Συγκλονιστικός Όλεγκ Προτάσοφ στο «ΦΩΣ»: «Θα αντισταθούμε μέχρι τελευταίας αναπνοής»

Ο Όλεγκ Προτάσοφ μίλησε στο ΦΩΣ για όλα τα δεινά που υπομένει η Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή. «Βγάζω το καπέλο στο έθνος μου, δάκρυα μού έρχονται στα μάτια».

Συγκλονιστικός Όλεγκ Προτάσοφ στο «ΦΩΣ»: «Θα αντισταθούμε μέχρι τελευταίας αναπνοής»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τον Όλεγκ Προτάσοφ τον είχα βγάλει στο «ΦΩΣ» πριν από τον πόλεμο, όταν οι Ρώσοι είχαν παραταχθεί στα σύνορα, χωρίς να έχουν μπουκάρει. Μου είχε πει λίγα πράγματα για τα πολιτικά, δεν ήθελε, πιο πολύ μιλήσαμε για τον Ολυμπιακό. Όμως μου είχε πει «δεν εγκαταλείπω, λίγοι έφυγαν, αν μπει κάποιος μέσα θα προστατεύσουμε τη χώρα μας».

Τον βρήκα πάλι τώρα στην Ουκρανία, ήταν συγκλονιστικός. Ήταν και συγκινημένος. Λίγες οι παρεμβάσεις μου, γιατί ήταν φορτισμένος. Είναι γενναίο αυτό που κάνει, με τους Ρώσους έτοιμους να καταλάβουν τη χώρα του και να βάλουν τους δικούς τους πολιτικούς...

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 28/2/2022

Είσαι καλά;

Εγώ είμαι καλά, όμως νέα παιδιά πεθαίνουν, Θέμη. Αυτός ο τρελός έστειλε 20χρονα παιδιά σε τανκς που ανατινάζονται, σκοτώνονται νέα παιδιά, δικά τους και δικά μας.


Τι γνώμη είχαν οι Ουκρανοί για τους Ρώσους πριν από τον πόλεμο και τι γνώμη έχουν τώρα; Έστρεψε όλη τη χώρα με μίσος εναντίον του;

Δεν θα μου φτάσουν ούτε η ώρα ούτε τα λόγια για να σου εξηγήσω. Ο Ουκρανός δεν είναι ένας άνθρωπος που έχει την ίδια σκέψη. Άλλος ο Ουκρανός στο Χάρκοβο, άλλος ο Ουκρανός στο Κίεβο, άλλος ο Ουκρανός στο Λβιβ. Είναι πολύ μεγάλη χώρα. Μοιάζει λίγο με την Ισπανία, που άλλο είναι ο Βάσκος, άλλο είναι ο Καταλανός, άλλο είναι ο Μαδριλένος. Είναι μία περίπλοκη χώρα η Ουκρανία, είναι μια δυνατή χώρα, μεγάλη, γι' αυτό ο Πούτιν παλεύει να μας χωρίσει, να μας διαλύσει. Προσπαθεί να φτιάξει την παλιά Σοβιετική Ένωση, αυτό κάνει.


Περιμένατε ότι θα μπούκαρε από παντού και όχι μόνο στις ρωσόφωνες περιοχές;

Θέμη, κι εγώ μιλάω ρώσικα. Πολλοί άνθρωποι στην Ουκρανία μιλάνε ρώσικα. Όμως είμαι Ουκρανός. Η Ουκρανία είναι η χώρα μου και η Ελλάδα είναι η δεύτερη χώρα μου, σου το είπα και την προηγούμενη φορά. Όμως τώρα είμαι Ουκρανός που παλεύει με ένα τεράστιο θηρίο μέσα στο σπίτι μου. Η μητέρα μου είναι αλλού και κλαίει, η γυναίκα μου είναι αλλού και κλαίει, η κόρη μου κλαίει...


Ο Πούτιν έλεγε ότι ο ουκρανικός λαός είναι φίλος και αδελφός.

Τι φίλοι να είμαστε, σκοτώνει τα παιδιά μας. Ο Πούτιν είναι τελειωμένος άνθρωπος. Αυτός για όλο τον πλανήτη τελείωσε. Βλέπεις τι γίνεται, με το SWIFT θα του τελειώσουν τις τράπεζες. Τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ τού τον πήρανε και τον πάνε στο Παρίσι. Εμείς, ως ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ουκρανίας, ζητήσαμε να μη γίνει ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ στη Ρωσία. Πολλά ζητήσαμε. Η Φόρμουλα 1 ακύρωσε το γκραν πρι στη Ρωσία. Η Εθνική Πολωνίας αρνήθηκε να αγωνιστεί με την Εθνική Ρωσίας για το Μουντιάλ.


Αεροπλάνα της Ρωσίας δεν πετάνε πάνω από ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν θα τον αφήσουν σε χλωρό κλαρί. Η Ουκρανία αντιστέκεται και του χάλασε τα σχέδια. Υπάρχουν Ρώσοι αιχμάλωτοι, νέα παιδιά, που οδηγούσαν τανκς και τους αφήνει η χώρα μου να επικοινωνούν με τις μανάδες τους, φτιάξαμε ειδικό σάιτ. Έστειλε 20χρονα σε τανκς να μπουν στην Ουκρανία. Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει άμεσα για να μη σκοτώνονται τα παιδιά μας και τα παιδιά τους.


Τους Τσετσένους γιατί τους έστειλε;

Γιατί νόμιζε ότι σε μία μέρα θα είχε νικήσει και ότι οι Ουκρανοί θα πέταγαν τα όπλα κάτω, αλλά δεν του βγήκε.


Τι πιστεύεις ότι θα γίνει στο τέλος; Θα βάλει δικό του κυβερνήτη στην Ουκρανία;

Ο στόχος του αυτός είναι. Ήθελε να μπει μέσα, να ρίξει την κυβέρνηση και να πάρει το Κίεβο, να βάλει τους δικούς του πολιτικούς για να δεχτούν το ότι μας πήρε την Κριμαία, να μας πάρει και το Ντόνετστκ και το Λουγκάνσκ, να μας δαγκώσει κι άλλα μέρη και όλη η Ουκρανία να είναι υπό τον έλεγχό του, χωρίς Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ΝΑΤΟ ποτέ.


Θα το πετύχει;

Πέφτουν βόμβες γύρω από το σπίτι μου, τι θες να σου πω, αν θα τα καταφέρει; Ο άνθρωπος έχει τρελαθεί. Είμαι σε ένα πόστο ως αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, κάθε λέξη που θα πω διαβάζεται σε όλο τον κόσμο... Πέρα από το όνομα που είχα φτιάξει ως παίκτης.


Το περίμενες ότι θα αντιστεκόταν έτσι η Ουκρανία;

Ναι, το περίμενα. Γι' αυτό σου είχα πει εκείνες τις κουβέντες ότι αν κάποιος μπει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας. Έχω πρόσβαση σε κάποιες πληροφορίες... Ήξερα ότι έχουμε μεγάλο αριθμό όπλων φορητών από τη Δύση που μπορείς να χτυπήσεις τανκς και στρατιωτικά οχήματα από μεγάλη απόσταση, από ένα δάσος, από έναν λόφο, από ένα κτίριο, και να προκαλέσεις μεγάλες καταστροφές. Τρομερό όπλο.


Δεν χρειάζεται να ξέρεις σημάδι;

Όχι. Πατάς το play και φεύγει η ρουκέτα, έλκεται από τη μηχανή του οχήματος, από τη θερμότητα. Πάει μόνο του και βρίσκει τον στόχο. Και στο Κίεβο όλοι περιμένουν με καλάσνικοφ και με μολότοφ. Βγάζω το καπέλο στο έθνος μου... Οι Ουκρανοί είναι πολύ δυνατοί. Ο Πούτιν περίμενε να περάσει εύκολα, περίμενε ότι θα πέταγαν οι Ουκρανοί τα όπλα, φοβούμενοι το θηρίο, και θα έλεγαν «περάστε». Πίστευε ότι θα έβλεπαν οι Ουκρανοί το τεράστιο λιοντάρι και θα το έβαζαν στα πόδια. Όμως πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος γιατί σκοτώνονται άνθρωποι. Ήρθαν με τα παιδιά, με τους γιους μας, να μας σκοτώσουν.


Αυτόν τον Πρόεδρο της Ουκρανίας τον περίμενες τόσο γενναίο; Ένας ηθοποιός ήταν.

Ο άνθρωπος δεν ήταν πολιτικός... Δεν είχε πείρα. Μπήκε στα βαθιά νερά... Αυτός βρέθηκε σε μια κατάσταση πολέμου και απέναντι στην παγκόσμια στρατιωτική δύναμη. Βρέθηκε στη χειρότερη κατάσταση που μπορεί να βρεθεί άνθρωπος. Έκανε λάθη ή δεν έκανε λάθη, το θέμα είναι ότι αυτός στέκεται στη χώρα, αντιστέκεται, είναι παρών.


Του λαού είναι η αντίσταση ή της κυβέρνησης;

Ο Πούτιν περίμενε ότι επειδή στην Ουκρανία πολλοί μιλάνε ρώσικα -και εγώ μιλάω ρώσικα-, επειδή η Ρωσία είναι τεράστια δύναμη, ότι ο λαός θα πάθαινε σοκ με την εισβολή από παντού και ότι θα σηκώναμε τα χέρια ψηλά. Πίστευε ότι ο λαός θα έλεγε «εντάξει, ρε φίλε, μη χυθεί αίμα, έλα μέσα και κάνε ό,τι νομίζεις». Δεν μπορώ να καταλάβω ποιοι τον συμβουλεύουν... Ο Ουκρανός είναι περίεργος!


Πες μου γι' αυτό, πες μου για τον λαό.

Ο Ουκρανός μπορεί να βρίζει τον άλλον Ουκρανό, αλλά μην μπεις μέσα στο σπίτι μου και να με διατάξεις τι να κάνω. Άμα μπεις ρε π... εσύ στο σπίτι μου να μου πεις τι να κάνω, τελείωσε, εκεί όλη η Ουκρανία ενώνεται. Αυτό που βλέπουμε με την αντίσταση είναι φοβερό πράγμα, δάκρυα μού έρχονται στα μάτια βλέποντας τι κάνουν τα παιδιά μας.


Με συγκινείς, Όλεγκ. Μπορεί να τα ζήσουμε κι εμείς αυτά στο μέλλον.

Κάποιος από εμάς βοηθάει με το αίμα, κάποιος από εμάς βοηθάει με το χρήμα, κάποιος παίρνει το όπλο. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε, δεν ξέρω τι θα γίνει, ο αντίπαλος είναι τεράστιος, έχει μαζέψει και πολύ χρήμα, έχει πολύ δυνατό στρατό. Όμως μέχρι την τελευταία αναπνοή οι Ουκρανοί θα παλέψουν. Πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος γιατί θα χυθεί πολύ αίμα.


Από την Ευρώπη τι ζητάς;

Η Ευρώπη έλεγε ότι θα βοηθήσει. Μας αφήσανε στην ουσία μόνους μας απέναντι στο τεράστιο λιοντάρι. Θέλουμε περισσότερη βοήθεια από την Ευρώπη γιατί είναι πολύ δύσκολο να τα βγάλουμε πέρα. Νομίζω ότι η Ευρώπη μπορούσε να τον σταματήσει αυτόν τον άνθρωπο που πιστεύει ότι μπορεί να αλλάζει τα σύνορα κάθε λίγο και λιγάκι. Αύριο θα έρθει ο Τούρκος να πει «αυτά τα νησιά ήταν κάποτε δικά μου, μπαίνω και τα παίρνω». Ο Ιάπωνας θα πει «αυτά τα νησάκια ήταν δικά μου, τα θέλω πίσω». Τι θα γίνει στον πλανήτη... Η Ελλάδα είναι δεύτερη χώρα μου, αύριο θα έρθει ο Τούρκος και θα μπει μέσα, πρέπει να τιμωρηθεί αυτή η εισβολή.


Θες να πεις κάτι άλλο;

Θέλω πριν τα γράψεις να μου τα στείλεις να τα διαβάσω.


Έχεις τον λόγο μου. Θες να πεις κάτι άλλο;

Να σου πω κάτι αστείο που μας έκανε να χαμογελάσουμε μέσα στο πολύ βαρύ κλίμα. Η τηλεόραση εδώ είπε ότι οι τσιγγάνοι κλέψανε ένα τανκ από τους Ρώσους. Δεν σου κάνω πλάκα.


Ουκρανοί τσιγγάνοι;

Ναι, Ουκρανοί. Η χώρα είναι ενωμένη. Δεν το περίμενε αυτό ο Πούτιν. Έχει τρελαθεί.