μπορεί να είναι μικρότερη η πλειοψηφία από τους 120 βουλευτές).

Πηγή: topontiki.gr