Διέξοδο στη ρωσική αγορά βρήκε η Huawei

Η προσέγγιση με τη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα προσφέρει στον κινεζικό κολοσσό της Huawei διέξοδο.

Διέξοδο στη ρωσική αγορά βρήκε η Huawei

Εχοντας βρεθεί στη δίνη του σινοαμερικανικού πολέμου, κατηγορηθεί ότι κατασκοπεύει τη Δύση για λογαριασμό του Πεκίνου και αποκλειστεί από αρκετές αγορές της Δύσης, ο κινεζικός κολοσσός των τηλεπικοινωνιών, η Huawei, αναζητεί εναλλακτικές. Στρέφεται τώρα στη Ρωσία, που καθώς εξακολουθεί να υφίσταται τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ προσφέρεται για συμμαχίες με τις κινεζικές επιχειρήσεις.

Ετσι στο περιθώριο της επίσκεψης του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ, η Huawei υπέγραψε χθες συμφωνία συνεργασίας με τη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών MTS για την ανάπτυξη της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς στη Ρωσία. Στη σχετική της ανακοίνωση η MTS αναφέρει πως η συμφωνία προβλέπει «την ανάπτυξη τεχνολογιών πέμπτης γενιάς και την πιλοτική εισαγωγή των δικτύων πέμπτης γενιάς το 2019 και το 2020». Η προσέγγιση με τη ρωσική εταιρεία τηλεπικοινωνιών θα προσφέρει στον κινεζικό κολοσσό διέξοδο, καθώς έχει ήδη απαγορεύσει κάθε συνεργασία της με αμερικανική επιχείρηση ο Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας. Εχει προηγηθεί πέρυσι αντίστοιχος αποκλεισμός της από την αγορά της Αυστραλίας, της Ταϊβάν και της Ιαπωνίας που επίσης επικαλέστηκαν λόγους εθνικής ασφάλειας.

Παράλληλα, η Νέα Ζηλανδία την έχει αποκλείσει από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς. Σημειωτέον ότι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία μαζί με τον Καναδά και τις ΗΠΑ έχουν συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μυστικών τους υπηρεσιών. Και ήταν οι προβληματισμοί των μυστικών υπηρεσιών αυτών των χωρών που προκάλεσαν τον ευρύτερο συναγερμό κατά της πρώτης στον κόσμο εταιρείας εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών. Εν ολίγοις, ο πανίσχυρος κινεζικός κολοσσός με το παγκόσμιο δίκτυο προμηθευτών από την Κίνα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία μέχρι τις ΗΠΑ και τη Φινλανδία και με τις πωλήσεις των κινητών του ανά τον κόσμο να υπερβαίνουν εκείνες της Apple βρίσκει σταδιακά όλο και περισσότερες κλειστές πόρτες σε όλο και περισσότερες χώρες.

Φραγμούς και αποκλεισμούς στη Huawei έχουν επιβάλει, όμως, όχι μόνον κυβερνήσεις αλλά και επιχειρήσεις έστω κι αν η σχετική απόφασή τους υποκινείτο από τις Αρχές της χώρας στην οποία ανήκουν. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η γαλλική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Orange, πάλαι ποτέ France Telecom, ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται εφεξής να χρησιμοποιεί εξοπλισμό της Huawei στα δικά της δίκτυα πέμπτης γενιάς. Κι ενώ η Γερμανία έχει εμφανώς αποφύγει να προβεί σε απροκάλυπτα εχθρικές κινήσεις προς τον κινεζικό κολοσσό, η γερμανική Deutsche Telekom εξετάζει διεξοδικά κατά πόσον υπάρχει πρόβλημα εθνικής ασφάλειας με τη χρήση του εξοπλισμού της Huawei.

Επισήμως, οι χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν ακόμη αποφασίσει να την αποκλείσουν επισήμως και μόνον η Ολλανδία έχει ανακοινώσει ότι δεν θα της επιτρέψει να συμμετάσχει στον «πυρήνα» της τεχνολογίας πέμπτης γενιάς χωρίς, ωστόσο, να της απαγορεύει να προμηθεύει άλλον εξοπλισμό που θεωρεί λιγότερο ευαίσθητο από απόψεως εθνικής ασφάλειας. Στην επίσκεψή του στη Βρετανία, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να μιμηθεί το παράδειγμα της Ουάσιγκτον. Ενδέχεται, έτσι, να αποκλειστεί η Huawei στο μέλλον και από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αν αυτές υποκύψουν στις πιέσεις της Ουάσιγκτον. Σημειωτέον, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει εντολή στα κράτη-μέλη να ελέγξουν διεξοδικά τα δίκτυά τους και να την ενημερώσουν σχετικά μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Huawei, ο αποκλεισμός της από κάθε συνεργασία με τις αμερικανικές επιχειρήσεις θα πλήξει τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια καταναλωτές σε 170 χώρες. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται, βέβαια, τα τουλάχιστον τρία δισεκατομμύρια καταναλωτές που ήδη χρησιμοποιούν τα προϊόντα της Huawei καθώς και τις υπηρεσίες της. Βάσει των συνεργασιών που είχε ώς τώρα με αμερικανικές επιχειρήσεις, ο κινεζικός κολοσσός εκτιμά ότι θα πληγούν «άμεσα» τουλάχιστον 1.200 αμερικανικές επιχειρήσεις. Παράλληλα, αναλυτές του κλάδου των τηλεπικοινωνιών θεωρούν πως ο αποκλεισμός της μπορεί να υπονομεύσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των δικτύων πέμπτης γενιάς.

Πηγή: Καθημερινή



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110