Google: Doodle αφιερωμένο στη Λούσι Ουίλς

Ποια ήταν η Βρετανίδα επιστήμονας που τιμάει η Google.

Google: Doodle αφιερωμένο στη Λούσι Ουίλς

Το σημερινό (10/5) doodle της Google είναι αφιερωμένο στην Βρετανίδα αιματολόγο, Λούσι Ουίλς, με αφορμή τα 131 χρόνια από την γέννησή της.

Η Λούσι Ουίλς συνέβαλε καθοριστικά στην ανάλυση της προγεννητικής αναιμία με το ερευνητικό της έργο, ενώ επηρέασε την προγεννητική φροντίδα για τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο.

Η Βρετανίδα επιστήμονας γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1888 και σπούδασε στο κολέγιο θηλέων Cheltenham, ένα από τα πρώτα βρετανικά ιδρύματα για την φοίτηση γυναικών στην επιστήμη και τα μαθηματικά.

Το 1911 αποφοίτησε πρώτη από το Newnham College Πανεπιστημίου του Cambridge, ακόμα ένα ίδρυμα που πρωτοστάτησε στην επιστημονική μόρφωση των γυναικών της εποχής, με ειδίκευση στην Βοτανολογία και την Γεωλογία.

Η Ουίλς ταξίδεψε στην Ινδία για να μελετήσει μια σοβαρή μορφή αναιμίας που έπληττε τις εγκύους υφαντουργούς στη Βομβάη, απειλώντας ακόμα και τη ζωή τους. Η αιματολόγος πίστευε ότι η αιτία της εν λόγω μορφής αναιμίας πήγαζε από την κακή διατροφή και πραγματοποίησε ένα πείραμα το οποίο προσέφερε πολλά στην επιστήμη: Η Ουίλς τάισε έναν εργαστηριακό πίθηκο με το βρετανικό πρωινό Marmite, το οποίο είναι φτιαγμένο από εκχύλισμα ζύμης και παρατήρησε ότι η κατάσταση του βελτιώθηκε.

Τα αποτελέσματα του πειράματος καθιέρωσαν στην αιματολογία τον όρο του "Factor Wills". Αργότερα, επιστημονικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η σημασία της πρόληψης φολικού οξέως είναι μεγάλη για τις εγκύους.

Η Βρετανίδα επιστήμονας είχε ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ, είχε ως χόμπι την ορειβασία και το σκι, ενώ προτιμούσε να πηγαίνει στη δουλειά της με το ποδήλατο και όχι να οδηγεί. Είχε αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής της σε ερευνητικά ταξίδια για την εξασφάλιση της υγείας των μελλουσών μητέρων.

Τι είναι το doodle

Το Google Doodle είναι μια ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων.

Το πρώτο Google Doodle τιμούσε το φεστιβάλ Burning Man το 1998 και σχεδιάστηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν για να ειδοποιήσει τους χρήστες για την απουσία τους σε περίπτωση που οι διακομιστές δεν ανταποκρίνονταν. Τα επόμενα Doodle σχεδιάζονταν με σύμβαση μέχρι το 2000, όταν ο Πέιτζ και ο Μπριν ζήτησαν από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Ντένις Χουάνγκ (Dennis Hwang) να σχεδιάσει ένα λογότυπο για την Ημέρα της Βαστίλης. Από τότε, μια ομάδα υπαλλήλων που ονομάζονται Doodlers οργανώνουν και δημοσιεύουν τα Doodles.

Αρχικά, τα Doodles δεν ήταν κινούμενα ούτε είχαν υπερσυνδέσμους, ήταν απλά εικόνες με κείμενο που εμφανίζονταν περνώντας από πάνω τους το ποντίκι που περιγράφει το θέμα.Τα doodles αυξήθηκαν σε συχνότητα όσο και σε πολυπλοκότητα από τις αρχές του 2010. Τον Ιανουάριο του 2010 το πρώτο κινούμενο Doodle τίμησε τον Ισαάκ Νεύτωνα. Το πρώτο διαδραστικό Doodle εμφανίστηκε σύντομα μετά τον εορτασμό του Pac-Man και οι υπερσύνδεσμοι άρχισαν να προστίθενται στα Doodles, συνήθως συνδέοντας σε μια σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για το θέμα του Doodle. Έως το 2014, η Google είχε δημοσιεύσει πάνω από 2.000 περιφερειακά και διεθνή Doodles σε όλες τις ιστοσελίδες της, που συχνά φιλοξενούν καλλιτέχνες, μουσικούς και προσωπικότητες.