Έκτακτη συνεδρίαση της Ολυμπιακής Οργανωτική Επιτροπής λόγω σεξιστικών σχολίων του επικεφαλής

Έκτακτη συνεδρίαση θα συγκαλέσει εντός της εβδομάδας η Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων του Τόκιο για να αντιμετωπίσει την κατακραυγή που έχει προκληθεί μετά τα σεξιστικά σχόλια του επικεφαλής της, Γιόσιρο Μόρι.

Έκτακτη συνεδρίαση της Ολυμπιακής Οργανωτική Επιτροπής λόγω σεξιστικών σχολίων του επικεφαλής

Η Ολυμπιακή Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων του Τόκιο θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου εντός των επόμενων ημερών μετά την κατακραυγή για τα σεξιστικά σχόλια του προέδρου της επιτροπής και πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Γιοσίρο Μόρι.

Ο 83χρονος Μόρι είχε δηλώσει ότι: «Εάν αυξήσουμε τον αριθμό των γυναικών μελών του διοικητικού συμβουλίου, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος ομιλίας τους θα είναι κάπως περιορισμένος και αυτό γιατί έχουν δυσκολία να ολοκληρώσουν, κάτι που είναι ενοχλητικό», προσθέτοντας: «Έχουμε περίπου επτά γυναίκες στην οργανωτική επιτροπή, αλλά όλοι καταλαβαίνουν τη θέση τους».

Παρά τη συγγνώμη που ζήτησε στη συνέχεια, οι αντιδράσεις είναι έντονες και μέχρι στιγμής 390 εθελοντές των Αγώνων έχουν παραιτηθεί, ενώ η οργανωτική επιτροπή έχει λάβει περισσότερες από 4.500 επιστολές διαμαρτυρίας. Παρότι όμως, οι αντιδράσεις αυτές έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους διοργανωτές, η παραίτησή του δεν είναι προς συζήτηση, σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο.

Ο υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων της Ιαπωνίας, Σέικο Χαριμότο, δήλωσε ότι οι διοργανωτές των Αγώνων πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους προς το κοινό.

Σημειωτέον ότι σχεδόν το 60% των πολιτών της Ιαπωνίας πιστεύει ότι ο Μόρι είναι ακατάλληλος ως επικεφαλής της τοπικής οργανωτικής επιτροπής, όπως κατέδειξε δημοσκόπηση του Kyodo News.