Και ανήλικος ανάμεσα στους «εμπόρους ψυχών» της Παλαιόχωρας - Σε απολογία οι 7 για τους μετανάστες

Στον εισαγγελέα προσήχθησαν οι επτά συλληφθέντες - Αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες.

Και ανήλικος ανάμεσα στους «εμπόρους ψυχών» της Παλαιόχωρας - Σε απολογία οι 7 για τους μετανάστες

Προθεσμία για να απολογηθούν τη Δευτέρα στον ανακριτή Χανίων ζήτησαν και πήραν οι επτά Αιγύπτιοι, ανάμεσα τους και ένας ανήλικος, που συνελήφθησαν στην Παλαιόχωρα ,για την διακίνηση και έκθεση σε κίνδυνο των τετρακοσίων ογδόντα τριών μεταναστών. Ο εισαγγελέας στον οποίο προσήχθησαν σήμερα το πρωί, τους απήγγειλε βαριές κατηγορίες. Παράνομη μετανάστευση κατά συναυτουργία, έκθεση ανθρώπινης ζωής σε κίνδυνο και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Οι φερόμενοι ως διακινητές , ζήτησαν από 3.000 έως και 4.000 δολάρια το άτομο, για το ταξίδι της ελπίδας από τα παράλια της Λιβύης με προορισμό την Ιταλία.

Με αρχηγό τον μηχανικό που παλιού αλιευτικού και τη συμμετοχή άλλων έξι διακινούσαν παράνομα και έθεταν σε κίνδυνο εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους στη διακυβέρνηση του σκάφους στο οποίο στοίβαξαν κυριολεκτικά 483 μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, από τη Συρία, την Αίγυπτο και το Πακιστάν, με τη συμφωνία να στοιχίζει στον κάθε ένα έως και 4.000 δολάρια τα οποία οι διακινητές θα λάμβαναν με τη μέθοδο Χαβάλα (hawala). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη μέθοδο διακίνησης μαύρου χρήματος. Στα αραβικά hawala σημαίνει«σύρμα».

Το σκάφος μήκους 25 μέτρων, λόγω των υπεράριθμων επιβαινόντων και της έλλειψης σωστικών μέσων, ήταν ακατάλληλο για πλεύση. Τέσσερις ημέρες ταξίδευαν εν μέσω θαλασσοταραχής οι 483 μετανάστες και οι επτά διακινητές που ήταν και το πλήρωμα, μέχρι τη στιγμή που διασώθηκαν σε μια μεγάλη επιχείρηση του λιμενικού ανοιχτά της Παλαιόχωρας το πρωί της περασμένης Τρίτης.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Αρχηγείου του λιμενικού σώματος, αναφέρεται ότι η εμπλοκή των επτά Αιγύπτιων προέκυψε στο πλαίσιο της διενεργηθείσας προανάκρισης που πραγματοποιήθηκε από στελέχη του Λιμενικού Σταθμού Παλαιοχώρας και του Γραφείου Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων με τη συνδρομή στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Συνόρων , σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό Γραφείο Επιχειρήσεων της EUROPOL, από την οποία και ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Χανιών, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλες υποθέσεις, όπως επίσης και την συνεργασία τους με άλλα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.

Στο μεταξύ οι μετανάστες εξακολουθούν να φιλοξενούνται στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Σαμαριά της ΑΝΕΝΔΥΚ στο λιμάνι της Παλαιόχωρας ενώ ο δήμος Καντάνου Σελίνου, προσωπικό του λιμενικού και της αστυνομίας, γιατροί και εθελοντές παραμένουν επί ποδός. Η μεταφορά τους σε οργανωμένη δομή ενδεχομένως να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο μετά και τη σχετική διαβεβαίωση από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, ωστόσο ως αργά σήμερα δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση προς τον δήμο και προς την ναυτιλιακή εταιρία που φιλοξενούν τους μετανάστες.

Πηγή: neakriti.gr