Κορονοϊός: Επτά τουρίστες θετικοί, χωρίς μάσκα, σε 4,5 ώρες πτήση μαζί με 95 άτομα. Πόσοι μολύνθηκαν

Επτά τουρίστες που ήταν θετικοί στον κορονοϊό ταξίδευαν μαζί για περίπου 4,5 ώρες στο ίδιο αεροπλάνο όπως αναφέρει νέα έρευνα χωρίς κανέναν να φοράει μάσκα

Κορονοϊός: Επτά τουρίστες θετικοί, χωρίς μάσκα, σε 4,5 ώρες πτήση μαζί με 95 άτομα. Πόσοι μολύνθηκαν

Καθώς ο κορωνοϊός Covid-19 εξακολουθεί την επέλασή του στον πλανήτη, πολλοί αναρωτιούνται πόσο ασφαλή είναι τα αεροπορικά ταξίδια μεσούσης της πανδημίας. Δεδομένου ότι το αεροπλάνο είναι ένας κλειστός χώρος, μήπως η διασπορά του είναι απελπιστικά εύκολη;

Την απάντηση δίνει η ιστορία μιας διεθνούς πτήσεως του περασμένου Μαρτίου, όταν ακόμα δεν είχε καθιερωθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα αεροπλάνα. Την περίπτωση αυτή περιγράφουν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open επιστήμονες από τη Γερμανία.

Η εν λόγω πτήση έγινε στις 9 Μαρτίου 2020. Ένα Boeing 737 ξεκίνησε από το Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, για να προσγειωθεί 4 ώρες και 40 λεπτά αργότερα στην Φραγκφούρτη.

Στο αεροπλάνο επέβαιναν 102 άτομα. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβανόταν ομάδα 24 τουριστών, οι οποίοι μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν έρθει σε επαφή με τον διευθυντή ενός ξενοδοχείου. Ο άνθρωπος αυτός είχε μάθει στο μεσοδιάστημα ότι τον είχε μολύνει ο νέος κορωνοϊός.

Αμέσως μετά την άφιξή τους στην Φραγκφούρτη, οι 24 τουρίστες υποβλήθηκαν σε τεστ για να εξακριβωθεί αν είχαν μολυνθεί κι αυτοί. Τα τεστ ήταν θετικά για τους 7 από αυτούς.

Πόσοι μολύνθηκαν στο αεροπλάνο

Ευνόητο είναι πως, αμέσως μετά την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων τους, οι γερμανικές Αρχές έλεγξαν και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο αεροπλάνο. Η ανησυχία ήταν μεγάλη, γιατί κανένας από τους 24 δεν ήξερε για τον διευθυντή του ξενοδοχείου πριν από το ταξίδι. Έτσι, κανένας δεν έλαβε προστατευτικά μέτρα (π.χ. μάσκα) μέσα στο αεροπλάνο.

Την ανησυχία ενέτεινε το γεγονός ότι από τους 7 του γκρουπ που, εν αγνοία τους, ήταν θετικοί στον κορωνοϊό:

  • Οι 4 παρουσίασαν συμπτώματα στη διάρκεια της πτήσης
  • Οι 2 παρουσίασαν συμπτώματα μετά την άφιξή τους στη Γερμανία

Μόνο ο ένας από τους επτά τουρίστες παρέμεινε ασυμπτωματικός, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Πέντε έως εννέα εβδομάδες μετά την πτήση, οι ερευνητές συνομίλησαν με 71 από τους άλλους επιβαίνοντες και υπέβαλλαν σε εξετάσεις 25. Πόσοι είχαν μολυνθεί από τους επτά τουρίστες;

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, μόλις δύο (2) από αυτούς ενδέχεται να μολύνθηκαν από τους συγκεκριμένους τουρίστες. Οι δύο αυτοί άνθρωποι κάθονταν στις δύο σειρές που βρίσκονταν πιο κοντά στο κάθισμα του ενός εκ των επτά τουριστών.

Η ροή του αέρα

Όπως επισημαίνει η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sandra Ciesek, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φραγκφούρτης, δεν είναι απολύτως βέβαιον ότι οι δύο μολύνθηκαν από τον συγκεκριμένο τουρίστα. Και αυτό, διότι η διάγνωσή τους έγινε 9 εβδομάδες μετά το ταξίδι. Επομένως, θα μπορούσαν εύκολα να έχουν μολυνθεί από κάποιο άλλο άτομο.

«Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι με επτά θετικούς φορείς σε ένα αεροπλάνο, υπήρξαν μόνο δύο πιθανά κρούσματα», σχολίασε ο Dr. Amesh Adalja, επίκουρος καθηγητής στο Κέντρο Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Πόσο μάλλον που δεν είχαν λάβει κανένα μέτρο προστασίας, όπως οι μάσκες που σήμερα είναι υποχρεωτικές».

Μαζί του συμφωνούν η Dr Ciesek και οι συνεργάτες της. Και εκτιμούν ότι η κυκλοφορία του αέρα στο αεροπλάνο από την οροφή προς το πάτωμα, ήταν αυτή που εμπόδισε την διασπορά του κορωνοϊού στους υπόλοιπους επιβάτες.

Επιπλέον, πιστεύουν πως αν οι επιβαίνοντες φορούσαν μάσκες, πιθανώς δεν θα είχε μολυνθεί κανένας επιβάτης.

Τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν σήμερα

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα αεροπορικά ταξίδια στην πανδημία είναι λιγότερο επικίνδυνα απ' ό,τι θα πίστευε κανείς», είπε ο Dr Adalja. «Αρκεί να τηρούνται απαρέγκλιτα οι κανόνες ασφαλείας». Οι κανόνες αυτοί για το αεροπλάνο είναι:

  • Τήρηση απόστασης ασφαλείας
  • Αποφυγή χώρων του αεροδρομίου με συγχρωτισμό
  • Συχνό και καλό πλύσιμο/καθάρισμα των χεριών
  • Συνεχής χρήση μάσκας
  • Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου

Πηγη: iatropedia.gr

Πηγή: iatropedia


Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110