Τράπεζα θεμάτων: Χρονοβόρος η έρευνα, δύσκολα θα εντοπιστεί η πηγή της επίθεσης
«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ολοκληρωθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Η πλατφόρμα αυτή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ) είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».
«Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ολοκληρωθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Η πλατφόρμα αυτή του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας (ΕΔΥΤΕ) είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων». Τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης επανέλαβαν την παραπάνω αναφορά, καθώς ύστερα από την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων για τις ενδοσχολικές εξετάσεις του Λυκείου, το βλέμμα όλων έχει στραφεί στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η αγωνία είναι μήπως στις εξετάσεις, στις οποίες θα συμμετάσχουν συνολικά περίπου 95.000 υποψήφιοι Λυκείων για τα ΑΕΙ, υπάρξουν ανάλογες επιθέσεις και προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, κατά τις 6 το πρωί της Τρίτης 20 λύκεια κατάφεραν να πάρουν θέματα και μετά άρχισαν τα προβλήματα λόγω της κυβερνοεπίθεσης στην πλατφόρμα της τράπεζας. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) δέχθηκε εκατοντάδες τηλεφωνήματα από τους διευθυντές των σχολείων –συνολικά περίπου 1.400 σε όλη τη χώρα– και τους διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ οι μαθητές περίμεναν αν και πότε θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Λίγο πριν από τις 09.00, πάντως, περισσότερα από 1.000 Λύκεια είχαν πάρει θέματα από την τράπεζα και τελικά, όπως ανέφερε το υπουργείο Παιδείας, «τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων». Να σημειωθεί ότι είναι απαραίτητο ένας μαθητής να έχει πάρει απολυτήριο Λυκείου για να συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Η κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων αποτέλεσε το κύριο θέμα της πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου. «Κατά τον κ. Ακη Σκέρτσο, ακόμη και για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ, η υπηρεσιακή κυβέρνηση τριών ημερών ή οι κυβερνοεπιθέσεις», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Πόπη Τσαπανίδου. «Πάντα φταίνε οι άλλοι. Στο μεταξύ, η αγωνία των μαθητών συνεχίζεται όσο το πρόβλημα στις εξετάσεις δεν λύνεται. Το μόνο που μένει είναι η αλαζονική αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που τέσσερα χρόνια τώρα δεν φρόντισε να θωρακίσει ψηφιακά την πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων και να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων», πρόσθεσε. «Για μία ακόμη μέρα αναδεικνύεται η αποτυχία της πολιτείας να εξασφαλίσει την εύρυθμη διενέργεια των εξετάσεων. Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος», σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης για τη νέα κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων».
«Το επαναλαμβανόμενο χάλι της Τράπεζας Θεμάτων πρέπει να αντιμετωπιστεί εδώ και τώρα! Να επιτραπεί στους εκπαιδευτικούς να βάλουν οι ίδιοι τα θέματα των ενδοσχολικών εξετάσεων, αγνοώντας την Τράπεζα Θεμάτων, για να αποφευχθεί η ταλαιπωρία, ιδιαίτερα των μαθητών της Γ΄ Λυκείου. Οι μαθητές δεν είναι πειραματόζωα», ανέφερε το ΚΚΕ. Η σοβαρότητα της κυβερνοεπίθεσης οδήγησε σε παρέμβαση της Εισαγγελίας στο ανώτατο επίπεδο.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος όταν έγινε γνωστό χθες το πρωί ότι υπήρξε εκ νέου κυβερνοεπίθεση, παρήγγειλε άμεση έρευνα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αντώνη Ελευθεριάνο, με εντολή να τη διενεργήσει άμεσα η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να αναζητηθούν τα ηλεκτρονικά ίχνη και να εντοπιστεί το κέντρο από το οποίο εξαπολύθηκε η επίθεση. Στόχος των ερευνών που ήδη ξεκίνησαν είναι να βρεθούν εκείνοι που οργάνωσαν και υλοποίησαν μια τέτοιας σοβαρότητας επίθεση. Σύμφωνα με την παραγγελία, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οφείλει να προχωρήσει άμεσα την έρευνα, αξιοποιώντας κάθε μέσο, κατασχέσεις, άρσεις απορρήτου κ.λπ., προκειμένου να οδηγηθεί σε αποτέλεσμα.
Πάντως, εισαγγελικές πηγές που εμπλέκονται εποπτεύοντας την έρευνα δήλωναν στην «Κ» ότι οι σχετικές έρευνες είναι εξαιρετικά δύσκολες, ξεκινούν από τον εντοπισμό για τα ηλεκτρονικά ίχνη που αφήνουν εκείνοι που κατά ριπάς έχουν επιτεθεί στα συστήματα, ενώ ξεκαθάριζαν πως ο αριθμός των 114 χωρών από τις οποίες φαίνεται ότι υπήρξαν χτυπήματα είναι εικονικός και η ανίχνευση της πηγής της επίθεσης είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, αν δεν είναι στις περισσότερες περιπτώσεις και χωρίς αποτέλεσμα.
Πηγή: kathimerini.gr