Aπόκτηση ιθαγένειας με... Αλίκη Βουγιουκλάκη
Aπόκτηση ιθαγένειας έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που στηρίζεται στο πρότυπο των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ερώτηση για την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο» αλλά και τις θρησκευτικές τελετές.
Πολλές και ποικίλες γνώσεις καλούνται να έχουν οι υποψήφιοι για πολιτογράφηση με το νέο εξεταστικό σύστημα το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή άμεσα.
Από το σε ποιο πέλαγος εκβάλλουν ο Αλιάκμονας, ο Πηνειός, ο Σπερχειός και τι έγιναν τα τσιφλίκια όταν η Θεσσαλία προσαρτήθηκε στο ελληνικό κράτος έως να μπορούν να αναγνωρίσουν την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο», όπως και άλλους πρωταγωνιστές παλαιών ελληνικών ταινιών. Ωστόσο, οι πλέον αμφιλεγόμενες ερωτήσεις είναι εκείνες που αφορούν θρησκευτικές τελετές, όπως, για παράδειγμα, ποια μέρα είναι η αποκορύφωση της Μεγάλης Εβδομάδας ή αν είναι σωστή / λάθος η φράση: «40 μέρες μετά τον θάνατο τελείται μνημόσυνο και φτιάχνουμε κόλλυβα».
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Οι συγκεκριμένες «συνήθειες» δεν είναι πολιτισμικά χαρακτηριστικά ή τυπικά έθιμα της χώρας και είναι προφανές και αναμενόμενο ότι μπορεί να είναι εντελώς άγνωστες σε ανθρώπους που δεν είναι χριστιανοί ορθόδοξοι.
Οι ερωτήσεις που συναποτελούν την τράπεζα θεμάτων για τις εξετάσεις απόκτησης πιστοποιητικού επάρκειας γνώσεων για πολιτογράφηση (ΠΕΓΠ) «ανέβηκαν» χθες στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας προκειμένου να μπορέσουν να προετοιμαστούν οι υποψήφιοι. Η επιτυχία στις εξετάσεις αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ο αιτών πολιτογράφηση να περάσει στη συνέχεια από τριμελή επιτροπή εισηγητών των διευθύνσεων Ιθαγένειας για να διαπιστωθεί η κοινωνική και οικονομική ένταξή του, οπότε και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Η απόκτηση του ΠΕΓΠ θα γίνεται έπειτα από διαγωνιστική διαδικασία που στηρίζεται στο πρότυπο των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία.
Για την απόκτηση του ΠΕΓΠ, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε εξέταση Ελληνικής Γλώσσας (επίπεδο ανάλογο του Β1), στην κατανόηση και παραγωγή του προφορικού και γραπτού λόγου. Παράλληλα θα εξεταστεί στις θεματικές ενότητες: Γεωγραφία, Ιστορία, Πολιτισμός και Πολιτικοί Θεσμοί της Ελλάδας. Οι συγκεκριμένες θεματικές ενότητες θα εξετάζονται μέσω τυχαίας επιλογής από τράπεζα θεμάτων. Οι ερωτήσεις –εκτός από την Ελληνική Γλώσσα– θα είναι 20 στο σύνολο: 4 Γεωγραφίας, 4 Πολιτισμού, 6 Ιστορίας και 6 Πολιτικών Θεσμών. Αναφορικά με την Ελληνική Γλώσσα, στην ενότητα «κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου», οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 20 ερωτήσεις και να συνθέσουν ένα σύντομο κείμενο. Στην ενότητα «κατανόηση προφορικού λόγου» οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις και στην ενότητα «παραγωγή προφορικού λόγου» εξετάζονται σε τρεις διαφορετικές δραστηριότητες επικοινωνίας. Οι απαντήσεις σε όλες τις θεματικές ενότητες θα αξιολογούνται από δύο διορθωτές, όπως ισχύει και στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Ο υποψήφιος θεωρείται ότι πέτυχε στις εξετάσεις όταν συγκεντρώσει το 70% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας τόσο κατά την εξέταση της Γλώσσας όσο και κατά την εξέταση των υπόλοιπων θεματικών ενοτήτων. Επιτυχημένο αποτέλεσμα στην εξέταση της Ελληνικής Γλώσσας θεωρείται το ποσοστό 66% και στις άλλες θεματικές ενότητες το 50%.
Πηγή: kathimerini.gr