Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι αποκλειστικά στο «ΦΩΣ»: «O πατέρας μου, 68 χρονών, βοηθάει στον πόλεμο»

Λυτούς και δεμένους έβαλα για να μιλήσει γιατί δεν μιλούσε τόσες μέρες. Λίγο μετά το ματς της Τούμπας μού μίλησε μέσα από το κινητό του Λευτέρη Χουτεσιώτη. 

Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι αποκλειστικά στο «ΦΩΣ»: «O πατέρας μου, 68 χρονών, βοηθάει στον πόλεμο»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι είναι συγκλονισμένος, τον είδαμε με τη σημαία της Ουκρανίας στην Τούμπα, τον ζητούσαν όλοι να μιλήσει αυτές τις μέρες, έχω μάθει από τον Ιωνικό ότι ζήταγαν και τηλεοπτικά κανάλια να μιλήσουν μαζί του, αλλά δεν ήθελε. Ήταν σοκαρισμένος και πολύ στενοχωρημένος. Η γυναίκα του είναι στην Ουκρανία, οι γονείς του, οι γονείς της, του είχε δώσει άδεια μία μέρα από την προπόνηση ο προπονητής του Ιωνικού από μόνος του διότι έψαχνε στα τηλέφωνα τους δικούς του ο Τσιγκρίνσκι και ανησυχούσε, (είχα γράψει σε άλλο κομμάτι το ρεπορτάζ). Ο Δημήτρης Σπανός μού δήλωσε ότι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της άμυνας του Ιωνικού, του πολύ καλού Ιωνικού που καταφέρνει εύκολα να σώνεται.

Ο δε καλός τερματοφύλακας του Ιωνικού, ο Λευτέρης Χουτεσιώτης, μου είπε ότι ο Τσιγκρίνσκι είναι συνεσταλμένο παιδί, χαμηλών τόνων, χωρίς ακρότητες. Γι' αυτό δεν ήθελε να πει πολλά. Μιλήσαμε, είπε ορισμένα πράγματα, ήταν συγκινημένος. Και ευχαριστώ τον πρόεδρο του Ιωνικού Γιάννη Τσιριγώτη και τον Λευτέρη Χουτεσιώτη για τη βοήθεια.

Η άμυνα του Ιωνικού τα πάει πολύ καλά, μιλάμε για μία ομάδα που πέρσι ήταν στη Β’ Κατηγορία και πρόπερσι ήταν στη Γ’ Κατηγορία. Και όμως στέκεται περίφημα και τώρα πήρε ισοπαλία στην Τούμπα, χάνοντας και ευκαιρίες. Ο Απόλλων και ο Ατρόμητος έχουν δεχτεί πάνω από 10 γκολ περισσότερα συγκριτικά με τον Ιωνικό στο πρωτάθλημα. Ο Έλληνας τερματοφύλακας Λευτέρης Χουτεσιώτης έχει παίξει και στα 25 ματς στο πρωτάθλημα. Είναι ο πιο αναντικατάστατος του Ιωνικού.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» την 1/3/2022

Όμως ο Τσιγκρίνσκι είναι το Α και το Ω σε μία άμυνα που είναι ελληνική. Μπολιάζει με πείρα και κλάση την ελληνική άμυνα. Μην ξεχνάμε ότι έπαιζε πέντε χρόνια στην ΑΕΚ. Είναι 35 χρόνων. Έπαιζε στη Σαχτάρ, πέρασε και από την Μπαρτσελόνα.

Είναι μακράν ο πρώτος παίκτης του Ιωνικού σε επεμβάσεις ο Τσιγκρίνσκι. 106 έχει αυτός, 74 ο Χουτεσιώτης που είναι γκολκίπερ, 51 ο Ρομαό. Δηλαδή ο Τσιγκρίνσκι έχει διπλάσιες επεμβάσεις από τον δεύτερο ποδοσφαιριστή του Ιωνικού, τον Ρομαό!

Και στις αποκρούσεις, βγάζοντας έξω τον Χουτεσιώτη που είναι πρώτος επειδή είναι τερματοφύλακας, ο Τσιγκρίνσκι έχει τριπλάσιες από τον επόμενο! 7 ο Τσιγκρίνσκι, 2 ο Βαφέας, 2 ο Βαλεριάνος, 2 ο Μύγας.

Στα δε κλεψίματα, βγάζοντας πάλι έξω τον Χουτεσιώτη που είναι τερματοφύλακας, ο Τσιγκρίνσκι είναι πάλι πρώτος! 60 κλεψίματα ο Τσιγκρίνσκι, 51 ο Ρομαό.

Στα λάθη; Τελευταίος! 14 παίκτες του Ιωνικού έχουν κάνει περισσότερα λάθη από τον Τσιγκρίνσκι. Οι πρώτοι σε λάθη του Ιωνικού έχουν τριπλάσια λάθη από τον Ουκρανό. Δεν υπάρχει λόγος να αναφέρω τους αριθμούς, είναι πολλά τα ονόματα, ξαναλέω ο Τσιγκρίνσκι είναι ο 15ος σε λάθη.

Αυτά είναι φοβερά στατιστικά από τον Ουκρανό. Μάλλον γι’ αυτό ο προπονητής του Ιωνικού τον χαρακτήρισε ακρογωνιαίο λίθο στη συνέντευξη που μου έδωσε.
Πριν πάμε σε αυτά που λέει ο Τσιγκρίνσκι, θέλω να σημειώσω ότι η αντίσταση του ουκρανικού λαού στην υπέρτερη δύναμη αλλά και η στάση της Ευρώπης προς τη Ρωσία στέλνουν μηνύματα προς τους Τούρκους ότι δεν θα είναι εύκολο να κάνουν κάτι με τα ελληνικά νησιά...

Το είπε και ο Προτάσοφ στη μεγάλη συνέντευξη στο «ΦΩΣ» που είναι δεύτερη χώρα του η Ελλάδα, έχει σπίτι εδώ, ξέρει να μιλάει ελληνικά αλλά και να διαβάζει ελληνικά. Ο Προτάσοφ δήλωσε «αύριο θα έρθει ο Τούρκος να πει “αυτά τα νησιά ήταν κάποτε δικά μου, μπαίνω και τα παίρνω”. Ο Ιάπωνας θα πει “αυτά τα νησάκια ήταν δικά μου, τα θέλω πίσω”. Τι θα γίνει στον πλανήτη... Η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα μου, αύριο θα έρθει ο Τούρκος και θα μπει μέσα, πρέπει να τιμωρηθεί η ρωσική εισβολή».

Και κάτι εντυπωσιακό που δεν έγραψα χθες. Ο Προτάσοφ πλέον μένει στο σπίτι του Λιτόφτσενκο! Γιατί το διαμέρισμα του Προτάσοφ στο Κίεβο είναι στον 14ο όροφο στο κέντρο και αν φάει κάνα πύραυλο το κτίριο δεν θα μπορεί να κατέβει κάτω, ενώ το εξοχικό του Λιτόφτσενκο είναι ισόγειο.

Θέλετε και το κωμικοτραγικό; Ο Λιτόφτσενκο είναι αποκλεισμένος στην Τουρκία και δεν μπορεί να πάει στο σπίτι του! Αυτός δεν μιλάει ελληνικά, όπως ο Προτάσοφ, ούτε αγγλικά. Ήταν στην Τουρκία για υποχρεώσεις όταν μπούκαραν οι Ρώσοι. Πάμε τώρα στον Τσιγκρίνσκι…

Ντμίτρο, γνωρίζεις προσωπικά τον Προτάσοφ;

Τον γνωρίζω, ναι.

Μου έδωσε μια συγκλονιστική συνέντευξη από την Ουκρανία στην εφημερίδα, ήταν συγκινημένος. Είπε ότι νιώθει υπερήφανος για τα παιδιά της Ουκρανίας, ότι του έρχονται δάκρυα στα μάτια με αυτό που κάνουν, είπε ότι άλλος βοηθάει με αίμα, άλλος βοηθάει με χρήμα, άλλος παίρνει το όπλο και ότι θα αντισταθούν μέχρι την τελευταία τους αναπνοή.

Τον Όλεγκ Προτάσοφ τον ξέρουμε όλοι στην Ουκρανία ως μεγάλο ποδοσφαιριστή αλλά και ως προπονητή και βέβαια ως αντιπρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Τον γνώριζα και όταν ήταν προπονητής στην Ντνίπρο, έχουμε μιλήσει και σε αεροπλάνα μέσα. Είναι δύσκολο να μιλήσω για αυτά που είπε, για αυτά που αισθανόμαστε όλοι, θα κλάψω... Δεν φαντάζεστε πώς οι νέοι μας, ο στρατός μας φυλάει την ανεξαρτησία μας, την κυριαρχία της χώρας μας, την αλήθεια. Με κάνουν υπερήφανο, εδώ μιλάμε για τις ζωές των ανθρώπων. Είμαι υπερήφανος, στέλνω στην Ουκρανία, στους ανθρώπους μας όλες τις ευχές μου, σε κάθε Ουκρανό, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε παιδί, σε κάθε γιο, σε κάθε κόρη! Είναι στην καρδιά μου (σ.σ. συγκινείται). Συγγνώμη, καταλαβαίνεις...


Η οικογένειά σου είναι στην Ουκρανία;

Ναι. Η γυναίκα μου, οι γονείς μου, οι γονείς της. Ο πατέρας μου προσπαθεί να βοηθήσει ως εθελοντής.


Πόσων χρόνων είναι;

68.


Ήταν στρατιωτικός;

Ναι, ήταν στρατιωτικός. Έχει πείρα.


Ποια είναι η πόλη σου;

Το Κίεβο δεν είναι η πόλη μου αλλά στο Κίεβο μέναμε.


Το περιμένατε ότι οι Ρώσοι θα έκαναν τέτοια εισβολή;

Με αυτόν τον πρόεδρο που έχει η Ρωσία μπορείς να περιμένεις τα πάντα.


Σου το ρωτάω γιατί έμαθα ότι λίγο καιρό πριν έφυγε η γυναίκα σου από Ελλάδα και πήγε στην Ουκρανία.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ναι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το περιμέναμε. Είμαστε χρόνια σε αυτό το πρόβλημα με τη Ρωσία. Πήγε εκεί η γυναίκα μου και για να φροντίσει τους γονείς της. Όχι μόνο για αυτό αλλά και για αυτό.


Τι εκτιμάς; Τι πιστεύεις; Θα παραδοθεί η χώρα;

Δεν είναι πόλεμός μας! Είναι πόλεμος της ανθρωπότητας, είναι ένας πόλεμος εις βάρος της ανθρωπότητας. Υπερασπιζόμαστε όχι μόνο την Ουκρανία αλλά και όλο τον κόσμο. Να μην μπαίνει ο ισχυρός σε οποιαδήποτε χώρα, να ξέρει ο ισχυρός ότι θα βρει αντίσταση, ότι θα υψώνεται η φωνή για την αλήθεια. Είναι τραγωδία και για τις δύο πλευρές, υπάρχουν νεκροί και από τις δύο πλευρές, πρέπει να σταματήσει. Πόσοι άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν ακόμα! Πόσοι νέοι πρέπει να σκοτωθούν ακόμα, για να σταματήσει αυτό το κακό! Δεν θα ήθελα να πω τίποτε άλλο.