'Ολεγκ Προτασόφ στο «ΦΩΣ» από το Κίεβο: «Θα προστατεύσουμε τη χώρα μας! Εγώ δεν έφυγα. Άλλοι έφυγαν»

Αντιπρόεδρος της Ουκρανικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου και μορφή στην Ιστορία του Ολυμπιακού. Όχι μόνο ως παικταράς αλλά και ως προπονητής στο ιστορικό 3-0 της Ριζούπολης...

'Ολεγκ Προτασόφ στο «ΦΩΣ» από το Κίεβο: «Θα προστατεύσουμε τη χώρα μας! Εγώ δεν έφυγα. Άλλοι έφυγαν»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Βρήκα τον Όλεγκ Προτασόφ στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Τον γνωρίζω καλά, είχα κάνει μεγάλες συνεντεύξεις μαζί του στο παρελθόν. Έχω πάει 2 φορές στο σπίτι του παλαιότερα για μεγάλης διάρκειας συζητήσεις. Είναι ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας της Ουκρανίας!

Ο Προτασόφ ήταν ο προπονητής του Ολυμπιακού στο αξέχαστο 3-0 στη Ριζούπολη, με το οποίο ο Ολυμπιακός πήρε το 7ο σερί πρωτάθλημά του το 2003. Με βοηθό του τον Γκόγκιτς. Δύο πολύ καλά παλικάρια. Ο Προτασόφ, για όσους δεν τον γνωρίζουν προσωπικά, είναι πολύ καλός άνθρωπος.

Υπήρξε τεράστιο όνομα ως ποδοσφαιριστής στην ενωμένη Σοβιετική Ένωση, όταν μιλάμε για Σοβιετική Ένωση εννοούμε μια αχανή χώρα, μια υπερδύναμη πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είναι τώρα η Ρωσία. Είναι Ουκρανός ο Προτασόφ. Τότε ήταν ενωμένη η Ρωσία με την Ουκρανία, στην Εθνική ομάδα έπαιζαν Ουκρανοί και Ρώσοι μαζί.

Ο Προτασόφ ήρθε ως πολύ μεγάλη μεταγραφή στον Ολυμπιακό, ήταν ο σέντερ φορ της Σοβιετικής Ένωσης όταν ήρθε. Παικταράς της Ντιναμό Κιέβου τότε. Παρασύρθηκε και αυτός από τα «πέτρινα χρόνια» του Ολυμπιακού, όμως έβαζε μέσο όρο γκολ 1 σε κάθε 2 αγώνες. Δηλαδή αγώνα παρά αγώνα έβαζε γκολ. Δεν κορόιδεψε. Ήταν φιλότιμος.

Μιλάμε για τον δεύτερο σκόρερ της Εθνικής ομάδας της Σοβιετικής Ένωσης πίσω από τον Μπλαχίν! Ήταν στον τελικό του EURO το 1988 Ολλανδία - Σοβιετική Ένωση. Όταν το πήρε η μεγάλη Ολλανδία του Γκούλιτ, του Φαν Μπάστεν, του Ράικαρντ, των αδελφών Κούμαν. Δύο καλοκαίρια μετά ο Προτασόφ ήρθε στον Ολυμπιακό. Ως πρωταθλητής Σοβιετικής Ένωσης ήρθε με την Ντιναμό Κιέβου, η οποία είχε κατακτήσει τον τίτλο εκείνη τη χρονιά.

Εκατοντάδες Ολυμπιακοί τον υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο, με γνωστές μορφές της «ερυθρόλευκης» εξέδρας να πέφτουν πάνω του, κάποιοι και με γύψο στο πόδι.

Καθοριστικό ρόλο στο να τα καταφέρει ο Σαλιαρέλης να φέρει τα «Μιγκ» (Προτασόφ, Λιτόφτσενκο, Σάβιτσεφ) έπαιξε η παρουσία του Μπλαχίν στον πάγκο του Ολυμπιακού, καθώς και τα λεφτά από την πώληση του Ντέταρι.

Διαβάστε τη συνέντευξη του Προτασόφ τώρα από το Κίεβο στο «ΦΩΣ». Η χώρα είναι σε κίνδυνο πολέμου με τη Ρωσία, ο πρόεδρος της Ουκρανίας τη Δευτέρα το βράδυ σε διάγγελμα είπε ότι η πληροφόρησή του είναι ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν σε 48 ώρες. Ο Όλεγκ δεν ήθελε να πει πολλά. Είπε λίγα και καλά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 16/2/2022


Πού σε βρίσκω;

Στο Κίεβο είμαι, στην Ομοσπονδία. Είμαι α' αντιπρόεδρος στην Ουκρανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Εσύ που έχεις σπίτι στην Ελλάδα, θα μπορούσες εύκολα να την κοπανήσεις από την Ουκρανία. Άλλοι το έσκασαν. Μίλησε για αυτούς ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

Δεν είναι και τόσοι πολλοί αυτοί που την κοπάνησαν, δεν είναι τόσοι όσο γράφουν. Χθες στο Κίεβο κόλλησα 2 ώρες στην κίνηση. Ο κόσμος δεν έφυγε. Είμαι καλά, η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μου, αλλά θα μείνω εδώ. Είμαι στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, πρέπει να κάνω τη δουλειά μου. Κάποιοι πολιτικοί έφυγαν και τους κοροϊδεύουν... Εμείς πώς θα φύγουμε, δεν είναι σωστό. Είμαστε η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου, μένουμε εδώ και κάνουμε τη δουλειά μας.

Φοβάσαι; Τι λέει ο κόσμος;

Σίγουρα ανησυχούμε, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος πανικός όσο νομίζετε. Εντάξει, κάποιοι έφυγαν προς τα δυτικά σύνορα, αλλά δεν είναι μεγάλο το ποσοστό αυτών που το έκαναν. Δεν μπορείς να είσαι ήρεμος όταν διαβάζεις και ακούς ότι από μέρα σε μέρα θα μπουκάρουν... Δεν θα ήθελα όμως να πούμε περισσότερα για τα πολιτικά, είναι λεπτή η θέση μου.

Δεν μπορώ να μη σε ρωτάω για αυτά, όλος ο πλανήτης ασχολείται με την Ουκρανία.

Εμείς είμαστε ενωμένοι, ξέρουμε ότι την πατρίδα μας θα την προστατεύσουμε και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.


Στην Ομοσπονδία δεν έχετε διακόψει τις δουλειές σας;

Όλες οι ομάδες είναι σε προετοιμασία γιατί υπάρχει η χειμερινή διακοπή, το πρωτάθλημα ξαναρχίζει 25 Φλεβάρη. Οι περισσότερες ομάδες τώρα είναι στην Τουρκία και στην Ισπανία. Γράψε μόνο αυτό για τους φίλους μου στην Ελλάδα: είμαι καλά, μένουμε στη χώρα μας και θα την προστατεύσουμε, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί.

Μια από τις μεγαλύτερες χαρές στην καριέρα σου ήταν το 3-0 στη Ριζούπολη.

Ναι, αυτή η νίκη ήταν από τις μεγαλύτερες χαρές που έζησα στο ποδόσφαιρο.

Τότε στον Ολυμπιακό έπαιζαν 8 Έλληνες. Και είχες βάλει αλλαγές άλλους 2 Έλληνες να παίξουν. Είναι πρόβλημα αυτή η κατάσταση με τους πολλούς ξένους στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

Για το ελληνικό ποδόσφαιρο αποφασίζουν οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Εγώ ως αντιπρόεδρος της Ουκρανικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου δεν πρέπει να μιλάω για θέματα που πρέπει να απασχολούν την Ελληνική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου.

Πες μου τι γίνεται στην Ουκρανία με τους ξένους.

Εδώ υπάρχει κανονισμός που υποχρεώνει τις ομάδες να έχουν 5 Ουκρανούς στην 11άδα σε όλη τη διάρκεια του ματς! Και αλλαγές να γίνονται, πρέπει να έχει 5 Ουκρανούς κάθε ομάδα μέσα στο γήπεδο!

Δεν θα μπορούσαν να κάνουν συμφωνία οι ελληνικές ομάδες να το επιβάλλουν αυτό από μόνες τους; Και στην Τουρκία το κάνουν.

Στο Καζακστάν έχουν κανονισμό να παίζει υποχρεωτικά και ένας νεαρός στην 11άδα, όχι μόνο ντόπιοι! Αν θες τη γνώμη μου για το θέμα, είναι λογικό να δίνουμε ευκαιρίες στους δικούς μας παίκτες. Πρέπει να γίνεται αυτό. Η Σαχτάρ κάνει ειδική διαχείριση, έχει Βραζιλιάνους μπροστά, αλλά Ουκρανούς στην άμυνα και στο τέρμα.


Από όλους τους συμπαίκτες που είχες στον Ολυμπιακό ποιος σου άρεσε περισσότερο; Ποιον θαύμαζες;

(σκέφτεται). Τον Καραπιάλη θα πω. Ήξερε πολλή μπάλα και ήταν ομαδικός, έδινε πάσες, είχε εξαιρετική τεχνική.

Ποιον προπονητή ξεχώριζες;

Δεν θέλω να προσβάλλω κανέναν, από όλους πήρα κάτι. Αλλά η πιο δυνατή προσωπικότητα που είχα για προπονητή ήταν ο Λομπανόφσκι.

Και στην Εθνική και στην Ντιναμό Κιέβου.

Ναι, τον είχα και στις δύο ομάδες. Ήταν η πιο έντονη προσωπικότητα προπονητή που είχα σε όλη την καριέρα μου.

Ποιον αντίπαλο θαύμαζες στην Ελλάδα πιο πολύ;

Δεν θαύμαζα αντίπαλο (χαμογελάει).

Ποιον αντίπαλο θεωρούσες πιο δύσκολο;

Να σκεφτώ. Στέλιος Μανωλάς.

Ο Καλιτζάκης;

Ήταν δύσκολος γιατί ήταν λίγο πιο σκληρός, αλλά ο Μανωλάς ήταν πιο έξυπνος.

Τον κόσμο τον φοβήθηκες ποτέ; Μου έχουν πει παίκτες ιστορίες με ποδοσφαιριστή ο οποίος κρύφτηκε στο πορτμπαγκάζ συμπαίκτη του για να πάει στο Ρέντη.

Αυτό δεν το γνωρίζω. Πράγματι σε κάποια ματς ακούγαμε βρισιές, αλλά δεν φοβόμουν τον κόσμο του Ολυμπιακού. Στην Τούμπα ήταν φωτιά τα ματς...

Το πιο αξέχαστο ματς για εσένα;

Ως παίκτης ή ως προπονητής;

Και τα δύο.

Ως προπονητής ήταν το 3-0 στη Ριζούπολη, έπρεπε να νικήσουμε με 2 γκολ διαφορά έναν πολύ δυνατό Παναθηναϊκό τότε και το καταφέραμε. Ήταν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα εκείνο το ματς. Αν δεν νικούσαμε, θα έπαιρνε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός.

Ως παίκτης;

Ημιτελικός Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Το 1992. Κερδίζουμε πέναλτι στο 91ο λεπτό και το εκτελώ. Αν δεν το έβαζα, θα αποκλειόταν ο Ολυμπιακός και θα περνούσε ο Παναθηναϊκός. Με Βάντσικ στο τέρμα ο Παναθηναϊκός. Το έβαλα και περάσαμε εμείς στον τελικό. Με το που το έβαλα σφύριξε τη λήξη. Καταλαβαίνεις τι έγινε εκείνες τις στιγμές.

Πριν από το ματς της Ριζούπολης κοιμόσουν τα βράδια;

Δεν ήταν εύκολο. Λίγες ώρες μόνο. Όταν είσαι προπονητής σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, με όλη την Ελλάδα τότε να περιμένει με αγωνία το ματς, υπήρχε άγχος.

Σε έπαιρνε τηλέφωνο ο Κόκκαλης;

Ήμασταν σε τακτική επαφή πριν από το ματς.

Μπόνους είχε πει;

Δεν θυμάμαι τι είχε πει στα παιδιά. Αλλά δεν χρειαζόταν μπόνους για να τα δώσεις όλα σε τέτοιον αγώνα. Πρέπει να κλείσουμε. Με φωνάζουν, τους ακούς; Έχω δουλειά.

Καλή τύχη.

Είμαστε στο σπίτι μας, αν κάποιος θα προσπαθήσει να μπει στη χώρα μας, θα κάνουμε αυτό που πρέπει...