Πάει ο παλιός ο κόσμος!

Μαζί με τον εμβληματικό Σκωτσέζο ηθοποιό έκλεισε σήμερα τα μάτια του και ο παλιός ο κόσμος.

Πάει ο παλιός ο κόσμος!

Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αστέρα της κλασικής εποχής του κινηματογράφου, ο Σον Κόνερι κατάφερε με την παρουσία του στα κινηματογραφικά πλατό να μας δώσει το απόσταγμα μιας εποχής που δεν υπάρχει πια. Ο Κόνερι ξεπέρασε τον χάρτινο ήρωα του Φλέμινγκ, αναδημιουργώντας, στην ουσία, έναν χαρακτήρα, ο οποίος ενσαρκώνει το διεθνικό πνεύμα του κοσμοπολιτισμού.

Όταν ο Σον Κόνερι φορούσε ερυθρόλευκη φανέλα με το «7»!

Σκοτεινός και φωτεινός, γοητευτικός και σκληρός, εκκεντρικός και ασυμβίβαστος λάνσαρε τον απόλυτο μυστικό πράκτορα σ' ένα περιβάλλον εκλεπτυσμένα θανάσιμο. Πριν από μισό αιώνα αντλούσαμε τις πληροφορίες για τον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών, μέσα από τα βιβλία ή από τα απόρρητα έγγραφα που άρχιζαν να αποδιαβαθμίζονται.

Μετά τον πρώτο κινηματογραφικό 007 είχαμε έναν ζωντανό υπερκατάσκοπο. Μολονότι σήμερα ο Τζέιμς Μποντ θεωρείται από πολλούς ένα προϊόν που έχει λήξει προ πολλού, δεν είναι διόλου αυτονόητη η εύστοχη ενσάρκωσή του από τον πολυτεχνίτη Σον Κόνερι. Ίσως μάλιστα καταλήξουμε μια μέρα να βυθομετρούμε τις εποχές σύμφωνα με αυτόν που υποδύεται κάθε φορά το αρχέτυπο του βρετανού κατασκόπου. Σε αυτή την περίπτωση η δεκαετία του '60 που ανέθρεψε κινηματογραφικά τον δικό της Τζέιμς Μποντ θα συνεχίσει να υπερέχει συντριπτικά έναντι οποιασδήποτε μεταγενέστερης εποχής.