To doodle της Google για την επέτειο του Μπαουχάους

Αφιέρωμα στην 100η επέτειο της γερμανικής σχολής από την Google.

To doodle της Google για την επέτειο του Μπαουχάους

Την 100η επέτειο του Μπαουχάους γιορτάζει η Google, αφιερώνοντας το σημερινό (12/4) της doodle.

Πρόκειται για καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή που ιδρύθηκε από τον Βάλτερ Γκρόπιους και λειτούργησε κατά την περίοδο 1919-1933 στη Γερμανία, και έγινε διάσημη για την προσέγγιση του σχεδιασμού που δημοσιοποίησε και δίδασκε.

Το ύφος της σχολής Μπαουχάους επέδρασε καταλυτικά στην εξέλιξη της σύγχρονης τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του βιομηχανικού σχεδιασμού, ενώ, τα έργα που παράχθηκαν μέσα από τα εργαστήρια της σχολής έγιναν αντικείμενα εκτεταμένης αναπαραγωγής και συλλογής.

Δείτε το doodle της Google:

Λειτούργησε σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Γερμανίας, στη Βαϊμάρη (1919-25), στο Ντεσάου (1925-32) και στο Βερολίνο (1932-33), υπό την διεύθυνση των Βάλτερ Γκρόπιους (1919-28), Χάνες Μέγιερ (1928-30) και Μις βαν ντερ Ρόε (1930-33), αντίστοιχα. Οι αλλαγές στην έδρα και την ηγεσία της συνδέονταν με αντίστοιχες διαφοροποιήσεις στην πολιτική της, καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ύφους της. Ανάμεσα στις κεντρικές ιδέες που προώθησε η σχολή, ήταν η χρήση της τεχνολογίας για καλλιτεχνικούς σκοπούς, η απουσία διάκρισης μεταξύ καλών και εφαρμοσμένων τεχνών, καθώς, και η αναγκαιότητα της σφαιρικής διδασκαλίας όλων των μορφών τέχνης. Επανέφερε τη διδασκαλία σε εργαστήρια, σε αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών, και στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτούργησε, δίδαξαν επιφανείς καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, όπως, ο Βασίλι Καντίνσκι, ο Γιοχάνες Ίτεν, ο Μαρσέλ Μπρόιερ και ο Πάουλ Κλέε.

Τι είναι το doodle

Το Google Doodle είναι μια ειδική, προσωρινή και μοναδική τροποποίηση του λογότυπου στις αρχικές σελίδες της Google προς τιμήν διαφόρων γιορτών, γεγονότων, επιτευγμάτων και ατόμων.

Το πρώτο Google Doodle τιμούσε το φεστιβάλ Burning Man το 1998 και σχεδιάστηκε από τον Λάρρυ Πέιτζ και τον Σεργκέι Μπριν για να ειδοποιήσει τους χρήστες για την απουσία τους σε περίπτωση που οι διακομιστές δεν ανταποκρίνονταν. Τα επόμενα Doodle σχεδιάζονταν με σύμβαση μέχρι το 2000, όταν ο Πέιτζ και ο Μπριν ζήτησαν από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων Ντένις Χουάνγκ (Dennis Hwang) να σχεδιάσει ένα λογότυπο για την Ημέρα της Βαστίλης. Από τότε, μια ομάδα υπαλλήλων που ονομάζονται Doodlers οργανώνουν και δημοσιεύουν τα Doodles.

Αρχικά, τα Doodles δεν ήταν κινούμενα ούτε είχαν υπερσυνδέσμους, ήταν απλά εικόνες με κείμενο που εμφανίζονταν περνώντας από πάνω τους το ποντίκι που περιγράφει το θέμα.Τα doodles αυξήθηκαν σε συχνότητα όσο και σε πολυπλοκότητα από τις αρχές του 2010. Τον Ιανουάριο του 2010 το πρώτο κινούμενο Doodle τίμησε τον Ισαάκ Νεύτωνα. Το πρώτο διαδραστικό Doodle εμφανίστηκε σύντομα μετά τον εορτασμό του Pac-Man και οι υπερσύνδεσμοι άρχισαν να προστίθενται στα Doodles, συνήθως συνδέοντας σε μια σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης για το θέμα του Doodle. Έως το 2014, η Google είχε δημοσιεύσει πάνω από 2.000 περιφερειακά και διεθνή Doodles σε όλες τις ιστοσελίδες της, που συχνά φιλοξενούν καλλιτέχνες, μουσικούς και προσωπικότητες.