Κίνα: Το πρώτο μεγάλο κύμα αμφισβήτησης του Σι Τζινπίνγκ

Με την προσφυγή στη δοκιμασμένη μέθοδο του μαστιγίου και του καρότου, οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν χθες να εκτονώσουν εν τη γενέσει του το μεγαλύτερο κύμα πολιτικής ανυπακοής που εκδηλώθηκε στη χώρα από την εξέγερση της Τιενανμέν, το 1989, και την πρώτη αμφισβήτηση του προέδρου Σι Τζινπίνγκ στα δέκα χρόνια της εξουσίας του.

Κίνα: Το πρώτο μεγάλο κύμα αμφισβήτησης του Σι Τζινπίνγκ

Στη Σαγκάη, όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και οι πιο προχωρημένες, ως προς τα συνθήματά τους, διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, αστυνομικοί απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους για να εμποδίσουν την επανάληψη των κινητοποιήσεων, κράτησαν κλειστά αρκετά μαγαζιά και πραγματοποιούσαν ελέγχους στα κινητά τηλέφωνα περαστικών. Ταυτόχρονα, όμως, οι Αρχές σε αρκετές περιοχές της χώρας ανακοίνωναν μέτρα χαλάρωσης των δρακόντειων περιορισμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο πλαίσιο της στρατηγικής του Σι για «μηδενική COVID», που προκάλεσαν την έκρηξη της λαϊκής αγανάκτησης.

Με συνδυασμό μέτρων καταστολής και κατά περίπτωση χαλάρωση περιορισμών, οι κινεζικές αρχές προσπαθούν να εκτονώσουν την κοινωνική ένταση.

Οι Αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν χθες ότι δεν θα ορθώνουν πλέον πύλες για να εμποδίζουν την πρόσβαση σε συγκροτήματα κατοικιών όπου εντοπίζονται κρούσματα της νόσου και τόνισαν ότι πρέπει να μένουν ανοιχτές οι δίοδοι για την κίνηση ασθενοφόρων και γενικά για τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Ρόλο πυροκροτητή της κοινωνικής αναταραχής έπαιξε η φονική πυρκαγιά στην πόλη Ουρουμτσί, πρωτεύουσα της βορειοδυτικής επαρχίας Σιντζιάνγκ, όπου δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Πολλοί στην Κίνα κατηγόρησαν τις Αρχές, υποστηρίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα κατά της COVID-19 δυσκόλεψαν την πρόσβαση των συνεργείων πυρόσβεσης και διάσωσης στον τόπο της τραγωδίας. Το περιστατικό έδρασε ως καταλύτης για να απελευθερωθεί η συσσωρευμένη λαϊκή αγανάκτηση για τους μακρόχρονους εγκλεισμούς, με ό,τι αυτοί συνεπάγονται για την κοινωνική ζωή, την οικονομική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία των πολιτών.

Το προηγούμενο διάστημα, πολλοί έκαναν υπομονή περιμένοντας ότι το πρόσφατο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος θα αποφάσιζε τη χαλάρωση των περιορισμών. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συνέβη· αντιθέτως, το τελευταίο διάστημα σε αρκετές περιοχές τα μέτρα έγιναν πιο αυστηρά, καθώς τα κρούσματα του ιού αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς. Ρόλο έπαιξε επίσης η τηλεοπτική μετάδοση του παγκοσμίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου από το Κατάρ, καθώς οι Κινέζοι βλέπουν κάθε ημέρα ανθρώπους από όλα τα σημεία του κόσμου να στριμώχνονται χωρίς μάσκες ο ένας δίπλα στον άλλο, για να απολαύσουν τα παιχνίδια, και δεν καταλαβαίνουν γιατί αυτή η κανονικότητα είναι απαγορευμένη για τους ίδιους.

Η Κίνα δεν είναι ασυνήθιστη σε κοινωνικές διαμαρτυρίες τοπικού χαρακτήρα. Ωστόσο, οι διαδηλώσεις της Κυριακής απλώθηκαν στους δρόμους της Σαγκάης –όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομίας–, του Πεκίνου και άλλων αστικών κέντρων, όπως και σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις, αποκτώντας πανεθνικό χαρακτήρα. Επιπλέον, στη Σαγκάη αρκετοί διαδηλωτές κραύγαζαν ζητώντας την παραίτηση του Σι και την απομάκρυνση του Κ.Κ. από την εξουσία, απαιτώντας ταυτόχρονα ελευθερία του λόγου, του Τύπου και της τέχνης. Aκτιβιστές κρατούσαν στα χέρια ένα λευκό φύλλο χαρτί, παραπέμποντας στη λογοκρισία. Στην Ουάσιγκτον, εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Κινέζων να διαδηλώνουν και εκτίμησε πως «θα είναι πολύ δύσκολο να περιορίσει η Κίνα τον ιό με τη στρατηγική της μηδενικής COVID». Την αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης προκάλεσε η σύλληψη και κράτηση για αρκετές ώρες διαπιστευμένου δημοσιογράφου του BBC, που κάλυπτε τις διαδηλώσεις.

πηγή: «Κ»



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110