Πού βρισκόταν η Αθήνα πριν από 600 εκατομμύρια χρόνια;
Ο παλαιοντολόγος Ιαν Γουέμπστερ δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει στους ανθρώπους να δουν πόσο πολύ έχουν μετακινηθεί οι χώρες και οι πόλεις τους τα τελευταία 750 εκατομμύρια χρόνια.
Ο διαδικτυακός χάρτης διαθέτει παράλληλα μία σειρά εργαλείων που διευκολύνουν την ανακάλυψη περισσότερων πληροφοριών για τη Γη, όπως που εμφανίστηκαν τα πρώτα ερπετά ή πότε άνθισε το πρώτο λουλούδι.
«Ο χάρτης δείχνει ότι το περιβάλλον μας είναι δυναμικό και μπορεί να αλλάξει», δήλωσε ο Γουέμπστερ στο CNN.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
«Η ιστορία της Γης είναι μεγαλύτερη από ότι μπορούμε να φανταστούμε και η τρέχουσα διάταξη των τεκτονικών πλακών και των ηπείρων είναι ένα “ατύχημα” του χρόνου. Τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά στο μέλλον και η Γη μπορεί να μας ξεπεράσει όλους», πρόσθεσε.
Ο 30χρονος παλαιοντολόγος δημιούργησε μία διαδικτυακή εφαρμογή, στην οποία ο χάρτης «συνδυάστηκε» με αυτόν του παλαιογεωγράφου Κρίστοφερ Σκοτέζε, ο οποίος απεικονίζει γεωλογικά μοντέλα. Ο χάρτης του Σκοτέζε περιγράφει την ανάπτυξη των τεκτονικών πλακών έως τα τελευταία 750 εκατομμύρια χρόνια.
Η εφαρμογή Ancient Earth Globe χρησιμοποιεί επίσης το GPlates, ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται κυρίως από γεωλόγους και απεικονίζει τις ανακατασκευές των τεκτονικών πλακών και άλλα δεδομένα που σχετίζονται με τη «δραστηριότητά» τους στη διάρκεια των χρόνων.