Μητσοτάκης – Μπάιντεν: «Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ»

Η αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια, που σε σημαντικό βαθμό οικοδομείται στην εμβάθυνση της διμερούς αμυντικής σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Μητσοτάκης – Μπάιντεν: «Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ»

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ενεργειακό τομέα και τον ρόλο της Ελλάδας, που αποκτά επιπρόσθετη αξία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και στο πλαίσιο αυτό η συμβολή της Ελλάδας στην ενίσχυση του Κιέβου.

Σε δηλώσεις του στο Οβάλ Γραφείο λίγο πριν από την έναρξη της συνάντησης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι με τον κ. Μητσοτάκη τον «ενώνει μια προσωπική φιλία» και σημείωσε ότι «η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν τη διεθνή έννομη τάξη». Ο κ. Μπάιντεν ευχαρίστησε τον Ελληνα πρωθυπουργό «για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα», αναγνωρίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο». Υπογράμμισε επίσης ότι «η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Ελληνες και τους Αμερικανούς, είναι πιο σημαντική από ποτέ».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, πολεμήσαμε μαζί και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Σημείωσε και αυτός ότι οι σχέσεις των δύο χωρών «είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο, όχι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή».

Μητσοτάκης – Μπάιντεν: Στρατηγική η σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ-1
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος εμμέσως στην Τουρκία, τόνισε ότι η Αθήνα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και σημείωσε ότι οποιαδήποτα παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί. [INTIME NEWS]

Στην πανηγυρική δεξίωση με επίκεντρο τον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που ακολούθησε, ο Τζο Μπάιντεν και η σύζυγός του Τζιλ επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στο πρωθυπουργικό ζεύγος. Μεταξύ άλλων παρόντες στη δεξίωση –που άνοιξε με ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου– ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, στον οποίο αναφέρθηκε ονομαστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ελληνοτουρκικά, ενεργειακά και Ουκρανικό στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο κ. Μπάιντεν σημείωσε στην ομιλία του πως «δεν είναι υπερβολή πως η φιλία μας και η εταιρική μας σχέση είναι ισχυρότερη από ποτέ», ενώ εστίασε στις επιθέσεις που δέχονται οι δημοκρατίες. «Οι ΗΠΑ οφείλουν τα δημοκρατικά ιδεώδη στην αρχαία Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε πως «αξίζουν οι θυσίες για τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Τα F-35

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα σύντομα η Ελλάδα να προσθέσει στο οπλοστάσιό της τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, ενώ αναφερόμενος εμμέσως στην Τουρκία τόνισε ότι η Αθήνα δεν απεμπολεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και σημείωσε ότι οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί. Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο Μπάιντεν να ασκήσει την επιρροή του για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Στη διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Αμυνας Νίκος Παναγιώτοπουλος και Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ενώ τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας ακολούθησε δεξίωση στον Λευκό Οίκο. Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, και θα εκφωνήσει ομιλία σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, που γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Μετά την ομιλία θα συναντηθεί και με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις που θα βρίσκεται στο Κογκρέσο και θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει η κυρία Πελόζι και στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων και Ενόπλων Δυνάμεων και των δύο νομοθετικών σωμάτων.

πηγή: kathimerini.gr